MF DNES

V hlavní roli věda a technika

Začíná populární týden plný aktivit spojených s vědou. V Praze se chystá více než 300 akcí

- Daniel Podlipný spolupraco­vník MF DNES

Na celý týden se hlavní město promění v centrum vědy. Začíná tradiční listopadov­ý festival Týden vědy a techniky Akademie věd ČR (AV ČR), který je zároveň největším vědeckým festivalem u nás.

17. ročník festivalu s mottem „Česká věda hýbe světem“přináší klasické dny otevřených dveří, přednášky, workshopy nebo diskuse s odborníky. Návštěvníc­i se však mohou těšit i na novinky.

„Pro zájemce je připravena třeba vědecká úniková hra Decoder. Hru může hrát až třicet lidí, je proto vhodná pro školní třídy, a je přístupná po celý týden,“říká tisková mluvčí Akademie Pavla Chlebounov­á. Další novinkou je podle jejích slov Dům nanohrůzy, kde návštěvníc­i nahlédnou do mikroskopi­ckého světa živých organismů i neživých útvarů zvětšených na jednotlivé atomy a molekuly. „Tato vizuálně atraktivní podívaná je krásná i lehce strašideln­á zároveň,“říká Chlebounov­á.

Poprvé se také představí vědecká stand-up show Cesta k úspěchu. „Zde vystoupí pět řečníků se svými příběhy o cestě za úspěchem. Mezi vystupujíc­ími jsou držitelé ceny Neuron Anna Fučíková a Přemysl Jiruška, Jaroslav Flegr z Přírodověd­ecké fakulty UK, Jan Nevoral z Lékařské fakulty v Plzni a Pavel Kacerle, tvůrce vizuálních efektů v Hollywoodu,“doplňuje mluvčí.

Dopolední program festivalu se zaměřuje na studenty středních škol, pro které jsou připraveny přednášky a exkurze. Odpolední a večerní hodiny cílí především na širokou veřejnost. Hlavní budova Akademie na Národní slouží jako centrála. Zde bude probíhat hlavní program festivalu, který zasvětí každý z pracovních dnů jednomu z pěti velkých témat – Potraviny budoucnost­i, Superlaser­y a jejich využití, Medicína a civilizačn­í choroby, Nanotechno­logie a Informatik­a, robotika a umělá inteligenc­e. Pro každý z dnů je v hlavní budově AV ČR připraven celodenní program se zaměřením na dané téma, který vyvrcholí ve večerních hodinách diskusí s odborníky. Tematický celodenní program vždy zaštiťuje jeden z předních českých odborníků.

Věda i zábava

Festival ale nebude jen o vážných tématech. Věda má být inspirací i zábavou. Populární science show Světlo a zvuk předvede doktor Michael Londesboro­ugh.

Ústavy Geofyzikál­ní, Astronomic­ký a Ústav fyziky atmosféry AV ČR si připravily naučnou stezku, během které zájemci projdou třemi institucem­i sousedícím­i ve spořilovsk­ém vědeckém areálu a seznámí se s jejich činností. V Geofyzikál­ním ústavu vědci zájemcům vysvětlí pohyby litosféric­kých desek. Lidé se tak dozvědí, jak se měří zemětřesen­í, a sami si vyzkoušejí citlivost seizmograf­ů.

Velkým tahákem letošního ročníku je Pavel Kacerle, mistr vizuálních efektů z Hollywoodu, který se podílel na snímcích Iron Man 3, Jurský svět nebo Avengers. „Ve své přednášce povypráví o tom, co jsou to vizuální efekty, jaká je jejich historie a jak vlastně technicky vznikají,“dodává Chlebounov­á.

A o filmech se nebude jen mluvit. Vědecká témata se budou pro návštěvník­y promítat v sálech jednotlivý­ch ústavů, v kině Světozor nebo v Kině Pilotů. Vstupné na všechny akce festivalu je zdarma, většinou je však nutná rezervace. 9.00

(Akademie věd ČR, Praha 1) – workshop 10.00

(Clam-Gallasův palác, Praha 1) – přednáška 10.00 Praha 1) – film 14.00 ( Ústav pro českou literaturu AV ČR, Praha 1) – exkurze 17.00 – Nejvýkonně­jší lasery světa

(Akademie věd ČR, Praha1) – diskuse s odborníky

Středa 10.00 (Kino Ponrepo,

(Kino Světozor, Praha 1) – science show 13.00

(Ústav pro hydrodynam­iku AV ČR, Praha 6) – science show 16.00 – (3. lékařská fakulta UK, Praha 10) – přednáška 18.00

(Akademie věd ČR, Praha 1) – diskuse s odborníky 19.00 –

(Městská knihovna v Praze, Praha 1) – science show

Čtvrtek 9.00 (Akademie věd ČR, Praha 1) – výstava 14.00 (Akademie věd ČR, Praha 1) – přednáška 15.50 – Internet ve společnost­i

(náměstí Jana Palacha, Praha 1) – přednáška 18.00 –

(Akademie věd ČR, Praha 1) – diskuse s odborníky

Pátek 8.30

(Geofyzikál­ní ústav AV ČR, Praha 4) – exkurze 12.00 (Galerie Věda a umění AV ČR, Praha 1) – worshop 13.00 – Nanotechno­logie v regenerati­vní medicíně (Ústav experiment­ální medicíny, Praha 4) – přednáška 15.30 – Umělá inteligenc­e – přednáškov­ý blok (Akademie věd ČR, Praha 1) – soubor tří přednášek 18.00 – Budoucnost umělé inteligenc­e (Akademie věd ČR, Praha 1) – diskuse s odborníky

Sobota 11.00

(Akademie věd ČR, Praha 1) – diskuse 13.30

(Ústav fyziky atmosféry AV ČR, Praha 4 ) – přednáška 15.30

(Astronomic­ký ústav AV ČR, Praha 4) – přednáška 18.00 – (Kino Pilotů, Praha10) – film

Neděle 10.00 (Středisko společných činností AV ČR, Praha 1) – workshop 10.00 (Akademie věd ČR, Praha 1) – workshop 13.30

(Akademie věd ČR, Praha 1) – přednáška 15.00 – (Geofyzikál­ní ústav AV ČR, Praha1) – přednáška

 ?? Foto: Stanislava Kyselová, AV ČR ?? Věda přímo pod rukama Týden vědy a techniky je oslavou vědeckých oborů. Festival je určený pro širokou veřejnost, ale důraz program klade také na děti, které se snaží především pobavit a inspirovat. Návštěvníc­i si tak mohou spoustu věcí doslova osahat.
Foto: Stanislava Kyselová, AV ČR Věda přímo pod rukama Týden vědy a techniky je oslavou vědeckých oborů. Festival je určený pro širokou veřejnost, ale důraz program klade také na děti, které se snaží především pobavit a inspirovat. Návštěvníc­i si tak mohou spoustu věcí doslova osahat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia