MF DNES

PERNÍKOVÉ ROHLÍČKY

-

PŘÍPRAVA 1,5 HODINY + DOBA KYNUTÍ ROHLÍČKŮ PORCE NA 15 KUSŮ kynuté těsto: g mléka g cukru   g droždí g hladké mouky   špetka soli lžička perníkovéh­o   koření žloutek g másla   křehké těsto: g hladké mouky g másla g moučkového cukru   lžička kypřicího prášku do perníku vejce špetka soli  náplň: rohlík g ořechů    másla g cukru g smetany   lžíce medu lžíce rumu lžička    instantní kávy vejce na potření    g

1. Smícháme vlažné mléko s cukrem a droždím. Do druhé mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, perníkové koření, žloutek s vlažným máslem a přilijeme droždí s mlékem. Zpracujeme těsto, zakryjeme utěrkou a necháme kynout. 2. V další míse připravíme křehké těsto z mouky, změklého másla, prosátého cukru, kypřicího prášku a vejce, ve kterém rozmícháme sůl. Těsto zabalíme do fólie a necháme 30 minut stát. 3. V sekacím strojku si nejprve připravíme jemnou drť z plátků rohlíku a nasypeme ji do misky. Potom ve strojku nasekáme ořechy na hrubou krupici.

onadnes.cz 4. V pánvi nahřejeme máslo, přisypeme drť z rohlíků a mícháme. Když začne zlátnout, přimícháme cukr, ořechy a pokračujem­e v míchání, až se cukr začne rozpouštět a karamelizo­vat. Směs přendáme do mísy, necháme vychladnou­t a rukou rozmačkáme případné hrudky. Přilijeme smetanu s medem, rum se lžičkou kávy a zpracujeme v kompaktní směs. Pokud se bude sypat, přidáme ještě trochu smetany. 5. Do velké mísy nakrájíme na kousky křehké těsto a po částech do něj zapracujem­e těsto kynuté. Rozdělíme na polovinu a rozválíme na obdélníkov­ý plát o síle asi tři mm. Nakrájíme ho na pruhy o šíři 10–12 cm a ty potom rozkrájíme na rovnoramen­né trojúhelní­ky. Asi dva cm od spodního okraje dáme váleček náplně a špičku v délce asi tři cm potřeme rozšlehaný­m vejcem. Trojúhelní­ky od spodního okraje směrem ke špičce stočíme do rohlíčku. Narovnáme je na plech, potřeme lehce vodou a necháme na teplém místě cca 30 minut kynout. Nakonec je v troubě nahřáté na 170 °C upečeme dozlatova.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia