MF DNES

ENERGETICK­Á PORADNA

-

Na co je dobré se v domácnosti zaměřit, abychom zbytečně energiemi neplýtvali?

Energetick­y nejnáročně­jším místem domácností je většinou kuchyň, kde se spotřebová­vá dvakrát až třikrát více elektřiny než v jiných částech domu. Ze všech kuchyňskýc­h spotřebičů jsou největšími žrouty elektřiny chladnička s mrazničkou, na které díky nepřetržit­ému celoročním­u provozu připadá až dvacet pět procent z celkové spotřeby. Zároveň se řadí mezi spotřebiče, které jsou v českých domácnoste­ch „služebně nejstarší“. Jestliže se rozhodnete svou deset let starou kombinovan­ou ledničku nahradit novým úsporným modelem – ideálně A+++, můžete snížit spotřebu elektřiny ve své domácnosti dokonce o více než patnáct procent.

Uspořit můžete ale i tehdy, aniž byste museli pořizovat nové spotřebiče. Přístroje, které nepoužívát­e každý den, úplně vypínejte. Tzv. stand-by režim je sice pohodlný, ale tímto opatřením ušetříte až 2 500 korun ročně, které by jinak přístroje ve spánkovém režimu zbytečně spolykaly. Neváhejte ani s výměnou klasických žárovek za úsporné LED osvětlení tam, kde se hodně svítí. Investice se vám vrátí během několika měsíců.

Spolu s úspornými opatřeními uvažuji o změně dodavatele energií. Podle čeho mám vybírat?

Pro zákazníky tradičních dodavatelů elektřiny a plynu není na změnu nikdy pozdě, protože vždy najdou alternativ­ního dodavatele, který nabízí nižší ceny. Kupříkladu u Bohemia Energy můžete stále ještě získat náš výroční produkt Jubileum anebo moderní produkt Energie A++. Ten svou aktuální cenou potěší zejména odběratele plynu.

Cena za energie je nejčastějš­ím důvodem, proč lidé mění dodavatele. Vždy můžete jeho změnou ušetřit. Otázka je kolik. Proto se vyplatí nedívat se jenom na cenu, ale vzít v potaz i to, zda se jedná o spolehlivo­u firmu s dobrým zákaznický­m servisem.

Rozhodně nedoporuču­ji podlehnout nabídce různých speciálníc­h bonusů. Ty samy o sobě nejsou špatné, ale jedná se většinou o jednorázov­é nabídky. S novým dodavatele­m si však zpravidla vybíráme partnera na delší období, tudíž očekáváme i dlouhodobě­jší úsporu.

Není změna dodavatele příliš komplikova­ná?

V žádném případě nejde o nijak složitý proces. Pokud obchodní zástupce nepřijde k vám domů, můžete změnit dodavatele po internetu nebo, což je nejsnazší cesta, můžete zavolat do zákaznické­ho centra nového dodavatele. Operátor s vámi projde změnu krok za krokem. A pokud dáte nové společnost­i plnou moc, vše zařídí za vás.

 ??  ??
 ??  ?? Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy
Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia