MF DNES

Češi nakupují oblečení ve velkém

Zákazníci už neodkládaj­í „nepotřebné“nákupy

-

Michal Strnad redaktor MF DNES

Po letech, kdy Češi obraceli každou korunu dvakrát, začali utrácet i za zboží, bez něhož se dá přežít. S podzimem se vrhli na oblečení. Obchody s textilem, galanterií a botami podle zprávy Českého statistick­ého úřadu meziročně letos v září utržily o 22,3 procenta více než rok předtím. A potvrdily, že Čechům se daří dobře.

Právě na účtech za šaty se dá totiž snadno vykreslit současný ekonomický boom – o dvacet a více procent se za oblečení utrácelo naposledy v únoru roku 2008. Naopak když se o dvanáct měsíců později česká ekonomika ponořila do ekonomické krize, Češi utratili za oblečení meziročně o 12,5 procenta méně.

Trend, který vyplývá ze statistik, potvrzují i obchodníci. „Prodeje naší módní značky F&F narostly. Jedná se především o sezonní dětské a dámské oblečení,“uvedl Václav Koukolíček, manažer externí komunikace řetězce Tesco.

Kromě šatů Češi utrácejí také za vybavení domácností a za elektronik­u. „Důvody pro svižný růst poptávky domácností jsou zřejmé – rekordně nízká nezaměstna­nost, rychlý růst mezd a nízká míra nejistoty,“shrnul analytik poradenské společnost­i Deloitte David Marek. Dodal, že v dohledné době se na tomto trendu nic měnit nebude, a Češi tak budou utrácet i nadále.

Podle odhadů analytiků by celkový růst tržeb v roce 2017 mohl připomenou­t rekordní roky 2004 až 2007, kdy tržby v obchodech v průměru stoupaly dokonce o 9,4 procenta. „Za celý rok 2017 očekáváme, že by tempo růstu maloobchod­ních tržeb mělo dosáhnout téměř šesti procent,“domnívá se Jakub Červenka z Raiffeisen­bank.

Hlavní nápor přitom obchody ještě čeká, protože podle odhadů odborníků přijdou opravdu štědré Vánoce. Na ně se chystají nejen kamenné prodejny, ale také e-shopy.

Tržby internetov­ých prodejců stouply v září meziročně o 19,3 procenta, a pokud bude pokračovat trend z minulých let, porostou v listopadu a během adventu o více než 30 procent. Například dopravní firma PPL očekává, že v tomto období dodá každý den zhruba 200 tisíc balíků.

Dobré zprávy z Německa

Kromě maloobchod­ních tržeb statistici zveřejnili údaje o průmyslové výrobě. Tradiční tahoun české ekonomiky je podle nich v dobré kondici a roste o sedm procent.

A poroste nadále, protože mu pomáhá jak poptávka od tuzemských firem, tak dobrá situace partnerů v zahraničí. Například německé podniky, s nimiž jsou české firmy úzce propojené, hlásí nečekaně vysoká čísla objednávek.

Bundesbank­a se dokonce při hodnocení stavu německé ekonomiky nechala strhnout k výrazům, jako je „silný export“a „skvělé objednávky“. Index očekávání PMI, který měří náladu byznysmenů, překonal hranici 60 bodů – tam se naposledy pohyboval v roce 2011.

Nákupní horečku by mohly tlumit hlavně rostoucí ceny. Inflace se totiž bude podle odhadu ČNB nadále pohybovat nad jejím dvouprocen­tním cílem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia