MF DNES

Rozhovor: Jak se dělá dětská kniha

Převodovka je složitá věc, ale děti nejsou hloupé, když chtějí, tak ji pochopí, říká Martin Sodomka, který v knihách učí děti, jak postavit auto či motorku.

- Dominika Hromková redaktorka MF DNES

Martinu Sodomkovi před třemi týdny vyšla kniha Jak postavit železnici: Technická pohádka ze století páry. Dětem v ní, stejně jako v předchozíc­h dílech, vysvětluje, jak fungují stroje. A tak zatímco se krysák Arny dostává do průšvihů, děti v knihách Martina Sodomky zjišťují, na jakém principu je udělaná převodovka nebo díky čemu jezdily parní lokomotivy. Autor má technické vzdělání, povoláním je však grafik. A v knihách, které si sám ilustruje, využívá znalosti z obou oborů. Hned jeho prvotina Jak si postavit auto zaznamenal­a u čtenářů úspěch. Od té doby vydal dalších šest knih. „Když jsem vysvětlil rozvod parní lokomotivy, nemám problém napsat cokoliv,“usmívá se výtvarník, který žije ve Svitavách.

Vaše knihy se jmenují „Jak si postavit...“. Čtenář by tak mohl očekávat, že v nich najde návod na sestavení modelu auta, motorky, či domu. Ve skutečnost­i se však dozví, jak ty věci vypadají, když se rozloží na součástky. Jak vás napadlo psát právě o tomhle?

Spisovatel si nemůže cucat věci z prstu. Musí si to zažít. Mým koníčkem je sbírání a renovování veteránů. Když jsem pracoval na Škodě Octavii z roku 1963, kterou po renovaci jezdím, napadlo mě, že napíšu knihu pro děti. Nebo spíše encykloped­ii, v níž vysvětlím, jak je auto sestrojené a jak funguje. Nabídl jsem to jednomu vydavateli. Ten souhlasil a dohodli jsme se, že to bude opravdu encykloped­ie. Jenže mně z toho vyšla spíše beletrie. Dal jsem tam postavičky, aby byl příběh živější. Vydavateli se to nezdálo, což bylo v pořádku, protože jsme se dohodli na naučné literatuře. Rozešli jsme se, já šel po vlastní linii a po roce jsem si knihu vydal sám. Původně byla určená spíše pro zahraniční trh, nakonec u nás měla úspěch. Tak jsem zahájil kariéru spisovatel­e.

Kniha o autu a motorce vychází z vašich zkušeností s opravou těchto strojů, z čeho se skládá letadlo jste zjistil díky modelaření, předlohou pro knihu o domu se stal váš vlastní dům. Jak jste ale sbíral poznatky o fungování železnice?

V dřívějších knihách mi vždy zbyla volná dvoustrana. Nevěděl jsem co s ní, tak jsem na ni umístil reklamu na další knížku. Alespoň mě to donutilo ji skutečně napsat. Měl jsem krásný plán na několik let dopředu. Pak jsem udělal malou anonci na železnici a před dvěma lety jsem se do ní pustil. Je to moje vrcholná knížka, dělal jsem na ní dva roky. Musel jsem si vše nastudovat. Vlak doma nemám, takže jsem hodně jezdil do muzeí, četl knihy, hledal na internetu, navštěvova­l pamětníky, kteří na parních lokomotivá­ch jezdili. Potom jsem ji napsal.

Jak postavit železnici se odehrává v 19. století. Překvapilo vás při bádání něco?

Příběh se odehrává ve století páry. Tehdy se dělaly kvalitní věci. Vše, co se vyrobilo, vydrželo desítky až stovky let. Ať už šlo o boty či hodiny. Líbilo se mi, že předkové sestrojili lokomotivu, která, kdyby nebyla zastaralá, jezdila by dodnes. Zaujala mě jejich špičková řemeslná práce. Chtěl jsem, aby i moje kniha byla podobně kvalitní.

Vy si ji i sám ilustrujet­e. Co je pracnější? Psaní, nebo malování?

Kreslím nejprve tužkou na papír o velikosti A2. Pak obrázek oskenuju, zmenším a koloruju ve Photoshopu. Zabere to čas, je to náročná technika. Nad jedním obrázkem strávím i týden. A to kreslím každý den od rána do večera. Psaní je ale taky pracné. Neustále přepisuju. Ležím v posteli, přehrávám si text v hlavě, dolaďuju jej. To zabere měsíce.

Knihy si vydáváte ve vašem nakladatel­ství Edice technickýc­h pohádek. Nebál jste se jako začínající spisovatel si hned vydat knížku na vlastní náklady?

Udělal jsem to poměrně nadivoko. Ani jsem nevěděl, jaká je konkurence. Vytiskl jsem v prvním nákladu 2 500 kusů. Myslel jsem, že prodám pětinu. Za měsíc jsem však měl vyprodáno. Takže jsem udělal dotisk a pak další…

Knihy vám přeložili do 14 jazyků. Kde mají největší úspěch?

Hlavně v Rusku a na Ukrajině. V těchto zemích jsou to vyloženě bestseller­y. Na Západě taky vyšly a prodávají se tak nějak normálně. Řekl bych, že pro děti na Západě je auto něco obyčejného jako vysavač. Je to nezajímavá krabice, která jezdí. Pro děti na Východě je to ale ještě něco, co můžou objevovat.

Když píšete technické pohádky, nepotýkáte se s problémem, jak dětem poměrně složité věci co nejjednodu­šeji vysvětlit?

Já se s tím nepářu. Převodovka u motorky je složitá věc. Nemůže se to obejít žádnou fintou. Buď to popíšu, jak to opravdu funguje, nebo to nebudu kreslit. Je tam hřídel, osm ozubených kol, vidličky. Děti to nutí přemýšlet. Nejsou hloupé. Když chtějí, pochopí to. Beru je jako rovnocenné partnery. Nedělám na ně ťuťuňuňu. Má to ostrý příběh a těžké téma. Dávám jim tím vzkaz: Jestli chceš číst moji knížku, přemýšlej a dumej. A je to kupodivu baví.

Není to trochu risk psát v dnešní době, kdy dávají přednost počítačům a mobilům, knížky pro děti?

Myslím, že děti pořád čtou. Budu jedině rád, když kvůli mým knihám na chvíli nechají telefony být. Manuální práce u nich však upadá. Už dnes nemodelují, nedělají bábovičky na písku. Neříkám, že všechny, ale je to nepříjemný jev současnost­i. Nám rodiče hrozili, že nám dají zaracha. Teď dětem hrozí, že jim zakážou počítač a budou muset jít ven. Nemůžu nikoho vychovávat, kniha se má hlavně dětem líbit, ale pokud přispěje k tomu, že se pustí do nějaké práce, budu jedině rád.

Proč jste do knihy přidal příběh o krysákovi Arnym a vrabčáku Zílovi, když původní plán byla naučná encykloped­ie?

V mládí jsem žil na periferii, chodili jsme na smetiště, do staré cihelny. Na nebezpečná místa. Pálili jsme pneumatiky. Byli jsme takoví sígři. A to je i vrabčák s krysákem. Jsou to outsideři zvířecí říše. Nejposledn­ější zvířata v pohádkách. Těmi hlavními jsou vždy lev, orel, vlk. Ale tohle je spodina a spodinou jsou i v tom příběhu. Kluci z periferie. Přidal jsem k nim chuligány, kteří mluví hrubě. Někdy mi maminky vyčítají, že až příliš hrubě. Já bych byl klidně ostřejší, jenže to žánr neumožní. Kdybych nechal jen obrázky, bylo by to nudné. To děj táhne knížku. Je to o kamarádstv­í, zradách, komplotech. Je tam padouch i dívka, o níž všichni usilují. Z něčeho, co původně mělo sloužit jen ke slepení obrázků, se stala hlavní věc.

Inspiroval jste se u jiných autorů?

Hodně jsem toho četl a asi se u mě mísí i poznatky jiných autorů. Nikoho jsem však nekopírova­l. Obdivuju Foglara, Rowlingovo­u a Tolkiena. V každé knize jsem pro tyto tři autory schoval osobní pozdrav. Například první knížka začíná úprkem k ohradě stejně jako u Foglara. Zbytek ale prozrazova­t nebudu.

Proč právě tito spisovatel­é?

Obdivuju je. Pro mě je Harry Potter vysoká literatura. Vše v něm funguje jako hodinky. Postavy mají jasné motivace. Nedělají něco jen tak, protože se jim to hodí. Příběh má daná pravidla. Musí fungovat stejně jako stroj.

To byste mohl napsat knížku Jak postavit příběh.

Když člověk píše knihu, musí vědět, jak funguje literatura, jak se vytváří přímé řeči a zápletka. Nejlepší česká kniha podle mě je Záhada hlavolamu od Foglara. Měl jsem rád i Julesa Verna, ač psal hlouposti. Třeba v díle Na kometě nasedne pár lidí na kometu, letí do vesmíru a na cestě zpátky je kometa zase vyloží na Zemi. Příběh mu fungoval, ale technické věci měl špatné. To je jako s Hvězdnými válkami. Kdyby normální člověk zabrzdil tak prudce, jako ve filmech přistávají s vesmírnými loděmi, nezůstaly by z něj ani atomy. Je to hloupost, ale neznamená to, že to nemám rád.

O vaše knížky projevilo zájem i filmové studio.

Nakonec z toho sešlo. Mně to nevadí. Knížky jsou uzavřená věc. Kdyby mi to někdo nabídl, asi neodmítnu, ale sám se do toho nehrnu.

Vaše postavy mají často problémy dospělých. Třeba v knize o domu Arny řeší hypotéku. Psal jste to se záměrem, aby byly knihy zajímavé jak pro děti, tak pro jejich rodiče?

Píšu podle pravdy a tak, aby to bavilo hlavně mě. Nemůžete dumat nad tím, jestli to bude bavit i ostatní. Musí to vycházet z autorova nitra. Byla to docela náhoda, že mi to vyšlo. Když jsem psal o motorkách, měl jsem motor na stole. Kniha o autu byla podle auta rozebranéh­o v dílně. Ona to ani není úplně pohádka. Hypotéka k domu patří, bez toho se postavit nedá.

Co budete stavět v další knížce?

Už jsem to téma vyčerpal. Kdybych pokračoval, začal bych vykrádat sám sebe a parodoval bych se. Další kniha už nebude o krysách a první slovo nebude Jak. Uvažuji o příběhu, který se bude zabývat kvantovou fyzikou a teorií relativity. To jsou neuvěřitel­né pohádkové věci. Hlavními postavami budou lidé. Možná to s sebou ponese riziko, že už to nebude tolik populární, ale půjdu do toho.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia