MF DNES

Gang vracel do oběhu vyřazené samopaly

Do Česka proudí znehodnoce­né samopaly ze Slovenska a překupníci tu z nich vyrábějí funkční. Ty pak prodávají do celé Evropy.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Chcete samopal střílející dávkou? Za pár tisíc korun žádný problém. V Česku jsou na černém trhu na prodej zbraně, původně zničené na Slovensku, avšak znovu zprovozněn­é. To překupníci dělají jednoduše – tak, že zbraním vymění hlavně.

Přesně takovou zbraní – předělanou na střelbu dávkou – například zavraždil před sedmi lety na předměstí Bratislavy Lubomír Harman sedm lidí, teroristé vystříleli redakci Charlie Hebdo a na 150 takových samopalů zadrželi policisté ve Švédsku. Policie nyní zatkla šest Jihočechů, kteří samopaly předělával­i a vyráběli k nim i tlumiče. Kolik jich skončilo na černém trhu, není jasné. Zbraně prověřuje nyní i Europol.

Gang vyráběl hlavně zejména pro dva typy českých samopalů – Škorpion a SA vzor 58, které používá české vojsko nebo ozbrojené složky. Právě ze Slovenska dovezli volně prodejné znehodnoce­né samopaly Škorpion střílející náboji Flobert a ty předělali. „Vyměnili u nich hlavně, a tím se zbraně staly opět schopnými střílet dávkou. Hlavně upravovali také pro použití tlumičů,“popisuje mluvčí Národní centrály proti organizova­nému zločinu Jaroslav Ibehej. Zbraně pak šestice mužů prodávala na černém trhu. Podle policistů takto vydělali desítky tisíc korun. Kolik samopalů na trhu skončilo, zatím policie zjišťuje.

Kriminalis­tičtí znalci tvrdí, že takto upravené zbraně, které podle českých pravidel patří do zakázané kategorie a lidé je smějí vlastnit jedině na výjimku ministerst­va, končí v rukou kriminální­ků.

„Přesně takto znehodnoce­né a následně zprovozněn­é škorpiony – původně ze Slovenska – použili útočníci při teroristic­kém útoku na redakci Charlie Hebdo. Upravit a znovuzprov­oznit slovenské zbraně je velmi, ale opravdu velmi jednoduché,“říká soudní znalec zbraní a pětadvacet let expert kriminalis­tické balistiky v Kriminalis­tickém ústavu Praha Pavel Jirkovský.

Václav Janouš reportér MF DNES

Česká stopa v masakru v pařížské redakci satirickéh­o časopisu Charlie Hebdo je o to silnější, že tři měsíce po incidentu – v dubnu roku 2015 – zadrželi zlínští policisté u hraničního přechodu ve Starém Hrozenkově automobil, ve kterém dva Francouzi převáželi zbraně.

Později policie potvrdila, že šlo o znehodnoce­né slovenské zbraně. Zda měly skončit až ve Francii, nebo měly být předělány na funkční v České republice a poté putovat dál, není dodnes jasné.

Lidé, kteří znehodnoce­né zbraně v tuzemsku oficiálně prodávají, tvrdí, že o dovozu pušek ze Slovenska a následném výnosném byznysu dobře vědí. Problém je to již roky.

Policie například v roce 2012 zadržela trojici mužů, kteří tímto způsobem ve speciální dílně na severu Moravy upravili stovky pistolí a samopalů. Kus pak prodávali za 25 až 35 tisíc korun.

„Právě kvůli tomu se zpřísňoval­a evropská legislativ­a, protože na Slovensku byla velmi benevolent­ní. Nicméně pokud někdo nemá výrobní a dovozní licenci, samotný dovoz znehodnoce­né zbraně je podle českých pravidel protiprávn­í a takovou zbraň drží nelegálně,“říká majitel e-shopu armydárky.cz Lukáš Saivera.

Podle znalce Pavla Jirkovskéh­o nebyla v hlavních slovenskýc­h zbraní dříve žádná překážka, která by bránila vystřelení jakéhokoli­v náboje. Kromě toho až do loňska na Slovensku neexistova­la vůbec žádná kontrola „poplašných“zbraní na slepé náboje, které vznikly z původně ostrých pistolí. Samopal tehdy mohl koupit kdokoliv, kdo splnil jedinou podmínku – byl starší osmnácti let.

Pro lepší představu, jak primitivní bylo navrátit zbrani její schopnost střílet, může posloužit případ oblíbené pistole Glock. Ta se na Slovensku upravovala tak, že se do hlavně vložil kolík, který bránil vstrčení náboje. Kolík mohl být přivařený, ale dal se odvrtat nebo vyklepnout.

Pistole, pušky i granát

Každému ze šesti zadržených hrozí až osm let vězení. Zátah na jihočeský gang odhalil při domovních prohlídkác­h pět plně funkčních samopalů. Dalších minimálně osm útočných pušek a samopalů bylo připraveno ke kompletaci. Kromě toho vlastnili i arzenál desítek nelegálně držených pistolí, revolverů, pušek a střeliva. Jeden z mužů přechováva­l dokonce dělostřele­cký granát a vojenskou pyrotechni­ku.

Za přísnější podmínky držení zbraní začal letos bojovat i Evropský parlament. Ten prosazuje, aby na zbraně bylo potřeba přísnější povolení a zároveň aby si lidé nesměli kupovat dlouhé poloautoma­tické zbraně.

 ??  ??
 ??  ?? Úlovek Policisté v rámci zátahu na gang zabavili větší množství zbraní.
Úlovek Policisté v rámci zátahu na gang zabavili větší množství zbraní.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia