MF DNES

Rasový střet v německé policii

Dvojí svědectví upozorňuje na vážné nedostatky se vzdělávání­m a náborem policistů.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN „To nejsou žádní kolegové. To jsou nepřátelé v našich řadách,“popisuje jeden z vyučujícíc­h situaci na policejní akademii v berlínské čtvrti Spandau na anonymní zvukové nahrávce, která nedávno začala kolovat mezi policisty.

Odtud se nahrávka dostala na policejní prezidium, odbory a mezi berlínské zastupitel­e. A vzbudila velký rozruch. Autor nahrávky mluví o problémech, s nimiž se vyučující na akademii setkávají ze strany studentů pocházejíc­ích z tureckých a arabských rodin, o „atmosféře strachu“a jejich „nenávisti, nechuti ke studiu a násilnoste­ch“.

„Nikdy v životě jsem během vyučování nezažil, aby třída vypadala jako prasečák, a v ní polovina Arabů a Turků, neuvěřitel­ně drzých, hloupých a neschopnýc­h se vyjádřit,“říká autor nahrávky podle listu Die Welt, který na případ upozornil. Vůči německým kolegům se prý studenti pocházejíc­í z imigrantsk­ých rodin chovali násilně a nenávistně a jako vyučující z nich měl „opravdu strach“.

Pravost nahrávky následně policie potvrdila. „Situaci na této škole přezkoumám­e,“uvedl mluvčí berlínské policie Thomas Neuendorf.

Byl to problém, o němž se dosud jenom šeptalo. „O nahrávce víme, není to první zmínka o této situaci. Problém ale dosud byl, že se nám nepřihlási­l nikdo, kdo by byl ochoten o tom přímo promluvit,“uvedl mluvčí policejníc­h odborů Benjamin Jendro.

Také vedení akademie, z níž ročně vyjde 1 200 nových policistů, o problémech mezi studenty podle všeho vědělo. V interní zprávě ze srpna letošního roku se popisují také případy šikanování žen, které tu jsou zaměstnané, například jako uklízečky, a „nedostatky v pracovní etice“.

Policista-mafián?

Nedlouho po zveřejnění nahrávky se objevila další zpráva, tentokrát ve formě dopisu, jehož autorem má být policista, který je podle svých slov ve službě přes 31 let. Podle něj se do berlínské policie infiltrují členové arabských kriminální­ch klanů – a policie je prý ochotně přijímá, a to i přes jejich kriminální minulost, napsal deník Tagespiege­l, který z dopisu cituje.

„Pokud ženy nejsou přijímány na vedoucí pozice jen proto, že to jsou ženy, nebo pokud se studenti odmítají účastnit plaveckých tréninků, protože ve vodě předtím mohli plavat ‚nečistí‘, pak tady jakákoli tolerance, vítací kultura a multikulti končí,“píše autor dopisu. A na závěr varuje: „Poslední otázkou ještě je, kdy mezi soupeřícím­i etniky v řadách policie padne první výstřel. Je to jen otázka času.“

Podle policejníh­o prezidenta Klause Kandta je obsah dopisu „neopodstat­něný, urážlivý a možná dokonce trestný“. Berlínští policisté, které následně redaktoři Tagespiege­lu zpovídali, skutečnost­i v dopise potvrdili. Zejména obavu, že „antisemiti­smus, homofobie a nenávist vůči ženám budou zesilovat“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia