MF DNES

Prošlý řidičák má skoro čtvrt milionu Čechů

- — Jakub Heller

Vletošním roce skončila platnost rekordnímu počtu řidičských průkazů. Téměř polovina lidí si ho však podle zjištění iDNES.cz ještě nevyměnila. Více než dvě stě tisíc řidičů tak jezdí s prošlým dokladem a hrozí jim pokuta až dva a půl tisíce korun.

Návštěva úřadu se týká majitelů průkazů vydaných v roce 2007 s dobou platnosti na deset let. Tento rok byl totiž z hlediska vydaných průkazů vůbec nejvytížen­ější v historii České republiky. Celkem tehdy nový doklad získalo 765 tisíc řidičů.

Do prvního listopadu letošního roku si jej mělo vyměnit 661 tisíc lidí, jenže zatím to udělalo jen 57 procent z nich. V současnost­i tak jezdí 222 tisíc řidičů bez platného řidičského průkazu.

Dalším 54 tisícům řidičů navíc vyprší průkazy v listopadu a v posledním letošním měsíci to samé čeká dalších padesát tisíc lidí.

„Pokud řidiči nepožádají o nový doklad včas a budou řídit i po uplynutí jeho platnosti, riskují pokutu za řízení bez platného řidičského průkazu,“říká mluvčí ministerst­va dopravy Tomáš Neřold.

Za tento přestupek hrozí na místě pokuta až do výše dvou tisíc korun, ve správním řízení ještě o pět set korun vyšší.

S největší pravděpodo­bností jde v případě zmíněných řidičů o pouhou nepozornos­t. Výměna řidičského průkazu je totiž tři měsíce před vypršením jeho platnosti zcela zdarma. Lhůta pro vydání dokladu je 20 dní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia