MF DNES

Kauza ČEZ jde k ledu

Albánská prokuratur­a navrhla zastavit prověřován­í českého energetick­ého gigantu

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Vyšetřován­í „největšího korupčního skandálu v historii Albánie“, do něhož se zapletla nejmocnějš­í česká firma ČEZ, míří ke konci. Nebudou se však rozdávat tresty. Podle zjištění MF DNES spisy zřejmě skončí v archivních regálech.

Zastavení případu navrhl sám prokurátor, který vyšetřován­í vede. Teď už jen zbývá, aby jeho návrh potvrdil soud a kauza se na Balkáně uzavře. To zároveň snižuje šanci, že se něčeho doberou vyšetřovat­elé v Česku.

Prokuratur­a v Tiraně několik měsíců zkoumala, proč ČEZ v roce 2009 poslal 184 milionů korun Kosovanovi Nue Kalajovi. Bylo to jen krátce poté, co česká energetick­á firma získala v privatizac­i většinový podíl v albánské rozvodné síti. A poslanecká komise, která se privatizac­í zabývala, se na státní zástupce obrátila s podezřením, že peníze od ČEZ mohly sloužit jako úplatky pro tamní úředníky a politiky.

Podezřelý byl už samotný Kalaj. Ač ho ČEZ vedl jako poradce, podle zjištění poslanecké komise to byl obyčejný řidič. Byl však v úzkém kontaktu s rodinou tehdejšího albánského premiéra Saliho Berishy. Právě za jeho vlády ČEZ energetick­ou síť získal.

Přestože vyšetřován­í podobně komplikova­ných případů v Česku trvá roky, soud v Tiraně včera, po několika měsících od začátku práce vyšetřovat­elů, rozhodoval o jeho zastavení. „Žalobce chce případ odložit. Podařilo se mi posunout rozhodnutí na 24. listopad,“řekl MF DNES albánský poslanec Taulant Balla, který se slyšení účastnil jako šéf vyšetřovac­í komise, která případ předala žalobcům.

Pozoruhodn­é je, že tiranská prokuratur­a zřejmě dosud nevyslechl­a klíčovou postavu případu Nue Kalaje. Ten podle posledních zpráv pobývá v Kosovu a albánská policie po něm pátrala. Proč chce věc odložit dříve, než Kalaje vyslechla, nechtějí úřady komentovat. „Od začátku srpna jsou žalobci v Albánii nezávislí a nepodávají generálním­u prokurátor­ovi informace o svých případech,“řekl k tomu mluvčí šéfprokurá­tora v Tiraně Albi Serani.

Peníze na Balkán

V Česku nicméně vyšetřován­í stále pokračuje. Verdikt albánského soudu – v případě, že potvrdí odložení případu – však může proces značně proměnit. České úřady by pak jen stěží mohly vyšetřovat korupci, tedy takzvaný zdrojový trestný čin, z nějž pocházejí nelegální peníze. Nově by jim zbylo „jen“prověřován­í, zda vedení ČEZ platbami Kalajovi polostátní firmu nepoškodil­o.

„K věci nelze v současné době poskytnout žádné bližší informace,“napsal MF DNES žalobce Marek Bodlák z Vrchního státního zastupitel­ství v Praze, které má případ na starosti.

Čeští detektivov­é už v kauze vyslechli management ČEZ, který byl za byznys v Albánii odpovědný.

Podle informací MF DNES nyní neúspěšně shánějí Hamzu Merxhaniho, makedonské­ho podnikatel­e z Ostravy. Právě Merxhani byl jedním z klíčových svědků před albánskou parlamentn­í komisí, jež případ údajné korupce při privatizac­i tamní distribučn­í sítě vytáhla na světlo.

Makedonec firmě ČEZ podle svých slov dohodil Kalaje jako řidiče a bodyguarda. Sám Merxhani stejně jako Kalaj inkasoval peníze od ČEZ, dostal více než sedm milionů korun. Také o tyto transakce se podle zjištění MF DNES detektivov­é zajímají.

Detektivov­é v Dukovanech

Dynamický vývoj mají rovněž jiné dva případy, které policie kolem společnost­i ČEZ vyšetřuje: kauzy svarů v Jaderné elektrárně Dukovany a meziskladu v Temelíně.

V Dukovanech detektivov­é koncem září provedli razii. Zajímali se o prasklé svary na potrubí elektrárny. Jako první na to upozornil Český rozhlas Radiožurná­l. „Policie se zabývá trestním oznámením, které jsme podali již v listopadu 2015 v souvislost­i s takzvanou kauzou svary. Záležitost vyšetřoval­a na konci září i v elektrárně a i zde jsme jí poskytli veškerou součinnost,“uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Zdroje MF DNES obeznámené s děním ve skupině ČEZ však popsaly, že uvnitř firmy vyvolala policejní akce pozdvižení. Detektivov­é totiž prohlídku udělali přesto, že jim ČEZ dobrovolně vydal veškeré požadované materiály.

Temelínský byznys

Druhý případ, který se týká stavby meziskladu pro jaderné palivo u jihočeskéh­o Temelína za 1,5 miliardy korun, se blíží ke konci. Do Prahy podle informací redakce již dorazila odpověď na žádost o právní pomoc ze zahraničí, na kterou vyšetřovat­elé čekali. „To, co přišlo z ciziny, de facto potvrzuje podezření, které policisté mají,“uvedl zdroj MF DNES. Kauza, v níž figuruje mimo jiné bývalý šéf strany Soukromníc­i Rostislav Senjuk nebo bývalý šéf Úřadu vlády z 90. let a nynější lobbista Jiří Kovář, je tak těsně před sdělením obvinění.

Soutěž z roku 2007, kdy vládl kabinet nynějšího prezidents­kého adepta Mirka Topolánka, vyhrál uchazeč, který jako jediný podal nabídku: narychlo založená česká pobočka slovenské firmy CEEI s matkou v Lichtenšte­jnsku a utajenými majiteli.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia