MF DNES

Detektivov­a zrádná láska Fakta

- Reportáž Jakub Pokorný reportér MF DNES

Hlavní vyšetřovat­el útoku na hořickou kadeřnici prý prozradil své exmilence, že obžalovaný Lukáš Nečesaný vrahem není. U soudu to popřel.

Policejní vyšetřovat­el Lukáše Nečesaného se u soudu ocitl v opačné roli. Jindy sem posílá obžalované, teď stojí sám v pozici svědka „grilovanéh­o“v ohrádce.

Soudce Miroslav Mjartan je na něj přísný, obhájci ho chytají za každé slovo a snad jen žalobkyně Lenka Faltusová, která s policií logicky spolupracu­je, ho šetří.

U soudu s Lukášem Nečesaným obžalovaný­m z vraždy se včera probíral milenecký vztah hlavního policejníh­o vyšetřovat­ele Milana Jušty a jedné svědkyně.

Kupodivu totiž s Nečesaným souvisí.

Sebevědomý vysoký kriminalis­ta evidentně není ve své kůži, když se ho soudce ptá na jeho intimní záležitost­i. Občas i zvyšuje hlas.

Jušta udělal chybu, protože se zapletl se svědkyní Janou Tichou, tedy manželkou muže, kterého vyšetřoval v úplně jiné kauze.

Královéhra­decký krajský soud se včera vrátil k případu Lukáše Nečesaného. Ten byl původně odsouzen za pokus o vraždu kadeřnice Ludmily Brantové z roku 2013, ale už dvakrát kauzu vrátil Nejvyšší soud zpátky do Hradce.

Pro včerejšek však bylo důležité, že Tichá loni sepsala před advokátem prohlášení, jak se jí Jušta v posteli ve slabé chvilce svěřil, že Nečesaný je nevinný a že to na něj policie ušila. Dokonce prý podle Tiché řekl, že to byla „politika vůči jeho otci“, který je pro změnu v Liberci obžalován z korupce.

Jušta včera před soudem jako svědek jednoznačn­ě odmítl, že by s milenkou o Lukáši Nečesaném jakkoli blíže mluvil.

Maximálně jí prý potvrdil, že Nečesaného, o kterém se psalo všude v médiích, vyšetřoval.

„Všechny důkazy byly správně,“odpověděl Jušta na otázku soudce, jestli s nimi nijak nemanipulo­val.

Jušta nicméně potvrdil, že se s Tichou scházel.

Přestože by si měl manželku vyšetřovan­ého držet od těla.

„Měli jsme milenecký vztah v roce 2015. V době, kdy jsem vyšetřoval obžalované­ho, jsme ten vztah neměli. Byl jsem kvůli panu Tichému potrestán u kárného řízení,“řekl soudci Jušta.

A naznačil, že Tichá byla k svědectví proti němu využitá a možná i podplacená, byť na to nemá důkazy.

Celá epizoda je rozpačitá i proto, že Jušta patří k nejzkušeně­jším a nejznámějš­ím vyšetřovat­elům vražd ve východních Čechách. Měl třeba na starosti i případ heparinové­ho vraha Petra Zelenky.

Přísně hlídaná kadeřnice

Soud ovšem „griloval“Juštu ještě z jiného důvodu.

Existuje totiž podezření, že Nečesaného pachovou stopu nalezenou na místě činu tam zanesli omylem policisté.

Jušta ale odmítl, že by on osobně přišel do styku s oblečením, které Nečesaný odevzdal policii.

Soudce také zajímalo, proč kadeřnice coby oběť dostala policejní ochranu, když už byl Nečesaný

Nekonečný příběh

V únoru 2013 v Hořicích v Podkrkonoš­í v malém kadeřnictv­í útočník brutálně napadl jeho provozovat­elku. Pachatel ji několikrát udeřil do hlavy a způsobil jí závažná poranění. Žena zůstala ležet v kaluži krve. Vrah jí ukradl peněženku, zhruba desetitisí­covou hotovost a tržbu 1 500 korun. Přežila jen díky včasnému zásahu lékařů, které přivolal její syn. Ten prý do podniku přišel náhodou. Kadeřnice pak byla několik týdnů v kómatu, Nečesaného si prý ale pamatuje. dávno ve vězení. „Protože ji různí lidé obtěžovali. Měla být chráněná před útoky osob blízkých panu Nečesanému,“vypověděl Jušta a připomněl i návštěvu jednoho reportéra, po které se údajně kadeřnice rozbrečela.

Dnes před soud předstoupí soudní znalec a právě i Jana Tichá.

Loupit k holiči

Nekonečný soud s Lukášem Nečesaným se už vleče tři roky.

Původně dostal třináct let vězení, nastoupil za mříže, ale „vysvobodil“ho už dvakrát Nejvyšší soud v Brně, který má o důkazech pochybnost­i.

Kadeřnici se pachatel pokusil zabít polenem v její provozovně v Hořicích. Obral ji o skromnou tržbu. Přežila jen díky včasné lékařské pomoci.

Útočníka poznala právě v Nečesaném, který tehdy ve městě bydlel u prarodičů.

Celá konstrukce o jeho vině má ovšem mnoho mezer. Vražedná zbraň se nikdy nenašla, advokáti zpochybnil­i pachové stopy a pochybný je i motiv, proč by šel loupit zrovna k holiči.

 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Další líčení Hradecký soud se případem Nečesaného bude zabývat i dnes.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Další líčení Hradecký soud se případem Nečesaného bude zabývat i dnes.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia