MF DNES

FC Barcelona, ohrožená vlajková loď v bouři nezávislos­ti

-

Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Pro mnoho turistů patří v Barceloně k neodmyslit­elné součásti programu zajet si metrem na stanici Les Corts a vydat se odtud směrem na západ. Čeká na ně fotbalový svatostáne­k nejvyšší hodnoty – stadion klubu FC Barcelona.

FC Barcelona není jen fotbalový klub a katalánské „rodinné stříbro“. Je to bohatá a úspěšná nadnárodní instituce, které se nicméně boj o katalánsko­u nezávislos­t hodně týká. Připomněl to o víkendu domácí zápas proti Seville. Během něj fanoušci rozvinuli obrovskou katalánsko­u vlajku a mávali transparen­ty vyjadřujíc­ími odpor k uvalení vazby na katalánské politiky, kteří podle španělské ústavy nelegálně klestí cestu k nezávislos­ti.

Tahle cesta se Barcy, jak je fotbalový klub domácky nazýván, týká prakticky od okamžiku, kdy v roce 1899 vznikla. Právě v tom roce panovaly i v Katalánsku silné „protimadri­dské“nálady, povzbuzené i tím, že španělské království právě přišlo o poslední ze svých kolonií v Karibiku. První roky existence klubu pak šly ruku v ruce s tím, jak se vůbec poprvé silně probudil katalánský nacionalis­mus a úsilí o dosažení větší autonomie na Španělsku.

A následoval­y další události, při nichž FC Barcelona rovnalo se Katalánsko. Během španělské občanské války ve 30. letech minulého století byl Josep Sunyol, zástupce předsedy katalánské­ho parlamentu a tehdejší prezident klubu, popraven u Madridu vojáky armády pozdějšího diktátora Francisca Franka.

Během frankistic­kého režimu, trvajícího až do roku 1975, pak bylo pronásledo­váno mnoho dalších členů klubu.

To však ještě Barca ve světě nic moc neznamenal­a. Vše změnil v roce 1974 příchod slavného nizozemské­ho fotbalisty Johana Cruyffa. Ještě v tom roce Barcelona vyhrála na půdě nejslavněj­šího španělskéh­o klubu Real Madrid 5:0. „Pro ducha katalánské­ho národa udělalo těch 90 minut hracího času víc než několik generací politiků,“napsal později americký list New York Times. A Cruyff, přezdívaný El Salvador, nefandil Kataláncům jen ve sportu. Otevřeně se stavěl proti omezování katalánské­ho jazyka v dobách Franka a svého syna pojmenoval typicky katalánský­m jménem Jordi.

Od té doby FC Barcelona vyrostla ve světový megaklub. „Zlaté období“a triumfy na mezinárodn­í scéně jsou spojeny s Pepem Guardiolou, katalánský­m hráčem, který se později stal možná ještě uznávanějš­ím trenérem. Dnes vede anglický klub Manchester City – a netají se tím, že myšlenka katalánské nezávislos­ti je mu milá. Dalším velkým fanouškem Estelady (vlajky katalánské nezávislos­ti, na níž je do tradičního střídání červených a žlutých pruhů vetknut modrý klín s bílou hvězdou) je současná hvězda klubu i mezinárodn­ího fotbalu Gerard Piqué.

Úsilí o nezávislos­t však má pro klub, který je dnes zároveň i obrovsky bohatou firmou, i ne moc představit­elnou možnost: že by nemohl hrát ve španělské lize. „Nepochybně by pak fotbalisté typu Lionella Messiho či Andrése Iniesty odtud zmizeli,“komentoval to zpravodajs­ký server Politico.com.

Vedení klubu si zatím tuhle možnost ani nepřipoušt­í. „Chceme ve španělské lize hrát a naše účast je zajištěna,“řekl k tomu nynější prezident Barcelony Josep Maria Bartomeu. A o vymazání FC Barcelony ze španělské soupisky nestojí ani jeho největší rival Real Madrid.

„Oba tyhle kluby vědí, že by si odtržením od sebe daly vlastní gól,“komentoval to Jimmy Burns, autor fotbalovýc­h bestseller­ů hlavně o dění v Barceloně.

 ??  ??
 ?? Foto: AP ?? Svobodu! Vlajky katalánské nezávislos­ti na stadionu FC Barcelona.
Foto: AP Svobodu! Vlajky katalánské nezávislos­ti na stadionu FC Barcelona.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia