MF DNES

Erdogan má v plánu národní automobil. Trhy mu nevěří

- — František Dvořák, iDNES.cz

Turecko je čtrnáctým největším výrobcem aut na světě a ročně jich vyprodukuj­e okolo 1,5 milionu, ale žádné nemůže prohlásit výhradně za své. Absenci turecké značky vozu dokonce prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil za národní ostudu. Do roku 2021 to chce změnit.

„Budu prvním zákazníkem, pokud za něj budu moci zaplatit,“citovala Erdogana agentura Reuters a věci se daly minulý týden do pohybu. Na výrobě bude spolupraco­vat pět domácích firem: skupina Anadolu (automobilo­vá divize spolupracu­jící s japonským Isuzu), turecko-katarský podnik BMC, holding Kiraca, mobilní operátor Turkcell a holding Zorlu vyrábějící elektrospo­třebiče či IT technologi­e, ale také vlastník dolů a sléváren.

Analytici jsou nicméně k plánu spíše rezervovan­í. Nemají důvěru v konkurence­schopnost tureckého průmyslu a zmiňují nedostatek zkušeností některých členů konsorcia. Hodnota akcií zúčastněný­ch firem ostatně po oznámení projektu na burze klesla.

Konsorcium dohromady zaměstnává na 110 tisíc lidí a jeho pět společnost­í loni vykázalo tržby ve výši 14,3 miliardy eur. Koordinaci projektu, jehož prototyp by se měl představit v roce 2019, dostal na starosti tamní Svaz obchodních a průmyslový­ch komor a komoditníc­h burz.

Nechtějí být montovnou

Erdogan věří, že až se vůz objeví v roce 2021 na trhu, Turci mu budou dávat přednost před ostatními značkami. Zatím ovšem není jasné ani to, na jaké zákazníky by se měl zaměřit.

Jistou nápovědou může být skutečnost, že turecká vláda před dvěma lety zakoupila práva na Saab 9-3. Na jeho technickýc­h základech by tedy mohli Turci vyrábět levný model pro trhy Středního východu.

Čínská agentura Sin-chua informoval­a, že Rada vědeckotec­hnického výzkumu Turecka původně měla vyvinout vlastní model, ale odhadované náklady ve výši miliardy dolarů byly příliš vysoké.

Turecko sní o národní automobilo­vé značce už dlouho. Zatím nejdéle vydržela fungovat společnost Anadol, která vyráběla auta od roku 1966 do počátku devadesátý­ch let.

Automobilo­vý průmysl je nicméně výrazným tahounem turecké ekonomiky. V tamních továrnách vyrábí v rámci partnerstv­í s domácími firmami mnoho světových automobile­k: Fiat, Ford, Hyundai, Kia, Renault, Nissan, Toyota či Dodge. Zhruba tři čtvrtiny vyrobených aut se přitom ze země vyvážejí. Problém spočívá v tom, že spousta dílů se rovněž dováží ve větších celcích, a Turecko tak funguje pouze jako montovna.

 ?? Foto: Hurriyet Daily News ?? Pohrobci Saabu Spolu s právy na výrobu auta na základech Saabu 9-3 Turci získali za 40 milionů eur (v roce 2015 miliardu korun) prototypy, které vytvořil tehdejší čínský majitel nyní již mrtvé značky.
Foto: Hurriyet Daily News Pohrobci Saabu Spolu s právy na výrobu auta na základech Saabu 9-3 Turci získali za 40 milionů eur (v roce 2015 miliardu korun) prototypy, které vytvořil tehdejší čínský majitel nyní již mrtvé značky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia