MF DNES

Firmy nezaplatí Česku až 80 miliard ročně

Pátrání po daňových únicích má za úkol tým 20 specialist­ů.

-

Jitka Vlková redaktorka MF DNES

ž o 80 miliard korun ročně přichází Česko na daních podle odhadů mezinárodn­ích institucí. Menší část se ztrácí odléváním nezdaněnýc­h zisků do „daňových rájů“, větší pak kvůli řetězovým podvodům na DPH.

Tuzemská Finanční správa loni doměřila nadnárodní­m firmám na daních z příjmů na jejich přeshranič­ních transakcíc­h 886 milionů korun. Je to o polovinu víc než rok předtím a šestnáctkr­át více než v roce 2014.

Pro odlévání zisků přes hranice si firmy vytvářejí složité mezinárodn­í holdingové struktury s přesahem do zemí s výhodným zdaněním. Jednotlivé články pak mezi sebou obchodují: ceny za služby a zboží se schválně nadhodnotí tak, aby se snížil zisk tam, kde jsou daně nepříznivé.

„Zisky v podobě licenčních poplatků, úroků z půjček a plateb za účetní či manažerské služby se přesouvají do zemí s preferenčn­í sazbou daně z příjmu,“říká Martin Bortlík, ředitel Specializo­vaného finančního úřadu, pod který spadají všechny firmy s obratem nad dvě miliardy korun, všechny banky, pojišťovny a fondy. Aktuálně spravuje daně více než 1 900 firem.

V Česku daňové úniky na takzvaných převodních cenách představuj­í pět až deset miliard korun. Daňová správa se na ně zaměřuje od roku 2015, kdy zavedla speciální formulář povinný pro velké firmy s příbuznými společnost­mi v zahraničí.

V něm musejí uvést všechny přeshranič­ní transakce se ‚spojenými osobami‘. Finanční úřady si na základě toho vytipují, koho půjdou zkontrolov­at. „Riziko bývá u firem, které dlouhodobě vykazují ztrátu a většina jejich transakcí je se spojenou osobou,“vysvětluje Bortlík.

Vytváření zmíněných struktur je součástí agresivníh­o daňového plánování. Finanční správa musí složitě prokazovat, kdy je daňová optimaliza­ce za hranicí legality. Kontrolu převodních cen složitostí srovnává s řešením rozsáhlých karuselů na DPH. „Je to detektivní práce, musíme nalézt subjekt, který ovládá jednotlivé články v holdingové struktuře. Máme na to specializo­vaný tým 20 odborníků,“říká.

Letos poprvé budou moci finanční správy v celé Evropské unii využít nový nástroj. Firmy, které jsou součástí nadnárodní­ch holdingů s obratem přesahujíc­ím 750 milionů eur, musely tuto skutečnost ohlásit do konce října finančnímu úřadu. Mateřská firma pak v zemi, kde sídlí, odevzdala zprávu „Country by Country Report". V ní je popsáno,

doměřila Finanční správa loni na daních nadnárodní­m firmám.

„Uvidíme, kdo je výrobní firmou, kdo poskytuje licenční služby, kdo celou holdingovo­u skupinu financuje a dostává úrok, kdo poskytuje manažerské a účetní služby. Bude z toho možné dovodit, kam směřují zisky jednotlivý­ch dcer,“doufá Bortlík.

Daňová správa eviduje zatím 3 291 došlých ohlášení, report za celý holding se v Česku chystá podat nejméně 155 společnost­í. „Objevuje se velká chybovost a jejich počet by se měl snížit,“říká mluvčí Finanční správy Petra Petlachová.

Daňových rájů ubývá

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia