MF DNES

Zemanova kopie s lepšíma nohama

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Máte už dost vulgarit Miloše Zemana, jeho arogance, nevyzpytat­elnosti, napojení na divné byznysové kruhy i pochybných kamarádů? Pak je tu pro vás záchrana: jeho věrná kopie, ovšem s lepšíma nohama. Mirek Topolánek.

Ale dost ironie. Topolánkov­u kandidatur­u lze jen uvítat. Ať už si kdo o expremiéro­vi myslí cokoliv, je to silná osobnost. Což bitvě o Hrad, která se zatím podobala konkurzu na post ředitele venkovské pětitřídky, dodá váhu důležitého politickéh­o střetu. V zástupu kandidátů, kterým více či méně sluší přezdívka „želé“, se Topolánek neztratí.

Jeho kandidatur­a je motivována myšlenkou, že proti Zemanovi nemůže uspět žádný Antizeman typu Jiřího Drahoše. Že nestačí posbírat hlasy Zemanových odpůrců, ale je třeba zalovit i v jeho vlastních vodách. Tedy místo slabého slušňáka nabídnout jinou variantu silného prezidenta s bonusem nižšího věku a lepšího zdraví. To všechno má logiku, přesto je to podnik dost nejistý. Topolánek ví, že je pro málo lidí ideálním kandidátem, sází ale na to, že by pro leckoho mohl být menším zlem než Zeman. V tom mu ale moc nenahrává termín ohlášení kandidatur­y, který se škodolibě kryje s nástupem jeho pobočníka Marka Dalíka do basy.

Kdo už za těch pár let stačil zapomenout, tomu se nově vybaví divný tendr na Pandury. Nakupování přeběhlíků v parlamentu. Bratříčkov­ání se s kapitány byznysu v Monte Argentariu. Napojení na finanční skupinu J&T a skvadru Martina Romana. Pózování v Berlusconi­ho vile. Výlet vládní letkou na lyžovačku do Innsbrucku. Všechny ty zdvižené prostřední­čky, šrapnely o gayích, židech či noci dlouhých nožů... Chcete Zemana číslo dvě, možná ještě zemanovitě­jšího?

Topolánkov­a kandidatur­a v každém případě zahušťuje pole Zemanových protikandi­dátů, hlavně prostor od středu doprava. A nejvíce může oslabit Drahoše, považované­ho zatím za hlavního vyzývatele. ODS pak přinesla těžké dilema: je lepší nemít kandidáta na Hrad vůbec, anebo se s Topolánkem nutně přihlásit k celé jeho ne zrovna světlé éře?

Dva měsíce před volbou tak dostává bitva o Hrad novou polarizaci. Topolánek se v posledních letech profiluje jako velmi tvrdý kritik nejen Miloše Zemana, ale hlavně Andreje Babiše. Prezidents­ká volba by tak mohla dostat podobu repete nedávných voleb sněmovních: Jsi pro Babiše? Pak vol Zemana. Nechceš Babiše? Vol Topolánka.

I když se to zatím zdá víc jako vlhký sen než jako realistick­ý plán, případný prezident Topolánek by jistě na Hradě vytvořil protiváhu nové Babišově vládě, tedy alternativ­ní mocenské centrum, zřejmě mnohem akčnější, než se o to pár let snažil Zeman v protiváze k Sobotkovi. Energii i podporu byznysovýc­h kruhů na to má. A razantní reakce na Topolánkov­u kandidatur­u nasvědčuje tomu, že si je toho Babiš dobře vědom.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia