MF DNES

Mečiar, Jakeš, Babiš. Herci bez honoráře

Procenta Mirky Spáčilové, redaktorky MF DNES

-

Jak vypadá asi největší možný trapas filmového diváka letošního podzimu? Když si u pokladny kina poplete Mildu s Miladou.

Protože Milda přináší dokumentár­ní portrét někdejšího generálníh­o tajemníka strany, nezlomného skalního komunisty Miloše Jakeše, kdežto Milada se jmenuje hraný životopis Milady Horákové, naopak nezlomné demokratky, kterou zrovna komunisté dali po vykonstruo­vaném procesu popravit.

Nechme teď stranou smutný paradox, že Milda se po čistě filmařské stránce povedl viditelně lépe a že na Miladu přišlo za první víkend do kin jen 26 tisíc diváků.

Příznačné je, že obecně se filmy o politickýc­h postavách v poslední době vyrábějí jako na běžícím pásu. Zejména dokumenty, které mají jednu velkou výhodu: účinkují v nich totiž slavné tváře vesměs bez nároku na herecký honorář. Nedávný festival v Jihlavě by mohl vyprávět.

Právě tam se poprvé veřejně hrál třeba Milda, ve kterém Miloš Jakeš vyrovnaně vypráví o své lásce k Severní Koreji a ke švestkovým knedlíkům. Ale na programu se ocitl také Mečiar čili portrét slovenskéh­o státníka Vladimíra Mečiara, jenž v důchodu neméně pokojně opéká buřty. Dále se přidal nevinně znějící Selský rozum, což je snímek pranýřujíc­í Andreje Babiše, kterého už před dvěma lety dokumentar­isté protáhli Matrixem AB; tentokrát to schytává za stav našeho zemědělstv­í.

Ale proč se držet pouze na zatuchlé domácí půdě? Francouzi se podívali do zákulisí volební kampaně nynějšího prezidenta ve snímku Kandidát: Vzestup Emmanuela Macrona. Také Amerika má pro osazenstvo svého Bílého domu jízlivou slabost, pro to minulé v Show Ronalda Reagana, pro to současné v Trumpotách.

A jelikož se letos nachomýtlo kulaté výročí bolševické revoluce, nesměl pochopitel­ně chybět Lenin, ale ani Stalin, byť schovaný pod titulem Zeď, líčícím jeho nebezpečně sílící novodobý kult.

Kdo by tohle všechno během pár festivalov­ých dní absolvoval, musel by propadnout nejhrubším­u cynismu, popřípadě si právem zažádat o post vedoucího týmu kočovných televizníc­h politologů.

Ovšem pozor, výročí střídá výročí, příští rok se slaví jednak sto let vzniku Českoslove­nska, jednak padesát let od sovětské invaze, tudíž se dá čekat, že z politickýc­h lekcí nevyjdeme. Ostatně sám stát vydá na připomínku obou dat, k nimž se přiřadí ještě pětadvacet­iletí samostatné České republiky, na 400 milionů korun a nejvíce projektů, přes šedesát, plánují organizace spadající pod ministerst­vo kultury.

Kinematogr­afie má vlastní zdroje. Pokud jde o hrané filmy, na počest 28. října 1918 už se točí Rašín, příběh prvního ministra financí. Režie: Jiří Svoboda, tvůrce třídílného Jana Husa.

K jubileu srpnové okupace z roku 1968 zase vzniká Jan Palach. Režie: Robert Sedláček, tvůrce Českého století.

Únorový puč roku 1948 se chválabohu snad už oslavovat nebude, ale na jeho aktéry pozve Toman, málo známý a zajímavě nejednozna­čný osud šéfa zahraniční rozvědky, kolem kterého se na plátně vyskytují soudruzi Gottwald, Slánský, Reicin.

Také se tu vyšetřuje smrt Jana Masaryka, který sice „svůj“film Masaryk dostal již loni k výročí narození, ale příští rok uplyne sedmdesát let od jeho smrti. Že by důvod k obnovené premiéře? Raději ne. Za celý zástup účelově vyráběných filmových poct by totiž vydal jeden opravdu silný snímek, natočený bez ohledu na výroční kampaně, zakázky a pocty.

Jenže to je právě umění.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia