MF DNES

Vyššími platy a byty chce město čelit úbytku učitelů

Platy pedagogů na školách v hlavním městě jsou pod pražským průměrem. Město učitelům nyní navyšuje platy ze svých rezerv. Zároveň plánuje nabízet jim levné bydlení.

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Hlavní město chce do svých škol dostat mladou učitelskou krev a stávající matadory si udržet. Jak nedávno zjistila MF DNES, učitelům na základních školách chybí zhruba čtyři tisíce korun do průměrného pražského platu. Problém v Praze je výraznější než v jiných krajích, kde tabulkové platy na ten průměrný dostačují.

Praha proto zvažuje, že ze svého rozpočtu na příští rok vyčlení až 700 milionů korun, které dá na navýšení platu pedagogů na základních a středních školách. Kantoři by pak měli o dva tisíce vyšší plat.

Jenže rozdíl v platech nemůže podle předsedy magistrátn­ího výboru pro vzdělávání Patrika Nachera (ANO) Praha dorovnávat donekonečn­a. „Nemůžeme suplovat roli státu. Město nemá nekonečné finanční prostředky. Může tu vládnout jiná koalice, která s tím nebude souhlasit, a najednou pedagogům toto navýšení zmizí,“říká.

Výhoda pro absolventy

se začne jednat nyní, mohou se výsledky objevit za několik let. K tomu chce město nadále, dokud mu to rozpočet umožní, přispívat učitelům na platy. Peníze na pokrytí rozdílu v platech by však měl v budoucnu podle města dávat stát. Praha

bytů má hlavní město vyčleněno pro učitele i nepedagogi­cké pracovníky škol.

milionů korun zvažuje magistrát dát příští rok na zvýšení učitelskýc­h platů. učitelské profese udržet. Dlouholetí vyučující mají většinou nějaký byt, městský tedy nepotřebuj­í, a tudíž se jich taková pomoc ze strany magistrátu už nemusí tolik týkat. Na výtku, že to vůči takovým učitelům bude nespravedl­ivé, předseda výboru blíže nereagoval.

Byty pro učitele nejsou v Praze novinkou. „Pro potřebu školských zařízení je určeno 297 bytů. Je to nejvíc z vybraných profesí, které hlavní město takto podporuje,“uvádí radní Lacko s dodatkem, že učitelé jsou nejpočetně­jší profesní skupinou, pro kterou má město byty. Pro záchrannou službu je kupříkladu vyčleněno 29 bytů, čtyřicítka pro hasiče a 68 bytů pro zaměstnanc­e v sociálních službách. Další byty pro učitele nabízejí i městské části.

Soudci zabírají levné bydlení

Z výboru pro vzdělávání se ozývá, že by učitelé mohli dostat byty, které jsou nyní obsazeny soudci a státními zástupci. Pražští piráti v dubnu přišli se zjištěním, že tito státní zaměstnanc­i, jejichž příjmy se pohybují kolem 100 tisíc korun, mají velmi nízký nájem. Za metr čtvereční platí 60 korun, zatímco běžná částka je kolem stokoruny.

Od jara se podle Lacka situace změnila k lepšímu. „U nájemních smluv uzavřených na dobu určitou lze nájemné upravit v souladu s rozhodnutí­m rady hlavního města,“popisuje Lacko. Přetrvávaj­ící problém má podle něj město jen se soudci, s nimiž byly uzavřeny nájemní smlouvy na dobu neurčitou, což odpovídá asi polovině případů. U nich lze navyšovat nájem jen jednou za tři roky, a to o 20 procent.

I kdyby všichni právní odborníci opustili byty s nízkým nájmem, mnoho se jich pro učitele neuvolní. „V současné době bydlí soudci asi ve 20 bytech hlavního města Prahy, což je necelých 2,5 promile všech našich bytů,“tvrdí Lacko. Řešením situace je proto výstavba bytových domů nabízející­ch dostupné bydlení, kde by právě měli nejen pedagogové nalézt domovy. Za několik let by mohlo v Praze vzniknout až tisíc bytů s nižším nájmem. Příští rok začne výstavba několika stovek bytů na Černém Mostě, počítá se také s Dolními Počernicem­i a Prahou 13.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia