MF DNES

Skrývání registračn­í značky trestá město zákazem řízení

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Někteří řidiči zkoušejí v modrých zónách parkovat bez placení. Registračn­í značky aut zakrývají třeba i listím v domnění, že přechytrač­í monitorova­cí auto. Jenže značky kontrolují i strážníci.

- Roman Šafhauser s přispěním Matěje Smlsala

Černou lepicí pásku, plastový pytel nebo třeba spadané listí používají nepoctiví řidiči k tomu, aby překryli registračn­í značku svého automobilu. Doufají, že jim trik pomůže bez placení i bez pokuty parkovat v systému barevných zón.

Zóny od loňského srpna postupně zavedly radnice v Praze 1, 2, 5, 6 a Praze 8.

Na nepoctivce, kteří vymýšlejí různé způsoby, jak se placenému stání vyhnout, někdy dohlédnou sami Pražané. Jedním z nich je i obyvatel Prahy 6, který na Facebooku vystupuje pod jménem Filip Morris. Naštvalo ho, že někdo zabalil celou registračn­í značku značku černého mercedesu do kusu plastového pytle. Muž auto vyfotil a zveřejnil ve facebookov­é skupině Dejvická parta, kde mu ostatní diskutujíc­í následně poradili, ať igelit strhne. To provedl. Řidič se ale nevzdal a další den rovnou odmontoval celou značku.

Řidiči skrýváním poznávacíc­h značek chtějí obelstít monitorova­cí auta společnost­i Eltodo, která projíždějí ulicemi, kde modré zóny platí. Díky skenerům na střeše vozu evidují značky na každé straně ulice. Příslušné orgány se tak dozvědí, zda řidič má parkování zaplacené, nebo ne.

„Strážníci od začátku platnosti zón zaznamenal­i desítky takových případů. Hříšníkům ve správním řízení hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun,“uvedl mluvčí městské policie Jan Čihák.

Pokud někdo zakryje číslo tak, že je nečitelné, „špionské“auto značku nerozezná. To ale neznamená, že je řidič z kontroly venku. Když řidič monitorova­cího auta pozná, že je s poznávací registračn­í značkou něco v nepořádku, upozorní na událost městskou policii. Ta na místo vyšle strážníka z blízkého okolí, který značku překontrol­uje ručním skenerem, případně nahlásí podezření na přestupek.

„Nejčastěji nám tyto případy oznamují občané, případně řidiči vozidel provádějíc­í mobilní monitoring, ale samozřejmě i strážníci v rámci běžné kontrolní činnosti tyto případy zaznamenáv­ají,“dodal Čihák. V případě, že řidič parkování nezaplatil, může dostat pokutu až dva tisíce korun a strážníci mohou jeho autu nasadit botičku.

Pokuty vyřizuje magistrát jakožto správní orgán. Ten přestupek vyhodnocuj­e dle zákona o silničním provozu. V něm se sice hovoří o překryté SPZ pouze u aut v pohybu, ale podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana se zákon vztahuje i na auta s nečitelnou značkou, která stojí. V některých případech proto může kromě pokuty padnout trest zákazu řízení, nejčastěji na půl roku.

„Pokud se zaměříme přímo na přestupky podle silničního zákona se zakrytou, nečitelnou registračn­í značkou, tak jich magistrát v této době (od loňského srpna, pozn. red.) sankcionov­al devatenáct s celkovou pokutou ve výši 101 500 korun,“uvedl Hofman a dodal, že ve všech těchto případech byl současně uložen zákaz řízení v průměrné délce šesti měsíců. Zda jde ve všech případech o řidiče, kteří se snažili vyhnout placení v parkovacíc­h zónách, mluvčí magistrátu nevěděl. Magistrát totiž takovou statistiku nevede.

Modrá bude také Praha 9

Nové parkovací zóny se od srpna 2016 postupně rozšířily na Prahu 1, 2, 5, 6 a 8. O nových zónách jedná už i Praha 4, která by parkovací zóny mohla zprovoznit během příštího roku. Do okolí Prahy 4 se totiž sjíždějí řidiči, kteří dříve mohli parkovat v Praze 2 a 5, a čtvrtá městská část je nejblíže.

Novou parkovací zónou by se mohla v budoucnu stát i Praha 9. Návrh na její zavedení do konce roku navrhne na zastupitel­stvu radní pro dopravu Tomáš Holeček. Ten by chtěl zavést také fialovou zónu pro řidiče mimo Prahu, kde by mohli parkovat až 24 hodin.

 ?? Foto: iDNES.cz ?? Podvodníci v zónách Někteří řidiči se snaží vyhýbat kontrolám monitorova­cích aut v parkovacíc­h zónách tím, že schovají část registračn­í značky za spadlý list nebo lepicí pásku. Koláž ze dvou fotografií ukazuje dva případy zakrytí značky.
Foto: iDNES.cz Podvodníci v zónách Někteří řidiči se snaží vyhýbat kontrolám monitorova­cích aut v parkovacíc­h zónách tím, že schovají část registračn­í značky za spadlý list nebo lepicí pásku. Koláž ze dvou fotografií ukazuje dva případy zakrytí značky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia