MF DNES

Obchvat Březiněvsi se má stavět bez posouzení podle zákona EIA

-

BŘEZINĚVES Projekt obchvatu Březiněvsi, který plánuje hlavní město, nebude podle rozhodnutí magistrátu dále posuzován podle zákona o hodnocení vlivů na životní prostředí (EIA). Vyplývá to z databáze EIA.

Posouzení požadují radnice i někteří občané Ďáblic a Čakovic, přes jejichž území má nová silnice částečně vést. Podle projektu by se mělo začít stavět v příštím roce a hotovo má být v roce 2020. Obchvat dlouhou dobu prosazuje březiněves­ká radnice, která si od něj slibuje snížení tranzitní dopravy přes městskou část.

Podle odboru ochrany prostředí magistrátu, který projekt posuzoval, nebude silnice znamenat zhoršení ovzduší v obydlených oblastech.

„Z provedenýc­h modelových výpočtů je zřejmé, že záměr nebude mít významný negativní vliv na městské části Praha-Ďáblice a Praha-Čakovice a obce Líbeznice a Bořanovice,“píše se v odůvodnění. Podle zpracovaný­ch studií to samé platí pro hlukovou zátěž a případný vliv na krajinu a přírodu.

Projednání EIA pro silnici požadovaly Ďáblice a Čakovice. Investor, kterým je hlavní město, podle nich dostatečně neprokázal, že záměr nebude mít negativní vliv na zdraví obyvatel a životní prostředí. „EIA má být ze zákona na straně ochrany zdraví obyvatel a jejich životního prostředí. Způsob vypořádání našich připomínek tomu ale nenasvědču­je a utvrzuje mne ještě více v názoru, že EIA tuto svou roli v ČR řádně neplní,“sdělil starosta Ďáblic Miloš Růžička.

Ďáblice zvažují, zda proti rozhodnutí podají odvolání. Podle magistrátu zatím na úřad žádné odvolání nedorazilo. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia