MF DNES

Pavlenka v Německu stále čeká na výhru

-

Miloslav Novák redaktor MF DNES

minulé sezoně ve Slavii osm měsíců neznal, co je porážka. Po letním přestupu do Werderu Brémy fotbalový brankář Jiří Pavlenka neví, co je to ligové vítězství. „Nikdo nečekal, že po jedenácti kolech budeme mít jen pět bodů za remízy,“říká rozmrzele.

Ve Slavii měl před sebou boj o Ligu mistrů, ale pětadvacet­iletého gólmana okouzlila nabídka z bundesligy.

Osobně se mu daří, v každém utkání patří mezi nejlépe hodnocené hráče mužstva. Ve třech zápasech neinkasova­l, což týmu přineslo tři body za remízy. Další dva mají Brémy po nerozhodný­ch výsledcích 1:1. Víc nic, už jen šest porážek.

Naposledy o víkendu ve Frankfurtu 1:2, když tým poprvé vedl Florian Kohfeldt, dočasný kouč z juniorky. A po 509 minutách tým konečně skóroval. „Dřív jsme si vytvářeli šance, ale neproměňov­ali je. Pak už jsme neměli ani ty šance. Víc jak pět set minut bez vstřelenéh­o gólu nebylo nic příjemného, takže aspoň že tak. I když já se musím starat hlavně o to, abychom góly nedostával­i,“řekl reprezenta­ční brankář.

Nezalitova­l jste někdy, že jste zvolil Brémy?

Můžete přijít do Realu, a když se nebude dařit, tak atmosféra v klubu taky nebude dobrá. Já jsem rád, že jsem ten krok udělal, bylo to správné rozhodnutí. Kdybych zůstal v Česku, asi bych výkonnostn­ě nerostl tak, jak bych potřeboval.

Ale přece jen, není ubíjející být pořád bez ligového vítězství? Přestože jste dvakrát vyhráli v Německém poháru.

spousta zápasů, ve hře spousta bodů. Ale už by to chtělo začít vyhrávat.

Vedení nepanikaří? Nerozdává pokuty, což by se asi dělo v Česku?

Tyhle praktiky v Německu nejsou, to jen v Česku se vyhrožuje pokutami. Kdysi v Baníku ještě za bývalého vedení jsem zažil, že jsme nedostával­i výplaty a ještě nám hrozili pokutami. V Německu se takové věci vůbec neřeší. Nepřijde majitel do kabiny a neřekne, že nám sáhne na peníze, protože se nedaří.

Jak to berou fanoušci?

Před týdnem doma proti Augsburgu už jsme to dostali pocítit. Atmosféra nebyla ideální, jsou nespokojen­í. Sportovní manažer nám říkal, že fanoušci mají ke klubu výborný vztah, tak s výsledky musíme něco udělat, aby se to nezměnilo.

Co musíte změnit?

Je to v hlavách, potřebujem­e mít sebevědomí. Věřím, že to zvládneme. Tlak v Německu je obrovský, fotbal se řeší pořád a všude, na každém rohu. Nejde si říct, jdu si zahrát fotbal a buď zápas vyjde, nebo ne. Očekávání jsou obrovská. Spoluhráč Jarda Drobný mi vyprávěl, když byl v Hamburku a hráli o záchranu. Zbývá pět kol a vy víte, že musíte vyhrávat, abyste nehráli baráž nebo rovnou nespadli. Zažil tu baráž, kde byl tlak šílený. Až takový, že z toho nespal.

Změnila se s příchodem nového trenéra vaše pozice? Dosud jste odchytal všechny zápasy v lize i v poháru.

Trenér si každého z nás vzal, mluvili jsme o naší situaci, o tom, co je zapotřebí pro tým udělat. Nebylo mi nic řečeno o tom, že by se moje pozice měnila. Ale současná situace s trenérem od juniorky může být jen dočasné řešení.

V příštích týdnech si od německého stresu oddychnete, čekají vás dvě přípravná utkání za národní tým v Kataru. Vítáte to?

Stejně pořád máte v hlavě, co se děje v Brémách. Jestli trenér zůstane, nebo přijde nový. I když jsem teď v Praze, tak jsem ve spojení s klukama v klubu. Ale samozřejmě jsem rád, že jsem v reprezenta­ci. Přijdete mezi známé tváře, popovídáte se.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Ve Slavii byl Jiří Pavlenka zvyklý na úspěšné výsledky. Po přestupu do Brém na první ligovou výhru stále čeká.
Foto: Michal Šula, MAFRA Ve Slavii byl Jiří Pavlenka zvyklý na úspěšné výsledky. Po přestupu do Brém na první ligovou výhru stále čeká.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia