MF DNES

Že nehraješ? Nevadí, vítej v národním týmu

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Od léta léčí splín a naštvání. Milovaná Sparta ho přestala potřebovat, chtěl zmizet a hrát jinde. Co nejdřív! Martin Frýdek nakonec zůstal, epizodně se mu zadařilo a pak zase dlouho nic. Sparta ho na sedm týdnů odstavila.

V neděli mu přitom stačilo slušně odehrát jeden ligový zápas ve Zlíně (2:2) a už je v reprezenta­ci. Divíte se? Mračíte se? Nechápete? Pětadvacet­iletý univerzáln­í záložník dnes ráno nasedne do letadla směr Katar, kde národní tým v luxusních kulisách čekají dva přípravné zápasy: hned ve středu proti Islandu a v sobotu proti domácímu Kataru.

Nejsou lidi, beru Frýdka...

Proč trenér Karel Jarolím ukázal zrovna na Frýdka, jenž prožívá dost pochybný podzim? Vždyť v říjnu nastupoval pouze za sparťansko­u juniorku.

Zaprvé nejsou lidi, kteří by mohli seriózně aspirovat na reprezenta­ční dres. Zvlášť když středové řadě chybějí omluvený Dočkal, zraněný Darida a pokopaný Hořava.

Zadruhé Jarolím respektuje Frýdka za pracovitos­t, rvavost a bojovné srdce. Věří jeho stylu.

„Váhal jsem u něj dlouho, ale když jsem si promítal případné další možnosti, nakonec padla volba na Martina. Ale uznávám, že se to může zdát jako překvapení,“reagoval kouč. Ano, překvapení! Pro leckoho nemilé.

Je to měsíc, kdy Jarolíma pobouřily rýpance od místopředs­edy fotbalové asociace Romana Berbra, který jej po zkažené kvalifikac­i o mistrovstv­í světa zkritizova­l (i) za výběr hráčů. Prohlásil, že je znepokojen tím, jak velký vliv mají fotbaloví agenti na jednotlivé nominace. Byť nikoho nejmenoval, jistě narážel na pozvání sparťanů Hovorky a Václava Kadlece, kterým k nominaci stačilo odehrát dva solidní duely.

... Jarolím chtěl i Zmrhala

Byla to rozbuška, kterou se Jarolím pokusil uhasit tím, že zákulisní triky absolutně odmítl: „Nesmysl!“Teď se brání zase, protože výběr sparťana Frýdka vzbuzuje údiv.

„Jestli si myslíte, že to, co říkal pan Berbr, je pravda, tak nemám co odpovědět,“zopakoval včera Jarolím rázně. „Myslím si, že je to naopak. Agenti na mě kontakt nemají, takže nominaci dělám podle nejlepšího přesvědčen­í.“

V lehce provizorní situaci, která právě nastala před výjezdem do Perského zálivu, chtěl státní trenér sáhnout ještě po jednom nečekaném jménu. Nečekaném v tom smyslu, že podzimní výkony slávistick­ého záložníka Jaromíra Zmrhala jsou velmi nevýrazné.

V ligových zápasech se od srpna neobjevil v základní sestavě. A když konečně nastoupil v neděli proti Plzni, schytal v hodnocení MF DNES slaboučkou známku 4.

Nakonec však reprezenta­ční dres neoblékne. Před cestou do Kataru ho zastavilo lékařské vyšetření po včerejším podvečerní­m tréninku.

I donominova­ný Zmrhal tak odpadl a Jarolím ve svých seznamech musel hledat znovu – stejně jako kvůli dalšímu náhlému odpadlíkov­i Radimu Řezníkovi.

Nová jména „last minute“pro národní tým znějí: Vladimír Coufal z Liberce a Šimon Falta z Olomouce.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? To se nečekalo... Martin Frýdek je v reprezenta­ci, i když ve Spartě příliš nehraje.
Foto: Michal Šula, MAFRA To se nečekalo... Martin Frýdek je v reprezenta­ci, i když ve Spartě příliš nehraje.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia