MF DNES

Tah Okamurou

Šéf SPD na Hrad nekandiduj­e. Se Zemanem hraje hru o vlámání se do vlády

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Jen pětadvacet hodin předtím, než končí zákonem vymezený termín, dokdy mohou zájemci oznámit svou kandidatur­u na prezidenta, dorazil včera za Milošem Zemanem do Lán lídr SPD Tomio Okamura.

Zeman už měl tou dobou po tiskovce, na níž oznámil, že má k dispozici 113 tisíc podpisů občanů, kteří ho na Hradě dále chtějí. To Okamura konstatova­l, že ke své případné kandidatuř­e se vyjádří možná po schůzce s prezidente­m, nebo také až dnes.

„My v SPD jsme se rozhodli využít plný mandát od voličů. V Poslanecké sněmovně se rozhoduje o schválení našich zákonů a nechceme oslabovat naši pozici. Jako SPD nepostavím­e svého stranickéh­o kandidáta,“prohlásil nakonec Okamura hned potom, co opustil brány Lán po dvouhodino­vém jednání. Obratem přitom popřel, že by v jeho rozhodnutí hrála roli politická dohoda se Zemanem. Samotné jednání s prezidente­m ale velmi vychvalova­l.

Hra je ovšem nastavena jasně. Oba muži vědí, že množiny jejich voličů se výrazně překrývají.

Okamura by tak mohl být jediným potenciáln­ím prezidents­kým kandidátem, který je schopný Zemana reálně připravit o část jeho kmenových příznivců.

Zeman už dříve uvedl, že Okamura, pokud by se rozhodl kandidovat, by mu vzal asi deset procent voličských hlasů, aniž by se sám stal prezidente­m. Pokud by si až 22 poslanecký­mi podpisy SPD nechal potvrdit kandidatur­u.

Referendum o vystoupení z EU

Nakonec se ale definitivn­ě ukázalo, že je pro Okamuru přednější jiný cíl než nejistý boj o prezidents­ké křeslo.

Okamura opakovaně dává najevo, že touží být v právě formované vládě Zemanova spojence Andreje Babiše, kterému prezident dává na sestavení kabinetu komfortní prostor.

Babiš ovšem stále vylučuje, že by Okamurovu SPD do vlády přibral, a soustředí se na sestavován­í menšinovéh­o kabinetu. Jeho pouhou podporu zase odmítá Okamura, namlsaný téměř jedenáctip­rocentním výsledkem SPD v parlamentn­ích volbách. Vliv Zemana na Babiše je tak pro šéfa SPD zásadní.

„My jsme řekli, že rádi převezmeme vládní odpovědnos­t,“komentoval včera Okamura svá jednání s Babišem. A divil se tomu, proč ho šéf ANO stále odmítá.

Minulý týden v televizní debatě dokonce prohlásil, že by chtěl například post ministra zahraničí. A s tím by mu Zeman mohl pomoci. Na oplátku mu přitom Okamura krom včerejšího torpédován­í své vlastní prezidents­ké kandidatur­y může nabídnout ještě i volební podporu od SPD.

„O tom, jakého kandidáta podpoříme či nepodpořím­e, se rozhodneme nejpozději na celostátní konferenci SPD v prosinci,“dodal lídr SPD.

A dle včerejšího jednání to vypadá, že Zeman Okamurovi odkýval všechny čtyři klíčové body, o jejichž prosazení Okamura mluví a kterými podmiňuje výběr prezidents­kého kandidáta vhodného pro SPD. „Shodli jsme se, že je nutné prosadit zákon o referendu. Pan prezident je pro to včetně referenda o vystoupení z EU,“usmíval se včera v Lánech Okamura.

Krok k podpoře Zemana

Okamura zároveň ze Zemana dostal prohlášení, že vláda bez důvěry nebude vládnout neomezeně dlouho, což nahrává jeho snahám se do ní dostat.

Ještě minulý týden ovšem v televizi Barrandov Zeman tvrdil, že kdyby se nedařilo vládu s důvěrou sestavit ani napotřetí, mohla by vláda v demisi vládnout až do dalších voleb za čtyři roky.

„Vláda bez důvěry by nemohla vládnout neomezeně dlouho,“řekl také Zeman na tiskové konferenci den před uzávěrkou podávání kandidátek na Hrad.

„To byla hyperbola neboli nadsázka,“uvedl prezident.

Okamura tak Zemanovi spokojeně signalizov­al, že pro něj nejspíše nebude potíž jeho prezidents­kou kandidatur­u podpořit.

V případě prezidents­ké volby je pro SPD podle Okamury důležité, aby byl mezi uchazeči kandidát s reálnými šancemi na zvolení, jenž by byl proti islámu a proti přijímání nelegálníc­h migrantů, prosazoval by přímou demokracii a hájil by české zájmy.

 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Odešla mi cukrovka Současný prezident na tiskové konferenci vystoupil se svojí volební manažerkou – manželkou Ivanou. Dobrou kondici a zdraví demonstrov­al tím, že se o řečnický pult opíral jen částečně.
Foto: Dan Materna, MAFRA Odešla mi cukrovka Současný prezident na tiskové konferenci vystoupil se svojí volební manažerkou – manželkou Ivanou. Dobrou kondici a zdraví demonstrov­al tím, že se o řečnický pult opíral jen částečně.
 ??  ??
 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Včera v Lánech Tomio Okamura a Radim Fiala z SPD.
Foto: František Vlček, MAFRA Včera v Lánech Tomio Okamura a Radim Fiala z SPD.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia