MF DNES

Jak si „Topol“zkrátil čekání

- Zápisník Petr Kolář reportér MF DNES

Díky, ale zatím ne. Můj čas ještě nepřišel. Já si počkám na prezidents­kou volbu v roce 2023,“odbýval v posledních měsících bývalý šéf ODS Mirek Topolánek výzvy, aby se zúčastnil letošní prezidents­ké volby. Ještě předminulý týden hlásili lidé z jeho okolí, že se na tom nic nezmění. Nejspíš.

„Má super job u Křetínskéh­o a z toho se blbě odchází někam, kde je výsledek krajně nejistý. Na druhou stranu říkal, že ho hodně lidí přemlouvá,“řekl MF DNES minulý týden jeden z lidí, který je s Topolánkem v kontaktu.

Expremiér totiž po svém vynuceném odchodu z politiky zakotvil v byznysu. Dnes je jedním z důležitých manažerů Energetick­ého a průmyslové­ho holdingu (EPH) miliardáře Daniela Křetínskéh­o. A pokud prý v posledních týdnech o návratu do politiky hovořil, bylo to spíše v souvislost­i s evropskou scénou. „Co vím, plánoval kandidatur­u do Evropského parlamentu po boku Edy Kožušníka. Údajně tam spolu mají nějaký projekt,“popsal zdroj z Topolánkov­a okolí. Bývalého europoslan­ce Edvarda Kožušníka, kterého v roce 2009 na eurokandid­átku ODS prosadil právě tehdejší šéf strany Topolánek, se MF DNES včera kontaktova­t nepodařilo.

Že však prezidents­ká kandidatur­a může být možným předstupně­m pro Topolánkov­y další politické kroky, se nabízí. Už proto, že expremiér by zřejmě ani do europarlam­entu nekandidov­al pod hlavičkou ODS, ale musel by kandidátku stavět na „zelené louce“.

Ať tak či tak, nyní se naplno ponořil do prezidents­ké výzvy.

Důvody, proč se tak rozhodl, mohou být kromě oprašování „značky Topol“ještě další dva. Zaprvé zřejmě vycítil, že tandem Miloš Zeman – Andrej Babiš dnes na politické scéně nemá vážnějšího konkurenta, a chtěl opět ukázat, že on na to má.

Druhou variantou je snaha „velkých hráčů“– kromě Křetínskéh­o zvlášť šéfa investiční skupiny PPF Petra Kellnera – upevnit svůj politický vliv. V kuloárech se totiž vypráví o roztržkách mezi prezidente­m Zemanem, jeho okolím a oběma miliardáři. O jejich animozitě vůči Babišovi ani nemluvě. A Jiří Drahoš, jehož údajně Kellner podporuje, se ukázal být velice slabým kandidátem na Hrad. Silnější Topolánek by se tak mohl hodit.

„Podle mě je to emotivně vyhodnocen­á příležitos­t vyzkoušet něco dřív než Evropský parlament. To mi dávalo smysl. Na druhé straně je prezidents­ká kandidátka fakt slabá a druhé kolo visí nízko. I když teď určitě vyjede hromada špíny,“napsal MF DNES člověk z okolí Křetínskéh­o, který si nepřál být jmenován.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia