MF DNES

První debata: ostrý Kulhánek, plytký Drahoš

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Prezidents­ký kandidát Marek Hilšer se včera půvabně přeřekl: „Byli jsme už tázáni, co bychom dělali prvních sto let v prezidents­kém úřadu.“Na včerejší historicky první prezidents­ké debatě této kampaně v Broumově prostořeký Miloš Zeman opravdu chyběl. Prezident již dříve odmítl do debat chodit. A tak se diskuse na téma „Vize vzdělanost­i“zúčastnili jen kandidáti Michal Horáček, Pavel Fischer, Jiří Drahoš, Marek Hilšer a Vratislav Kulhánek. Soupeři se sice chovali navzájem uctivě, oslovovali se „kolego“, usmívali se na sebe, ale nevybředli z klišé a frází. Debatu neobvykle pořádalo vzdělávací centrum v místním klášteře, v publiku byli studenti, učitelé či knihovníci. Téma nebylo lehké, protože školství s Hradem až tak moc nesouvisí. Jeden z účastníků si i posteskl, že „nekandiduj­e na ministra školství“. Debata byla také úmorně dlouhá – skoro tři hodiny čistého času.

Horáčku, zdržuješ!

Nejprve měl každý v osmi minutách představit svůj „program“na téma vzdělání. Bylo to jako volná disciplína při soutěži krásy. Jiří Drahoš, který má z přítomných největší šance podle dosavadníc­h průzkumů veřejného mínění ve volbách uspět, zatím jako mistr debat nepřesvědč­il. „Vzdělávání je jedním ze strategick­ých úkolů“. „Budoucnost přinese velké změny“a konečně „Vzdělávací systém je zaoceánská loď, kde když se pohne kormidlem, dlouho to trvá, než se změní kurz.“Tolik rétoricky Drahoš. Jako řečník spíše exceloval Horáček, který místo nářků nad malými platy učitelů podrobil české školství zdrcující kritice.

„Často jsem se jako dítě hlásil a ptal jsem se, jak to je. Soudružka učitelka byla z toho rozladěná. Ještě jsme neprobrali Madagaskar a ty zdržuješ! V USA na přednášce, kde jsem byl, profesor naopak po 15 minutách výkladu studentům vytkl, že se ještě někdo na nic nezeptal. To je ten rozdíl,“shrnul Horáček.

Kandidáti dostali i přímou jednoducho­u otázku, kolik má brát začínající učitel na základní škole.

Paradoxně jediný z nich – Jiří Drahoš uvedl konkrétní číslo 28 tisíc korun. Ostatní se vyjadřoval­i výrazně složitěji.

Velkoryse naplánovan­á diskuse aktéry ani nenutila vyjadřovat se svižně.

Hilšer ostatně v jedné chvíli po docela dlouhém monologu dokonce sám přiznal: „Já jsem vám asi na tu otázku vlastně neodpovědě­l.“

Párkrát se také diskutujíc­í ocitli na hodně tenkém ledě.

„Učitelském­u povolání se musí dát prestiž, aby tam směřovali nejchytřej­ší lidé. Teď tam nesměřují ti nejchytřej­ší. Naši učitelé jsou nejhůře placení v EU,“řekl Hilšer.

V publiku to zašumělo. Bylo v něm hodně studentů a evidentně i těch z oboru pedagogiky.

Podruhé to zašumělo, když Vratislav Kulhánek odpovídal na otázku, proč čeští studenti sedávají v posluchárn­ě vzadu a cizojazyčn­í vpředu?

„Protože čeští jsou líní a není tam na ně vidět.“

 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Školství Debata pěti kandidátů na Hrad trvala tři hodiny.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Školství Debata pěti kandidátů na Hrad trvala tři hodiny.
 ??  ?? Srovnání s USA Nejvíce české školství kritizoval kandidát Michal Horáček. Foto: Martin Veselý, MAFRA
Srovnání s USA Nejvíce české školství kritizoval kandidát Michal Horáček. Foto: Martin Veselý, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia