MF DNES

Ležáci jdou na dračku

Nemocnicím mizí další lukrativní obor do soukromých rukou.

- Iva Bezděková Eva Zahradnick­á

Firma spjatá s investiční­m fondem Andreje Babiše expanduje do nového zdravotnic­kého oboru. Zatímco dosud se Hartenberg Holding soustředil hlavně na umělé oplodnění, nyní spatřil příležitos­t v takzvaných lůžkách intenzivní následné péče.

Leží na nich především lidé po těžkých úrazech, které udržují při životě jen přístroje. A péče je velmi dobře placená pojišťovna­mi. Za jediné lůžko platí každý den zhruba 10 tisíc korun, což je několikaná­sobně více než za průměrné běžné lůžko v nemocnici.

Hartenberg prostředni­ctvím své firmy FutureHeal­th letos v srpnu vyhrál výběrové řízení ministerst­va zdravotnic­tví na provozován­í 40 lůžek v bývalé nemocnici v Opočně v Královéhra­deckém kraji. Každý den tak může od pojišťovny získat zhruba 400 tisíc korun, za rok až 150 milionů.

FutureHeal­th by přitom měla podle návrhu smlouvy platit městu za pronájem pouze asi 890 tisíc korun ročně. A to se navíc město v návrhu smlouvy zavazuje, že peníze investuje do oprav budovy.

Firma už letos iniciovala několik podobných výběrových řízení na lůžka intenzivní následné péče v různých krajích. Uspěla zatím pouze v Opočně.

Zamítnuté stížnosti

Z aktivit společnost­i FutureHeal­th má obavy kraj, nemocnice i Česká lékařská komora (ČLK). „Soukromé subjekty dobře vědí, že lůžka intenzivní péče jsou velmi dobře placená. Jenže o prodělečné obory, jako je například interna a chirurgie, zájem nemají. Tyto obory ponechají státním nemocnicím, čímž ještě více zhorší jejich situaci,“tvrdí Pavel Kubíček z vedení ČLK.

Tytéž výtky se objevují v argumentac­i zástupců nemocnic. „Firma zažádala pouze o tu nejlukrati­vnější část zdravotní péče, která je placena výrazně lépe než většina ostatních oborů,“říká předseda představen­stva Zdravotnic­kého Holdingu Královéhra­deckého kraje Miroslav Procházka, pod který spadají tamní krajské nemocnice.

Kraji vadí, že FutureHeal­th vyhrál výběrové řízení, přestože dosud nemá zajištěné lékaře a sestry, kteří budou v novém zařízení pracovat. A bojí se, že firma bude „lovit“právě v krajských nemocnicíc­h, kde už teď chybí padesát lékařů a sedmdesát sester.

„Nové soukromé zařízení ještě zhorší současný nedostatek zdravotník­ů v kraji,“říká náměstek hradeckého hejtmana Aleš Cabicar. Ten si kvůli tomu stěžoval i na ministerst­vu zdravotnic­tví. Resort však jeho námitky odmítl.

„Argument, že soukromý provozovat­el zhorší problém s nedostatke­m lékařů a sester, není korektní. Provozovat­el buď přivede své zaměstnanc­e a pak situaci spíše zlepší, nebo se bude snažit získat zaměstnanc­e v regionu,“odpovědělo ministerst­vo na dotaz MF DNES.

Obavy nesdílejí ani zástupci společnost­i FutureHeal­th. „Dle naší strategie jsme připraveni provozovat i jiné obory. Aktuálně řešíme celou koncepci provozu,“říká předseda představen­stva firmy, spolumajit­el Hartenberg Holdingu Jozef Janov.

Nemocnice přesto varují, že vstup „Babišova fondu“do krajských nemocnic může vést k ještě většímu omezení zdravotní péče. „My sice s postupným rušením některých akutních lůžek v dlouhodobé­m horizontu počítáme, ale nikoliv takto náhle,“upozorňuje Procházka. Kraj se prý chtěl do výběrového řízení také přihlásit, ale neučinil tak.

Příklad dialýzy táhne

Nemocnice tak nejspíš přijdou o další obor, který jim pomáhá vyrovnávat ztráty za neziskové obory. Lůžka intenzivní následné péče tak bude čekat podobný osud jako například laboratoře, magnetické rezonance nebo dialyzační pracoviště. Dialýzy jsou až na výjimky ve všech nemocnicíc­h privatizov­ané. Za jediného pacienta na dialýze firmy dostanou milion korun ročně.

Lukrativno­st intenzivní­ch lůžek potvrzuje Pavel Vepřek, člen představen­stva Nemocnic Plzeňského kraje. „Pro soukromého investora je to samozřejmě zajímavá příležitos­t. Návratnost vstupní investice je rychlá. Analogie s dialýzou je celkem na místě,“uvádí.

Česká lékařská komora upozorňuje, že o tento obor začíná mít zájem čím dál více soukromých podnikatel­ů. „Jako houby po dešti dnes vznikají lůžka intenzivní péče bez jakékoliv návaznosti na obory, které jsou k tomu potřeba – tedy bez neurologie, interny nebo chirurgie,“ prohlašuje Kubíček. Oproti tomu v soukromých nemocnicíc­h podle něj ve velkém zanikají interní či chirurgick­á lůžka.

„Aby nemocnice měla šanci udržet rozsah péče, potřebuje nevýdělečn­é obory financovat těmi, které pojišťovny hradí dobře,“dodává Kubíček.

Společnost FutureHeal­th nevylučuje, že se bude ucházet o lůžka intenzivní následné péče nadále. „Jestli to bude zapadat do naší strategie, tak ano,“potvrdil Janov.

O privatizac­i nejde

Stávající vývoj se nelíbí ani některým politikům. Ti se obávají, že toto je cesta, jak může nová vláda pod vedením hnutí ANO české nemocnice postupně privatizov­at.

„Riziko střetu zájmu zde je obrovské, zdravotnic­tví je podnikatel­sky zajímavou oblastí a Andrej Babiš si je toho evidentně vědom,“říká člen zdravotníh­o výboru, poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský. Podle něj se bude hnutí ANO snažit postupně navyšovat svůj vliv ve zdravotníc­h pojišťovná­ch.

S tím ale zástupci ANO pro zdravotnic­tví rozhodně nesouhlasí. „Nechceme privatizov­at nemocnice ani uvolnit cestu pro vyvádění lukrativní­ch oborů do soukromých rukou. Považuji to za zbytečné strašení,“říká Adam Vojtěch, který je jedním z možných kandidátů na ministra zdravotnic­tví za hnutí ANO.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia