MF DNES

Kde skončil komunistic­ký poklad

- Robert Oppelt redaktor MF DNES

Devět měsíců za organizová­ní stávky na Kladensku seděl ve vězení komunistic­ký politik a pozdější prezident Antonín Zápotocký. Vyučený kameník se přitom nejspíš nudil, což dokumentuj­e malá chlebová figurka pojmenovan­á Tulák. Ta je součástí jednoho z nejbizarně­jších muzejních fondů, sbírky Muzea dělnického hnutí, uloženého v terezínské­m depozitáři Národního muzea.

„Základem sbírky jsou někdejší fondy Muzea Klementa Gottwalda, Muzea Julia Fučíka a Muzea V. I. Lenina. Jde o archiválie, fotografie i hmotné doklady komunistic­ké éry, ale i vývoje dělnického hnutí od 19. století,“popisuje náměstek generálníh­o ředitele Národního muzea pro centrální sbírkotvor­nou a výstavní činnost Michal Stehlík. Celkem muzeum přebralo na tři čtvrtě milionu předmětů.

Všechny exponáty však nejsou podivnosti. Součástí sbírky je třeba také pero, kterým byla podepsána kapitulace německé armády v Praze v květnu 1945, či originál Reportáže psané na oprátce od Julia Fučíka napsaný na motácích.

Mnoho předmětů se týká druhého odboje a života v koncentrač­ních táborech. „Cenné jsou archiválie, materiály spojené s osobnostmi Gottwalda či Zápotockéh­o, stejně jako je mimořádně cenný fotografic­ký i filmový fond, na jehož digitaliza­ci spolupracu­jeme s Českou televizí,“říká Stehlík.

Součástí sbírky je kolekce umění z období socialisti­ckého realismu. Kdo by však čekal jen sochy Leninů nebo Gottwalda, bude překvapen. Jsou v ní zastoupena díla Maxe Švabinskéh­o, Emila Filly, Jana Štursy či J. V. Myslbeka a řada kuriozit – třeba obraz namalovaný sovětským kosmonaute­m Alexejem Leonovem.

Sbírky jsou nyní uloženy v centrálníc­h depozitáří­ch Historické­ho muzea v Terezíně patřícího Národnímu muzeu, kde jsou postupně odborně zpracovává­ny, aby mohly být zpřístupně­ny badatelům. Muzeum podle Stehlíka připravilo na zpracování a jejich zpřístupně­ní několik projektů.

Na sbírku nepadá jen prach v depozitáři. Veřejnost mohla vidět její části na některých výstavách, například Slavné pohřby v prostorách památníku Vítkov. Národní muzeum také počítá s tím, že část sbírek bude využita při budování nových expozic, zejména v připravova­né expozici 20. století v prostorách Nové budovy Národního muzea.

Muzeum dělnického hnutí vzniklo v březnu 1990 jako muzeum novodobých dějin, zaměřené na sociální dějiny 19. a 20. století. V roce 2014 převzalo jeho sbírky Národní muzeum. Patří do něj sbírky nejvýznamn­ějších institucí z dob komunismu, jimiž byla Muzea V. I. Lenina a K. Gottwalda. Leninovo muzeum bylo umístěno v pražském Lidovém domě v Hybernské ulici v Praze, kde sídlila a sídlí ČSSD.

Právě tam se v lednu 1912 konala konference Sociálně demokratic­ké dělnické strany Ruska, kterou Lenin osobně řídil. Proto při příležitos­ti čtyřicátéh­o výročí konference bylo rozhodnuto vybudovat v Lidovém domě muzeum. Posláním muzea bylo shromažďov­at, propagovat a zpřístupňo­vat dokumenty o životě a díle Vladimíra Iljiče Lenina a historii Komunistic­ké strany Sovětského svazu.

Leninovo muzeum nebylo jedinou takovou institucí v Praze. Klement Gottwald byl stejně jako Lenin součástí komunistic­kého panteonu jako „první dělnický prezident“. Jeho muzeum vzniklo krátce po jeho smrti v roce 1954 v novorenesa­nčním bankovním paláci v Rytířské ulici v Praze, kde dnes sídlí Česká spořitelna. Nebylo to místo, kam by lidé chodili dobrovolně. Školy tam zato povinně vysílaly žáky, kteří nechápavě bloudili mezi unylými sochami a vitrínami.

 ??  ??
 ??  ?? Prezidentů­v Tulák Autorem třináct centimetrů vysoké figurky je komunistic­ký premiér a prezident Antonín Zápotocký. Jmenuje se Tulák a Zápotocký ji vyrobil z chleba ve vězení, kde si na počátku 20. let minulého století odpykával 18měsíční trest za organizová­ní stávky na Kladensku. Odseděl si díky milosti prezidenta Masaryka ale jen polovinu.
Prezidentů­v Tulák Autorem třináct centimetrů vysoké figurky je komunistic­ký premiér a prezident Antonín Zápotocký. Jmenuje se Tulák a Zápotocký ji vyrobil z chleba ve vězení, kde si na počátku 20. let minulého století odpykával 18měsíční trest za organizová­ní stávky na Kladensku. Odseděl si díky milosti prezidenta Masaryka ale jen polovinu.
 ??  ?? Nejcennějš­í Kromě kuriozit jsou ve sbírkách významné předměty. Třeba pero, jímž podepsal německý velitel kapitulaci vojsk 8. května 1945. Na kazetě je věnování prezidento­vi republiky (vpravo).
Propaganda Součástí sbírky jsou různé propagandi­stické plakáty (vlevo) či vlajky, jakou se chlubila Národní dělnická vzdělávací beseda (dole).
Nejcennějš­í Kromě kuriozit jsou ve sbírkách významné předměty. Třeba pero, jímž podepsal německý velitel kapitulaci vojsk 8. května 1945. Na kazetě je věnování prezidento­vi republiky (vpravo). Propaganda Součástí sbírky jsou různé propagandi­stické plakáty (vlevo) či vlajky, jakou se chlubila Národní dělnická vzdělávací beseda (dole).
 ??  ?? Na oprátce Reportáž psaná na oprátce Julia Fučíka patří mezi nejpřeklád­anější české knihy. Muzeum má její originál (nahoře). Portrét Gustáva Husáka byl darem od Lidové strany Íránu (vpravo).
Na oprátce Reportáž psaná na oprátce Julia Fučíka patří mezi nejpřeklád­anější české knihy. Muzeum má její originál (nahoře). Portrét Gustáva Husáka byl darem od Lidové strany Íránu (vpravo).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Relikvie Ve sbírce nechybí ani první londýnské vydání Manifestu komunistic­ké strany z roku 1848 (vlevo), Mezinárodn­í cena míru (vpravo) nebo plakáty vyzývající lid k práci (dole).
Relikvie Ve sbírce nechybí ani první londýnské vydání Manifestu komunistic­ké strany z roku 1848 (vlevo), Mezinárodn­í cena míru (vpravo) nebo plakáty vyzývající lid k práci (dole).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia