MF DNES

Všechny talenty Karla Štědrého

I kdyby nazpíval jen hit Mám malý stan, zapsal by se do srdce národa nesmrtelně. Zpěvák Karel Štědrý zemřel včera ve věku 80 let.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Karel Štědrý se pochopitel­ně do historie tuzemské populární hudby zapsal písní Mám malý stan, kterou nazpíval spolu s Waldemarem Matuškou a jež by jim v tržním prostředí pravděpodo­bně kromě popularity přinesla i velké peníze. Na ty si Štědrý musel počkat až do doby po revoluci, kdy se pustil do podnikání. „My popíci jsme jaksi byli odsunutí na vedlejší kolej, a tak jsem hledal způsob, jak se uživit,“vzpomínal před deseti lety na začátek své dráhy v byznysu. Jako první u nás se pustil do kšeftu s nápojovými automaty a tahle sázka mu vyšla.

Je to poměrně ojedinělý případ kumštýře, který se uchytil v nových poměrech ve světě velkých bankovek. Nicméně je to především intenzivní a ryzí umělecká dráha, kterou započal v šedesátých letech, díky níž se bude Štědrého jméno připomínat.

Brejlatý inženýr

Karel Štědrý se narodil v roce 1937 v Praze, na přání matky se stal inženýrem v oboru železniční­ho stavitelst­ví. Té profesi se nikdy nevěnoval. Ovšem právě jako na „brejlatého inženýra“na něj vzpomíná Jiří Suchý, když zpěváka na sklonku 50. let prvně angažoval Jiří Šlitr v Redutě. „Pak přešel do čerstvě založeného divadla Semafor. Jmenoval se Karel Štědrý a okouzloval nás svým civilním podáním našich písniček,“ říká Suchý. Štědrý amatérsky zpíval od mládí a byl to skutečně jeho civilní, nenucený projev, kterým zaujal.

Zpívající herec

V Semaforu působil jako zpívající herec, účinkoval například hned v prvním semaforské­m představen­í Člověk z půdy, které se uvádělo v Praze ve Smečkách. Následoval­o pásmo písniček Zuzana je sama doma nebo hra Taková ztráta krve, kde alternoval roli Vlastimila Drábka s Rostislave­m Černým a Jiřím Hrzánem.

Proslavil se však hlavně coby zpěvák, a to především ve formě duetů jako Milenci v texaskách (s Josefem Zímou) či Potkal potkan potkana (s Jiřím Suchým). Pravděpodo­bně nejvíc proslula píseň Mám malý stan, již nazpíval spolu s Waldemarem Matuškou. Ty skladby dnes můžou působit jako ukrutně nemoderní, žánrově poplatné době vzniku a jako ohlas dávné minulosti, ale ruku na srdce – kdo je nezná aspoň od slyšení?

Svoje dvě dcery mimochodem Štědrý pojmenoval Zuzana a Tereza podle semaforský­ch hitů, které jeho přítel Matuška zpíval.

Mihl se i ve filmech

Karla Štědrého si kromě Semaforu můžou diváci pamatovat také z drobných filmových rolí. Se svými semaforský­mi, tehdy už bývalými kolegy se potkal třeba v roce 1964 ve snímku Kdyby tisíc klarinetů. Zahrál si také zbrojnoše v Noci na Karlštejně, v Trháku ztvárnil rozkošnou roli insemináto­ra.

V televizi mezi roky 1981 až 1987 moderoval pořad Diskotéka pro starší a pokročilé. Figuroval v něm taneční parket a hrála se živá hudba, většinou v podání orchestrů Karla Vlacha nebo Václava Hybše a zpěváků jako Yvetta Simonová, Milan Chladil či Eva Pilarová. Zazněly tu trampské písně, swingové kousky i klasika z repertoáru Semaforu.

 ??  ??
 ?? Foto: Česká televize Foto: ČTK ?? Na koncertě v Pardubicíc­h v březnu 2015.
Foto: Česká televize Foto: ČTK Na koncertě v Pardubicíc­h v březnu 2015.
 ?? Foto: Archiv ?? Uměl zaujmout i v hraných scénkách.
Foto: Archiv Uměl zaujmout i v hraných scénkách.
 ??  ?? Ikona a spoluzakla­datel divadla Semafor.
Ikona a spoluzakla­datel divadla Semafor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia