MF DNES

Největší šance bude mít „velká čtyřka“

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Dokonce několik kandidátů si podalo přihlášku ke kandidatuř­e, ačkoli přiznali, že nemají potřebné podpisy. A pár jich před veřejností zůstalo fakticky anonymních.

Do druhé přímé prezidents­ké volby se do včerejší uzávěrky přihlásilo 18 lidí.

Ministerst­vo vnitra však okamžitě doplnilo, že šest z nich nesplnilo podmínky, protože nedoložili přihlášku řádnými podpisy.

„Ve čtyřech případech kandidatur­u navrhuje skupina poslanců, ve třech případech senátoři a pět kandidátů je podpořeno peticí občanů,“uvedl náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.

Devět již známých kandidátů doplňuje Josef Toman, který tvrdí, že má 74 tisíc podpisů, a zbylá dvě jména mohou být ještě překvapení­m.

Může mezi nimi být i jediná žena, bývalá místostaro­stka Prahy 8 za ODS Terezie Holovská, která zatím tají, s jakými podpisy se přihlásila.

Topolánek sebere hlasy všem

Jenom tři kandidáti však dostávají zatím v průzkumech víc než 10 procent: Jiří Drahoš, Michal Horáček a Miloš Zeman.

Kromě toho je potřeba počítat s vážným kandidátem Mirkem Topolánkem, který však oznámil zájem kandidovat až v neděli a v průzkumech logicky nefiguruje.

„Topolánek bude ubírat hlasy všem pravicovým a všem protestním kandidátům, tedy trochu i Miloši Zemanovi. Kolik procent v průzkumech dostane, si ale doopravdy netroufám odhadnout,“říká sociolog Jan Herzmann.

Jeho kolega z agentury Median Daniel Prokop předpoklád­á, že Topolánek bude tvořit s třemi dosavadním­i favority „velkou čtyřku“a v prvních průzkumech bude startovat mezi 10 a 15 procenty, které má dnes Michal Horáček.

„Nevím ale, jestli je Topolánek vhodný kandidát do druhého kola. Nejsem si jist, že dokáže sjednotit různé skupiny lidí, kterým vadí Miloš Zeman,“míní Prokop.

Kdyby se prezidents­ké volby konaly teď, nejspíš by je vyhrál Drahoš. V druhém kole by podle posledního průzkumu Medianu pro Seznam porazil Miloše Zemana.

Nejstarší a nejbohatší

Nejvíc peněz od sponzorů má právě Drahoš, který už vybral 18 milionů korun a další peníze mu stále chodí.

Nejstarší ze známých kandidátů je Vratislav Kulhánek, který se narodil v roce 1943.

Členy KSČ byli dva – Kulhánek a Zeman – a to dokonce ve stejných letech 1968 až 1970.

Zpočátku se zdálo, že bude kandidátů mnohem méně.

Hlavně uchazeči opírající se o podpisy zákonodárc­ů splnili podmínky až v posledních dnech.

„Podle mě je vždycky lepší, když mají voliči větší výběr. Alespoň si při srovnávání jednotlivý­ch osobností můžou ujasnit, jaké kvality od prezidenta očekávají,“komentuje počet kandidátů favorit Drahoš.

Ministerst­vo vnitra teď bude čtrnáct dní zbylé kandidátní listiny kontrolova­t a pak kandidáty zaregistru­je. Prezidents­ké volby se konají 12. a 13. ledna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia