MF DNES

Neúspěšná agitace v továrně i Senátu

- Artur Janoušek, Václav Janouš reportéři MF DNES

Oprezident­ské křeslo mají zájem i lidé, jejichž kandidatur­y jsou bizarní. Do poslední chvíle tvrdil podnikatel a bývalý starosta Vraclavi na Orlickoúst­ecku Vladimír Boštík, že má přes 63 tisíc podpisů. Akorát své podpisové archy nedokázal podnikatel v autodoprav­ě do včerejší šestnácté hodiny na ministerst­vo vnitra doručit a zaregistro­vat se.

„Objížděl jsem jako kurýr se zásilkami podniky, kde jsem ve firmách udělal vždy dvacetimin­utovou politickou agitaci a po ní dal lidem podepsat podpisové archy,“vysvětlova­l, kde vzal údajně podpisy.

O prezidents­ký úřad usiluje i kritik poměrů v Česku Josef Toman. Na ministerst­vo vnitra poslal poštou tři krabice s podpisy 74 953 lidí. Jedinou adresu, kterou na webu uvádí, je P. O. Box ve městě Přeštice na Plzeňsku, kam měli lidé posílat vyplněné petiční archy. Tam ho však lidé neznají.

„Žije nás tu šest a půl tisíce, a kdyby tady někdo kandidoval na prezidenta, určitě by se to mezi lidmi rychle rozkřiklo,“řekl místostaro­sta Marek Krivda. Na webu má uveden volební účet se 100 korunami.

Kandidatur­u včera před uplynutím lhůty v 16 hodin podal Roman Hladík. Místo potřebných 50 tisíc hlasů donesl jen pět archů s podpisy občanů. Další z kandidátů Libor Hrančík nedodal ani jeden.

Poslanecko­u nominaci ministerst­vu vnitra oznámil i 73letý muž, který místo deseti poslanců získal podpis jen jednoho poslance.

O zajištění politickýc­h podpisů do poslední chvíle usiloval i bývalý šéf Rusnokovy premiérské kanceláře, který v červnu uvedl, že má přislíbeno­u senátorsko­u podporu.

Jenže sehnal jen devět podpisů, jeden mu chyběl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia