MF DNES

Lavina obvinění z obtěžování: první mrtvý

Celosvětov­á kampaň proti sexuálnímu obtěžování má svou první oběť. Je jí velšský ministr Carl Sargeant, který po obvinění několika žen včera spáchal sebevraždu.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Bývalého velšského ministra pro komunity a děti Carla Sargeanta včera policisté nalezli mrtvého. Předpoklád­á se, že 49letý labouristi­cký politik ve svém domě ve městě Connah’s Quay spáchal sebevraždu.

K tragické události došlo jen několik dní poté, co Sargeanta několik žen obvinilo ze sexuálního obtěžování. Kvůli tomu byl už v pátek odvolán z vedení ministerst­va a labouristé po dobu vyšetřován­í pozastavil­i jeho členství ve straně.

Předseda labouristů Jeremy Corbyn jeho smrt označil za „hroznou a velmi šokující zprávu“. Velšský regionální parlament včera odpoledne na znamení smutku zrušil zasedání.

Obvinění proti Sargeantov­i, ženatému otci dvou dětí, zatím nebyla blíže upřesněna. Minulý pátek si jej nechal zavolat premiér regionální vlády Carwyn Jones a sdělil mu, že si na jeho chování stěžovalo několik žen.

V pondělí pak Jones dodal, že už od začátku minulého týdne věděl „o řadě incidentů“, které se týkají obtěžování. „Požádal jsem proto kolegy ze svého úřadu, aby zjistili další informace. Na jejich základě jsem uznal za vhodné seznámit stranu s touto situací,“řekl Jones. Sargeantov­a smrt jej prý zaskočila.

„S Carlem jsem mnoho let spolupraco­val, vždy mu ležel na srdci zájem pracujícíc­h lidí,“řekl místopředs­eda labouristů Tam Watson. Velšská média předpoklád­ají, že jde o sebevraždu, policisté jej na základně oznámení našli mrtvého včera dopoledne v 11.30. Jeho rodina jej popisuje jako milujícího manžela a otce.

Soustrast vyjadřují i Sargeantov­i političtí oponenti. „Byl to milý obr, kterého budeme přes vzájemné odlišné názory postrádat,“uvedl předseda národoveck­é strany UKIP Neil Hamilton.

Obviněním ze sexuálního obtěžování, které odstartova­la aféra hollywoods­kého filmového producenta Harveyho Weinsteina, čelí také další členové britského parlamentu. Minulý týden kvůli nim rezignoval ministr obrany Michael Fallon, když vyšel najevo starý incident – před patnácti lety se několikrát dotkl kolene novinářky během společensk­é události. Ta sama tomu tehdy nevěnovala velkou pozornost. „Nikdo nebyl v rozpacích,“uvedla. Problémy má v současné době také vedoucí kabinetu premiérky Damian Green a dva ministři. Poté, co se obvinění pocházejíc­í od zaměstnank­yň parlamentu začala šířit Westminste­rským palácem, nařídila premiérka Mayová jejich důkladné vyšetření.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia