MF DNES

Trump potřebuje úspěch. Pokouší se o něj v Asii

-

Karel Sedláček publicista

Americký prezident Donald Trump potřebuje úspěch jako sůl. Pomalu se blíží první výročí jeho zvolení, ale z předvolebn­ích slibů se mu toho zatím moc nepodařilo splnit. Americká ekonomika sice roste, nezaměstna­nost klesá, akcie šplhají na nová maxima, což vše posiluje jeho popularitu, ale jaksi to „není ono“. Nemůže totiž tvrdit, že je to jen díky němu.

Potíží má doma i ve světě víc než dost. Nejvážnějš­í problémy jsou dva – nebezpečné jaderné harašení severokore­jských komunistů a nevyvážená obchodní bilance s komunisty čínskými. Oba spolu souvisí a jsou hlavními tématy Trumpovy třetí zahraniční cesty a první do Asie.

Prezident navštěvuje jednak spojence, tedy Japonsko a Jižní Koreu, jednak Vietnam a Filipíny, kde potřebuje vytvořit přátelské vztahy. Těžištěm však bude zřejmě návštěva Číny, jejíž vedení se cítí posilněno nedávným sjezdem komunistic­ké strany. Chceme-li analyzovat šance na úspěch Trumpovy cesty, musíme konstatova­t, že vztahy mezi USA a Čínou jsou stále napjaté. Trump už v předvolebn­í kampani opakovaně kritizoval obchodní deficit, jenž činí asi 347 miliard dolarů. A stále požaduje, aby Peking konečně zastavil svou podporu Severní Koreji a zabránil tak vývoji severokore­jských jaderných a balistický­ch raketových programů.

Za to slibuje Číně ekonomické výhody. Čína by se například mohla podílet na projektu v hurikánový­ch zónách v Texasu a Panenských ostrovech investicem­i v hodnotě více než sedm miliard amerických dolarů. Projekt by zahrnoval výstavbu ropovodu dlouhého 1 120 km od permského ropného pole v západním Texasu na pobřeží Mexického zálivu. Trump bude Číně také nabízet americký zkapalněný zemní plyn.

To můžeme hodnotit pozitivně, protože dosud Číně jen vyhrožoval zavedením cel a dalšími obchodními bariérami a nyní přichází s konstrukti­vními řešeními. Chce za to účinnější podporu v konečném řešení takzvaného severokore­jského problému.

Jestli čínský prezident skutečně přistoupí na tento obchod, bude moci tvrdit, že zkrotil svého amerického soka. A americký prezident by takový výsledek návštěvy interpreto­val stejně, zase jako své vítězství.

Oba by mohli být spokojeni a společně by mohli prezentova­t své souznění na 50. výročním zasedání Ekonomické­ho seskupení Asie a Tichomoří APEC ve vietnamské­m Danangu 10. a 11. listopadu. Tam by jim mohl zatleskat i ruský prezident Putin a idyla by byla dokonalá.

Bohužel, nežijeme v pohádkovém světě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia