MF DNES

Nová kampaň: Mějte rádi EU

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Evropský parlament se chystá vyčlenit prostředky na společnou proevropsk­ou kampaň před dalšími volbami do europarlam­entu, které se konají za půldruhého roku.

Podle serveru Politico, který cituje z interního dokumentu vedení Evropského parlamentu, by měly jít peníze na to, aby evropské občany přesvědčil­y nejen o tom, že je třeba jít k evropským volbám, jež mají tradičně malou volební účast, ale také proto, aby svým hlasováním podpořili další trvání Unie. To vadí euroskepti­ckým stranám, které tvrdí, že kampaň směřuje proti nim.

„Není přehnané tvrdit, že EU je v sázce,“říká dokument připravený vedením europarlam­entu. A dodává, že plánovaná „kampaň by se neměla pouze snažit přivést voliče do volebních obvodů, ale také je přesvědčit, aby podpořili evropský projekt.“

Nízká účast, která byla v EU v roce 2014 průměrně 43 %, v Česku jen 19,5 %, nahrává podle zprávy euroskepti­ckým a protiunijn­ím stranám. Jejich europoslan­ci se proti kampani europarlam­entu „za veřejné peníze“, která údajně míří proti nim, důrazně ohradili a považují to za nedemokrat­ické.

Euroskepti­cké a protiunijn­í strany už dnes mají v Evropském parlamentu silné zastoupení v podobě nejméně 150 ze 751 europoslan­ců. Je možné, že po volbách v roce 2019 by jejich vliv mohl v této instituci ještě stoupnout.

„Unijní federalist­é jsou zoufalí poté, co se svými argumenty propadli v nedávných volbách v Rakousku a České republice,“cituje Politico europoslan­ce Petera Lundgrena z antiimigra­ční strany Švédští demokraté. „Evropský parlament chce použít peníze daňových poplatníků k vybudování propagandi­stického stroje, který umlčí kritické hlasy,“říká europoslan­ec za toto ostře protiunijn­í uskupení.

„Každý skutečný demokrat by měl být zděšen a jednoznačn­ě se postavit proti tomuto kroku, který už ani nepředstír­á institucio­nální neutralitu,“tvrdí Lundgren, místopředs­eda frakce Evropa svobody a přímé demokracie. Té mimochodem předsedá Nigel Farage, jenž jako šéf Strany nezávislos­ti Spojeného království (UKIP) byl jednou z klíčových postav v boji za odchod Británie z Evropské unie.

Kampaň byla i v roce 2014

„Myslím si, že je to poněkud zlovolný výklad. Evropský parlament dělá podobnou propagační kampaň před každými unijními volbami. Neumím si představit, že by upřednostň­oval nějakou politickou stranu nebo politický proud,“uvedl pro MF DNES vysoký úředník Evropského parlamentu, který si nepřál být jmenován. „I v Česku byly před minulými volbami na kampaň Evropského parlamentu, která měla voliče motivovat k hlasování ve volbách, vyčleněny velmi velké finanční prostředky. Ale politicky to bylo neutrální,“dodává.

Pod návrhem, který s předstihem jeden a půl roku řeší, jakým způsobem bude Evropský parlament investovat peníze na volební propagační kampaň tentokrát, je podepsán generální tajemník europarlam­entu Klaus Welle. Ten ve zprávě tvrdí, že pokud by se zopakovala nízká účast z roku 2014, tak to pomůže protiunijn­ím a euroskepti­ckým silám.

„Evropský parlament by měl mít jasný a jednoznačn­ý postoj ve prospěch Evropské unie,“napsal Welle.

Heslo podle Macrona

To, že může být s novou „proevropsk­ou kampaní“u protiunijn­ě naladěné části Evropského parlamentu problém, si uvědomují i někteří europoslan­ci. „Ze strany ultrapravi­cových stran je třeba očekávat velký odpor,“říká europoslan­ec György Schöpflin, který byl zvolen za maďarský vládní Fidesz. Ten je součástí nejpočetně­jší frakce – Evropské lidové strany.

Dokument, z nějž cituje Politico, nabízí pro příští unijní volby dvě hlavní hesla. „Vyberte svou budoucnost“a „Pro Evropu, která chrání a posiluje“. Evropský parlament si přitom má vzít příklad z kampaně vítězů voleb ve Francii a USA, Emmanuela Macrona a Donalda Trumpa.

„Evropský parlament by měl mít jasný a jednoznačn­ý postoj ve prospěch Evropské unie.“ Klaus Welle, generální tajemník EP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia