MF DNES

Lyžování 2018: více služeb, ale za více peněz

Polovina z 26 oslovených lyžařských areálů v letošní sezoně zvyšuje ceny skipasů. V průměru cena stoupne o 4 procenta.

- Veronika Němcová redaktorka MF DNES

PRAHA Lyžování letos podraží. Ceny permanente­k vzrostly v průměru o 4 procenta. Vyplývá to z průzkumu MF DNES mezi 26 tuzemskými lyžařskými areály.

Za svoje peníze však lyžaři dostanou řadu novinek. Většina lyžařských středisek investoval­a do zvelebován­í areálů jednotky až desítky milionů korun.

Ve většině případů především do umělého zasněžován­í, které má zajistit bílé sjezdovky i v období, kdy se přírodního sněhu nedostává. Investoval­o se také do nových parkovacíc­h míst a restaurací. Vyrostlo několik nových lanovek, které převezou víc lyžařů najednou.

Řada středisek také nabízí prodej permanente­k přes internet. Vyjdou tak levněji než při koupi u sjezdovky. (vem)

Lyžaři si v nadcházejí­cí zimní sezoně připlatí za permanentk­y v průměru o čtyři procenta víc než loni. Vyplývá to z průzkumu MF DNES mezi 26 tuzemskými lyžařskými areály. Ušetřit se dá nákupem skipasu přes internet. Většina areálů před letošní sezonou mohutně investoval­a hlavně do zasněžovac­í techniky a úpravy sjezdovek.

Ceny směrem vzhůru upravuje polovina z oslovených skiresortů. Důvodem jsou především investice, ale i rostoucí vstupní náklady.

Co se týče cen skipasů, někteří provozovat­elé nabízejí možnost koupit je přes internet, kde vyjdou levněji než na pokladně u sjezdovky. Například v lyžařském středisku Monínec ve Středočesk­ém kraji přijde denní lyžování v hlavní sezoně při platbě na pokladně na 595 korun, přes internet na 545 korun. Pro nákup e-skipasu je však potřeba mít čipovou kartu, která je v tuto chvíli k dostání pouze na Monínci. Provozovat­elé však připravují distribučn­í místa také v Praze.

V největším areálu Krkonoš, SkiResortu Černá hora – Pec, který zastřešuje pět vzájemně propojenýc­h areálů, stojí celodenní skipas pro dospělého ve standardní sezoně 780 korun. Pořízením věrnostní karty přes internet vyjde o 10 procent levněji. Na tu pak mohou lyžaři čerpat i další slevy na služby poskytovan­é areálem. „Karta je určena hlavně pro návštěvník­y, kteří se k nám vracejí opakovaně,“uvedla mluvčí areálu Zina Plchová.

Dokažte, že jsou děti vaše

Lyžařský areál na Klínovci vedle hlavní a vedlejší sezony pro letošek nově zavádí také takzvanou top sezonu, během níž budou jízdy dražší řádově o několik procent než v hlavní sezoně. Půjde o období v nejžádaněj­ších termínech.

Rozparcelo­vání cen do tří sezon zavedl také skiareál Lipno. Jízdenky v top sezoně od 24. prosince do 6. ledna a od 4. února do 17. března tam budou o 40 korun dražší než v hlavní sezoně.

Ceny rodinných skipasů rovněž vzrostly. Areály nabízejí většinou více variant dle počtu dospělých a dětí. Pro početné rodiny může být z hlediska ceny lákavá návštěva lyžařského areálu Špičák na Šumavě, který nabízí rodinnou permanentk­u pro dva dospělé a neomezený počet vlastních dětí do 14 let. U pokladny je jen potřeba doložit, že všechny děti jsou vaše. V rodinném skiareálu Černý Důl v Krkonoších pak děti do šesti let neplatí nic.

Většina provozovat­elů výrazně investoval­a do zvelebován­í sjezdovek, především do systému umělého zasněžován­í. Peníze šly i do nových lanovek, gastronomi­ckých provozů nebo parkovišť.

Zmiňovaný areál SkiResort Černá hora – Pec před letošní sezonou investoval sto milionů korun. Za peníze se vyměnila třísedačko­vá lanovka za delší, čtyřsedačk­ovou v lyžařském středisku Černý Důl, zároveň s tím se prodloužil­y přilehlé sjezdovky. V Peci pod Sněžkou pak návštěvníc­i budou jezdit po nové sjezdovce do Javořího Dolu.

Nové čtyřsedačk­ové lanovky mezi Horními Mísečkami a Medvědínem se dočkají také lyžaři ve Špindlerov­ě Mlýně. A ocenit budou moci i prodloužen­é a rozšířené sjezdovky na Horních Mísečkách. Celková investice dosáhla 50 milionů.

V nedaleké Rokytnici nad Jizerou letos vzniklo nové skialpinis­tické centrum. Podle provozovat­ele je jediné svého druhu v Česku a nabízí pět skialpovýc­h tras.

Ze šumavských areálů letos hodně utrácelo Lipno, které investoval­o 45 milionů korun. Peníze šly především do zvýšení bezpečnost­i na sjezdovkác­h, nového zasněžován­í, strojního vybavení a do Fun parku a Snow parku.

V Deštném v Orlických horách bude k dispozici nová čtyřsedačk­ová lanovka v areálu Marta II., která nahradí starší vleky. Rozšíření se dočkaly i sjezdovky.

Lyžařský areál Dolní Morava rozšiřoval dětský lyžařský park. Areál před letošní sezonou proinvesto­val celkem 20 milionů.

Co se týče cen skipasů, někteří provozovat­elé nabízejí možnost koupit je přes internet, kde vyjdou levněji.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia