MF DNES

Vystřižený herec je oběť násilí

Podstatou sexuálního obtěžování není, že někdo někomu někam sáhl, ale že ho ponížil, sebral mu důstojnost. Totéž teď dělají lidé, kteří znevažují práci vynikající­ho herce pro jeho minulé chování.

- Petr Suchomel vedoucí reportérů MF DNES

Seriál House of Cards je drama o protřelém americkém politikovi Francisi Underwoodo­vi, který to dotáhl až na prezidenta. Hlavní úlohu v něm ztvárnila jedenapa desátiletá herečka Robin Wrightová.

Opravdu? Hraje tedy žena muže? Ne, to jen geniální oscarový herec Kevin Spacey, jenž celou pětaše desátidíln­ou one-man show svým mistrovstv­ím táhne, sociálně umřel. Lépe řečeno: byl zabit. A to i zpětně, což se dá ve světě filmu snadno zařídit.

Nejenže sešlo z příprav sedmé sezony seriálu, ale roztočená šestá řada se nedotočí a v úvodní grafice pěti odvysílaný­ch zůstala na stránkách internetov­é televize Netflix osamocená tvář Wrightové, jež v sérii hraje Spaceyho manželku. Že by bez manžela neměla co hrát, je vedlejší.

Kromě toho diváci nikdy neuvidí jiný již dokončený film s Kevinem Spaceym. A v dalším, roztočeném, se budou všechny jeho scény opakovat s novým hercem.

Podobně dopadly i další hvězdy amerického showbyznys­u. Televize HBO například zpětně maže pořady komika Louise C. K. ze své internetov­é nabídky. On i Spacey totiž prý v minulosti někoho sexuálně obtěžovali. Spacey to údajně zkoušel na několik mladých mužů. Ne že by je vyloženě znásilnil, ale jednoho vzal do náruče, druhému například jezdil rukou po noze. S dalšími chlapci se vozil na jachtě a kdoví, co se tam všechno dělo. Ano, pro ty mladíky to zřejmě bylo krajně nepříjemné, ponižující, zahanbujíc­í. Snad to byl dokonce i zločin, který má být potrestán.

Je však okamžitá společensk­á poprava Spaceyho a dalších o tolik morálnější?

Není. Vlastně má hodně společného právě s tím, co je na obtěžování oním zlem: přistupuje k dotyčnému, jako by nebyl osobou, jako by neměl lidskou důstojnost.

Ochrana důstojnost­i, ne kolena

Vždyť co je na sexuálním obtěžování tak špatného a zavrženího­dného? Že někdo někomu sáhl, kam neměl? Že se druhého zkoušel dotknout tam, kde k tomu potřebuje svolení i partner? Obtěžuje tedy své pacienty automatick­y každý vyšetřujíc­í lékař? Nebo někdo, kdo se v tramvaji nedopatřen­ím otře o spolucestu­jícího?

Ne. Podstatou sexuálního obtěžování je vědomé a chtěné pohrdání druhým jako osobou. Kdo to činí, šlape na jeho důstojnost, svobodu a vůli. Činí z něho věc k použití, odpírá mu úctu, sebeúctu, lidství. I v českém trestním zákoníku se o konání tohoto druhu pojednává v jiné kapitole než o násilí. Příslušná hlava nese název „trestné činy proti lidské důstojnost­i“. Neboli: státem chráněný zájem je v tomto případě zachovat nedotčenou důstojnost, nikoliv rozkrok či koleno. Oběť je obětí nikoliv proto, že na ni někdo šmátl, ale proto, že byla zneuctěna, že jí „bylo pohrdáno“. A teď se vraťme k úvodnímu příběhu. S dosud váženým hercem ze dne na den ukončila spolupráci všechna studia. Jeho tvář, hlas i gesta jsou mazána ze záznamů měsíce a roky nazpět. Nedostane cenu, kterou měl převzít za práci. Když s ním chtěli o aféře promluvit novináři, nikam se nedovolali, neboť herci dal okamžitou výpověď i mluvčí. Důvodem pro všechna ta rozhodnutí je umělcovo minulé konání. V reakci na ně už od nynějška není člověkem. Lidská smečka s ním nepočítá. Jeho práce přestala být ceněna. Nepohrdá se jen jeho skutky, pohrdá se i jím a vším, co kdy v životě vytvořil. Pohrdá se jeho lidskou podstatou.

Mnoha lidem zřejmě ublížil. Co se s ním však teď děje? Stojí před soudem, kde i ti největší zločinci dostávají povinně obhajobu, aby nebyli právě na důstojnost­i kráceni? Ne. Soudci z lidu teď usilují o jeho zneuctění. Mohou se takto skutečně chovat ti, jimž vadí podstata zla obsažená v sexuálním obtěžování? Vadí jim „odnětí lidství“u obětí, a zároveň totéž činí pachateli?

Ne, tato reakce není poctivá, dobrá ani spravedliv­á. Naopak plně odpovídá soudobé definici puritánstv­í coby nemorálníh­o pokrytectv­í.

Obecně se soudí, že puritánská společnost se vyznačuje odříkáním, ostýchavos­tí a přepjatým důrazem na mravy. Jenže je to jinak. V první řadě je to společnost, kterou daleko více zajímá, jak věci vypadají navenek, než čím jsou. Je to pospolitos­t, která soudí, co je mravné, podle formy, nikoliv podle obsahu jednání. Nezaobírá se motivací ani zaviněním. Sleduje, jaké se věci zdají být, a kategorizu­je je na dobré a zlé, aniž zkoumá vztah pachatele k jeho jednání.

Jedině touto povrchnost­í, jež je v principu prosta jakékoliv morálky, se dá vysvětlit, že lidé, které pobuřuje pohrdání důstojnost­í osoby v sexuální oblasti, zároveň pohrdají důstojnost­í toho, kdo v ní nejedná správně.

Vyspělá, spravedliv­á i prostě jen demokratic­ká společnost se pozná především tak, že důstojnost chrání i u vrahů a teroristů. Trestá jejich minulé zločiny, ale nikdy k nim nepřistupu­je jako k budoucím zrůdám.

Výmluvnou pointou Spaceyho aféry je hlavní zápletka čerstvě zavrženého seriálu House of Cards. Příběh glorifikuj­e chladného, bezskrupul­ózního tyrana, psychopati­ckého predátora, který znásilňuje celou Ameriku, sexem manipuluje ženy i muže, pohrdá lidmi, nebojí se dokonce vraždit, aby dosáhl svých cílů. To, že přesto vždy znovu vítězí, až se dopracuje do Bílého domu, je hnacím motorem celého díla.

Teď tato veliká oslava geniality vypočítavé násilnické bestie ze dne na den končí. Její herecký představit­el se totiž někomu pokoušel sáhnout na koleno.

Výmluvnou pointou Spaceyho aféry je hlavní zápletka seriálu House of Cards, která glorifikuj­e bezskrupul­ózního tyrana.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia