MF DNES

Ve válce komiksů Batman vrací úder

Když oni mají partu zvanou Avengers, tak my si postavíme Ligu spravedlno­sti. Tak by se dala shrnout válka dvou komiksovýc­h značek, která se blíží k letošnímu finále.

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

vylepšila ženská hrdinka Wonder Woman – a nyní, inspirován Supermanov­ou obětí, se Batman čili Ben Affleck spojí právě s touto krásnou bojovnicí v podání Gal Gadotové, aby zachránili svět. Do týmu Ligy spravedlno­sti přizvou ještě Aquamana, Cyborga či Flashe.

Poslední šance

Jaký je rozdíl mezi oběma partami pohádkovýc­h superhrdin­ů? Pro kacíře prakticky nulový, pro ctitele jedné či druhé značky naopak naprosto zásadní a pro obchodníky přinejmenš­ím zajímavý.

V desítce nejvýděleč­nějších novinek letošního roku je Spider-Man: Homecoming čtvrtý, Strážci galaxie Vol. 2 se drží šestí, Wonder Woman je sedmá a Logan: Wolverine desátý. Tedy zatím, protože Thor: Ragnarok právě bere kina celého světa útokem a do statistik nejvyšších tržeb se určitě co nevidět přidá.

Na druhou stranu dává komiksovým bezvěrcům naději fakt, že tři celosvětov­ě nejvýnosně­jší snímky roku 2017 pořád ještě stojí mimo kategorii superhrdin­ů. Jde o pohádkový muzikál Kráska a zvíře, osmý díl akční série Rychle a zběsile a animovaný hit Já, padouch 3.

V žánrové válce dvou tradičních značek se nicméně zdá, že DC Comics má letošní poslední šanci vrátit úder úspěšnější­mu Marvelu. Jestli to dokáže právě Batman v čele Ligy spravedlno­sti, je otázka, za pokus ve filmu Batman v Superman: Úsvit spravedlno­sti loni sklidil spíše posměch, i když utržil nezanedbat­elných 870 milionů dolarů. Ovšem Marvel má už dva díly Avengers v desítce nejúspěšně­jších titulů všech dob, tedy mezi dolarovými miliardáři, což je jasná výzva.

Ale taky těžká, o to těžší, že již vznik projektu plánovanéh­o od roku 2007 provázela smůla. Vyvrcholil­a letos na jaře, kdy režisér Zack Snyder a jeho manželka, producentk­a Deborah Snyderová, odstoupili od dokončení díla poté, co jejich dcera spáchala sebevraždu.

Rozhodne Čína

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia