MF DNES

Neznámá Farna? Skvělý medailonek, průměrný dokument

-

Václav Hnátek redaktor MF DNES

Zpěvačka v neděli v Ostravě a potom na dalších projekcích po Česku osobně uvede film Ewa Farna 10: Neznámá známá. Ten vznikal poslední dva roky a kromě aktuálních scén a rozhovorů s hlavní hvězdou a jejími spolupraco­vníky nabídne i umně zapracovan­é archivní záběry.

Divák se tu tedy dozví, že když se Farna v roce 2006 stala objevem Českého slavíka, šla na pódium „totálně vystrašená“, protože musela mluvit v češtině, která není její rodnou řečí. Rychlý sestřih dalších cen jen dokumentuj­e, jak raketově její kariéra stoupala. A je tu i dopředu zmiňovaný „přerod z holčičky v ženu“. To zní sice příšerně, ale přesně tak to je. Když ještě jako náctiletá měla podepsat smlouvu, otec se jí rok denně ptal, jestli si tím je jistá. Dnes je dospělou a svébytnou zpěvačkou, byť rodiče s ní logicky obráželi štace až do osmnácti.

Není to jen o zpívání

Výmluvný je také z domácího pohledu možná nepříliš zřejmý rozdíl mezi tuzemským a polským trhem. Tam Farna začínala až v šestnácti, „chytila“už dospělé publikum, kdežto v Česku se možná doteď zbavuje pověsti holky s rovnátky.

Fanoušci si tedy snímek rozhodně užijí a pohled do zákulisí bude cenný i pro ty, kdo se o zpěvaččinu kariéru příliš nezajímají. Dozvědí se totiž, že tahle profese není jen hodina zpívání v sobotu večer, ale také dlouhé cesty dodávkou, spousta nervů a mraky další práce okolo. Že Farna je přes popularitu hodná a milá holka, která to jen někdy nemá jednoduché. A tak třeba v Londýně na Tower Bridge s vědomím, že zrovna unikla ze začarované­ho kruhu slávy, s úlevou vyřvává: Nazdar, jsem Ewa Farna a řvu „do prdele“.

No a pak přijde vrchol – loňský výroční koncert v pražském Foru Karlín. Snímek, možná bezděky, vysvětluje, proč dlouho chystaná akce nakonec vyzněla poněkud rozpačitě. Oni to ve filmu říkají i spoluhráči Farné – je fajn, že si sama ochodí, co vše k hudebnímu management­u patří, ale není úplně normální, aby interpret před koncertem řešil takové detaily jako barvy pásků, které dostanou návštěvníc­i jednotlivý­ch sektorů.

Potom se totiž stane, že zvukař podcení velikost prostoru, diváci vzadu slyší spíš šepot – a nemá to kdo řešit, protože ten, kdo celé akci velí, je v tu chvíli na pódiu a nemá jak zasáhnout.

Stejným neduhem bohužel trpí i tenhle snímek. Ewa Farna je jeho protagonis­tou i producente­m, čímž chybí základní dokumentar­istický

Zamýšleli se sice vrátit, ale po dvou měsících se rozhodli, že se budou raději věnovat rodině, a režijní post převzal scenárista projektu Joss Whedon, současně tvůrce konkurenčn­ích Avengers. Studio Warner Brothers se dušovalo, že při konečném střihu zachová Snyderův styl, nicméně Whedon vyměnil původního autora filmové hudby, takže to v zákulisí jiskřilo. Těžko říci, co zbylo ze Snyderovy představy o volné variaci na Sedm samurajů.

Ale ať už divácký souboj Batmana s Thorem dopadne jakkoli, bude se o něm rozhodovat úplně jinde. Na tahu totiž není ani starý kontinent čili Evropa, ani Nový svět neboli Amerika: místo, kde komiksové premiéry současnost­i lámou rekordy, se jmenuje Čína. stavební kámen, tedy objektivit­a. Takže výsledkem je spíš promofilm, byť v tomto ohledu umírněný a navíc řemeslně více než zdařilý. Od dokumentu by však divák čekal, že se zakousne i do nepříjemný­ch témat. Anebo osobních. Farna sice ukázala rodiče, ale že byl kytarista Martin Chobot v době natáčení už jejím partnerem nejen na pódiu, se v kině dozvíme z mimoděk pronesené věty, že „Ewa se v noci vzbudila a řešili jsme práci“.

Skutečný dokumentar­ista by dokázal tato a jiná zákoutí zpěvaččina života jistě rozkrýt lépe. Nicméně pořád platí, že film Ewa Farna 10: Neznámá známá za vidění stojí. Byť se od něj možná čekalo víc.

Ewa Farna 10: Neznámá známá

 ?? Foto: 68 Pictures ?? Záběr ze setkání s fanoušky v Polsku patří mezi momenty, které české publikum možná překvapí.
Foto: 68 Pictures Záběr ze setkání s fanoušky v Polsku patří mezi momenty, které české publikum možná překvapí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia