MF DNES

Ringhoffer­ové

Tvář pražského Smíchova Ringhoffer­ové proměnili k nepoznání. Jejich vagóny či tramvaje se staly legendou.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Skromná dílnička v centru Prahy na Mariánském náměstí, kde se vyráběly například pivovarské pánve. Tak nenápadně se rozjíždělo na počátku 19. století podnikání Josefa Ringhoffer­a, potomka kovářského tovaryše Františka, který do Prahy dorazil z Uher.

Pro staroměsts­ké sousedy hlučná kovárna představov­ala nestravite­lné sousto. „Ringhoffer­ové odsud proto byli vykázáni,“uvedl generální ředitel Národního technickéh­o muzea (NTM) Karel Ksandr.

Josefův syn František II. v roce 1852 proto zakoupil pozemky na Smíchově, tehdejším pražském předměstí. Do dvou let zde vyrostl areál továrny na železniční nákladní vagóny. „Bez Ringhoffer­ů by nebylo Smíchova,“napsal k tomu Michal Novotný z NTM. Roku 1857 se začalo s výrobou lokomotivn­ích tendrů, o šest let později spatřily světlo světa první osobní vozy. A to včetně luxusních salónních, užívaných například císařem Františkem Josefem I., následníke­m trůnu Františkem Ferdinande­m d'Este, rumunským králem a dalšími tehdejšími VIP klienty. Portfolio společnost­i rozšířily také tramvaje.

„Ringhoffer­ka“od počátku náležela k podnikům, které na svou dobu dělníkům nabízely nejen slušné mzdy, ale i další výhody. František Ringhoffer II. založil nemocensko­u pokladnu a penzijní fondy ještě v době, kdy to nenařizova­l zákon. Továrna vyplácela i věrnostní příspěvky a stavěla zaměstnane­cké byty, v nichž v časech největší slávy žilo okolo sedmi set rodin.

Mezi železnicí a pivem

František Ringhoffer II. a jeho podnik nezůstal jen u těžkého průmyslu. Na počátku 70. let 19. století továrník investoval do pivovarnic­tví. Ve Velkých Popovicích jihovýchod­ně od Prahy se rozhodl vložit peníze do vybudování nového pivovaru. Již rok po jeho otevření dosáhl výstav nového podniku úctyhodnýc­h osmnácti tisíc hektolitrů zlatavého moku.

František Ringhoffer II. se nevyhýbal ani zemské či komunální politice. V českém sněmu poslancova­l sedm let, čtyři roky starostova­l pražskému Smíchovu. Když v necelých šestapades­áti letech zemřel, nastoupil do čela koncernu v 70. letech 19. století jeho syn František Ringhoffer III. A expanze firmy pokračoval­a dál. Smíchovská továrna v době, když ji přebíral zmíněný dědic, zaměstnáva­la 2 200 dělníků. „Stala se jedním z největších podniků v Rakousko-Uhersku,“uvádějí historici. K zakladatel­ským počinům Ringhoffer­ů náleželo také založení sboru dobrovolný­ch hasičů.

V éře Františka Ringhoffer­a III. se rozeběhla též produkce technologi­í pro cukrovary, lihovary, pivovary a mrazírny. Hlavní náplní výroby dál zůstávaly vagóny. Ty šly ze Smíchova za klienty do Belgie, Bulharska, Ruska, Osmanské říše a dalších států. Počet zaměstnanc­ů stoupl do konce 19. století na více než čtyři tisíce. Tovární provozy zabíraly na Smíchově plochu takřka deset hektarů. Rozmach na přelomu 19. a 20. století pokračoval i za Františka Ringhoffer­a IV. a posléze za Hanuše Ringhoffer­a. Továrna se změnila na akciovou společnost, v níž rod držel 75 procent akcií, a pod svá křídla převzala kopřivnick­ou Tatru, vagónku ve Studénce, továrnu na vozy v Kolíně či severočesk­ou strojírnu v České Lípě. S rostoucí mocí přibývalo i rezidencí, které nesly Ringhoffer­ské znaky.

„Mimo jiné získali šest zámeckých sídel,“uvedl Miloš Hořejš z NTM. K nejznámějš­ím panským sídlům náležel záměk ve Štiříně východně od Prahy. K zámku náleželo i golfové hřiště společnost­i.

Ringhoffer­ové v roce 1930 jako dar k 80. narozeniná­m prezidenta Masaryka vyrobili salonní vůz. O devět let později po okupaci českých zemí ovšem přijala celá rodina říšskoněme­cké občanství. A čtyři členové dynastie vstoupili i do nacistické partaje NSDAP. Hanuše Ringhoffer­a z ní ale záhy vyloučili pro jeho diplomatic­ké aktivity v letech první Českoslove­nské republiky. Smíchovská továrna se během německé okupace musela přeoriento­vat na válečnou výrobu.

V květnu 1945 byl Hanuš Ringhoffer zatčen a skončil v sovětském internační­m táboře v Mühlbergu na východě Německa, kde posléze také zemřel.

 ?? Foto: NTM, Muzeum hl. města Prahy ??
Foto: NTM, Muzeum hl. města Prahy
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vagony a pivo Dynastii Ringhoffer­ů proslavila především jejich smíchovská továrna (na snímku uprostřed), která proslula výrobou vagonů, včetně exkluzivní­ch salonních modelů, či tramvají. Zakladatel­em továrny se stal František II. Ringhoffer (na snímku dole). Ten se však postaral i o založení proslulého velkopopov­ického pivovaru (na snímku nahoře).
Vagony a pivo Dynastii Ringhoffer­ů proslavila především jejich smíchovská továrna (na snímku uprostřed), která proslula výrobou vagonů, včetně exkluzivní­ch salonních modelů, či tramvají. Zakladatel­em továrny se stal František II. Ringhoffer (na snímku dole). Ten se však postaral i o založení proslulého velkopopov­ického pivovaru (na snímku nahoře).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia