MF DNES

Terryho žák

Sedm a půl roku už Tomáš Kalas patří Chelsea a stále žije svým snem

- Jan Palička reportér MF DNES v Kataru

Sfotbalem se dostal do Thajska, do Malajsie, další rok do Singapuru. Letos do Číny.

Jak by také ne, když už přes sedm let patří slavné Chelsea, která kvůli sponzorům brázdí světem, aby se ukázala všude a udělala si reklamu.

Zatímco letní přípravná turné ještě Tomáš Kalas zvládá, pak mizí na hostování.

Tentokrát znovu do Fulhamu ve druhé anglické lize. Ne a ne prorazit. A v národním týmu vlastně totéž.

Snad proto, když odhrne levý rukáv, si můžete na rameni stopera s atletickou průpravou přečíst motivační slova od Martina Luthera Kinga: „Nemůžeš-li létat, běž. Nemůžeš-li běžet, jdi. Nemůžeš-li ani jít, plaz se. Ale ať už děláš cokoli, musíš se neustále pohybovat dopředu.“

Kalas se nevzdává. Dnes večer ho čeká reprezenta­ční zápas číslo 11. V dalekém Kataru proti místním.

Aniž bych rýpal, neměl byste mít v národním mužstvu víc zářezů?

Možná, ale když se podíváte na aktuální soupisku, příliš kluků s dvojcifern­ým počtem zápasů tam nenajdete. Starty v reprezenta­ci prostě naskakují pomalu. Navíc já nikdy nepatřil mezi základní články, tak by bylo fajn, kdyby se to změnilo. Chci trenéra zaujmout.

Jak?

Musím hrát pravidelně v klubu, a pokud mě trenér pozve, musím ho zaujmout tady. V repre není příliš šancí na reparáty. Když dostanu příležitos­t, musím být připravený.

Když jste v sedmnácti odcházel z Olomouce, určitě jste měl velké sny. Naplnily se?

Přišel jsem do Chelsea a najednou mi rady do života dával pan Terry. Trénoval jsem s Lampardem, Drogbou, uprostřed hřiště stál José Mourinho. Ptal jsem se sám sebe: „Co se to vlastně děje?“Ale pak se z toho šoku oklepete a zvyknete si, že Terry není žádný pan, ale obyčejný chlap, prostě Džejtý (přezdívka stvořená z iniciál J. T.).

Byla zkušenost s Chelsea nakažlivá? Dostala se vám pod kůži?

Když jednou přičuchnet­e k takovému klubu, nechce se vám slevit. Jenže zároveň musíte zůstat nohama na zemi, aby vás to nespolklo.

A spolklo?

To byste se musel zeptat rodičů a mých nejbližšíc­h, ale dovolím si tvrdit, že mi vždycky zůstal nadhled. Jasně, přál bych si, abych se v Chelsea usadil a hrál Premier League, i proto jsem v létě prodloužil smlouvu na další čtyři roky. Já o tu smlouvu nežadonil. Hraje se dnes od 17.30 hodin SEČ v Dauhá. Rozhodčí: Kasimov (Uzb.).

Předpoklád­aná sestava Česka:

Pavlenka - Coufal, Kalas, Simič, Bořil - Sýkora, Hrubý, Houska, Falta - Kliment, Šural. ● Zápas se hraje v rámci miniturnaj­e v Kataru, kterého se účastní ještě Island, nad nímž Češi ve středu vyhráli 2:1. ● Katar je v žebříčku FIFA na 97. místě (Češi 46.), půjde o první vzájemné utkání v historii. Říkám si, že kdyby mi ji nenabídli, asi by mě nechtěli.

Ale?

Ale potřebuju hrát, jedině tak se budu zlepšovat. Jedině tak můžu být spokojený.

Což se v Chelsea zatím nepodařilo. Připomíná to neverendin­g story.

Nevzdávám to. Jinak platí, co zaznělo před chvílí: než se chlubit tím, že mám v Chelsea dva odehrané zápasy za sezonu, preferuju vytíženost jinde.

Jinde?

Jinde v Anglii. Nepříjemná zkušenost z Kolína nad Rýnem mi stačila.

Vidíte, roky běží, vy pořád patříte Chelsea, zato ikonický John Terry teď hraje proti vám ve druhé lize.

Přestoupil do Aston Villy a v říjnu nám dal gól. S Fulhamem jsme prohráli 1:2. Po zápase jsem Johna našel, jak vydechuje v koutu. Vypadal, že umírá. Ptám se ho: „Tak jak, druhá liga tě baví?“Jen unaveně zakroutil hlavou a povídá: „Bláznovstv­í!“Ta soutěž je oproti vyspělé a technické Premier League agresivněj­ší a pohyblivěj­ší. Lítá to tam nahoru dolů.

Logicky byste rád povýšil, že?

Když ten sen žiju, nechci se ho vzdávat.

Mimochodem, v Londýně žijete dost dlouho, budete se vůbec jednou vracet?

Do Olomouce se dostanu leda na konci května nebo června. Kdo mě chce vidět, musí za mnou vyrazit do Anglie. To asi mluví za všechno. Upřímně, mým domovem je teď Londýn.

Takže se tam usadíte?

Nemám v plánu se stěhovat jinam. Navíc přítelkyně je Angličanka. Učit se češtinu, to by pro ni byla ztráta času. Jen nesmím dopustit, aby se cítila odstrčená, když se bavím se svou rodinou. V takových chvílích jí překládám.

Je těžké se odtrhnout od domova?

Odmalička jsem byl zvyklý hodně cestovat, život jsem si vesměs zařizoval sám. Štěstí, že jsem aspoň při hodinách angličtiny dával pozor, protože se mi to při začátcích v cizině sakra hodilo.

Že jsem tak smělý, vy už jste dostudoval?

Záludná otázka. Na gymplu jsem dokončil čtvrťák a chyběla mi už jen maturita. Bohužel jarní i podzimní zkouškové termíny se překrývají s fotbalovou sezonou. Těžko jsem si mohl dupnout a oznámit v klubu: „Pane Ancelotti, teď tu týden nebudu, musím se naučit na maturitu.“Každému klubu je jedno, co máte vystudovan­é.

A vám?

Já vím, co umím. U mě vyhrál fotbal, jinak bych byl na univerzitě. Ale maturitu samozřejmě nevzdávám. Jen je zbytečné učit se na zkoušku, na kterou nemůžete přijet. Přímý přenos vysílá ČT sport, on-line reportáž sledujte na fotbal.idnes.cz

Nevzdávám to. Ale než se chlubit tím, že mám v Chelsea dva odehrané zápasy za sezonu, preferuju vytíženost jinde.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Pouto s Chelsea Reprezenta­nt Tomáš Kalas má s elitním klubem smlouvu až do roku 2021.
Foto: Profimedia.cz Pouto s Chelsea Reprezenta­nt Tomáš Kalas má s elitním klubem smlouvu až do roku 2021.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia