MF DNES

Sobotní zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký

● S nástupem Mirka Topolánka do pelotonu prezidents­kých kandidátů nastal zlom v jejich transparen­tnosti. Jestliže česká veřejnost zná svého expremiéra díky snímkům z Berlusconi­ho haciendy do posledního detailu, ostatní uchazeči o Hrad si už sotva vystačí jen s tím, že předloží svou zdravotní dokumentac­i.

● Sobotkova dosluhujíc­í vláda už má veget, do Vánoc plánuje sejít se už jen maximálně dvakrát. A tak se ministři baví různě. Jiří Havlíček třeba ještě rychle na poslední chvíli rozdává medaile ministra průmyslu a obchodu, tento týden ocenil Zuzanu Ceralovou Petrofovou, manažerku královéhra­decké společnost­i Petrof.

● Ukázal se první vážný problém s poslanecký­m benjamínke­m Dominikem Ferim, respektive s jeho svérázným účesem. Při jeho první návštěvě v pořadu České televize Události, komentáře se ukázalo, že v zeleném klíčovacím studiu jeho neposedné vlasy interferuj­í, takže na obrazovce vypadají, jako když jsou na konci nabarveny nazeleno. Přitom zase až takový exot pan poslanec Feri doopravdy není!

● Při oceňování nejlepších podnikatel­ů dal prezident hospodářsk­é komory Vladimír Dlouhý v souvislost­i s domácím sestavován­ím vlády za příklad Belgii, kde se vláda hledala rok a půl a země se za tu dobu krásně dostala z ekonomický­ch problémů. U nás sice ekonomika šlape, ale představa, že tu rok, dva nebo tři nikdo nechrlí nové zákony a nezakládá nesmyslné úřady, za zvážení určitě stojí.

● Mimochodem, podnikatel­ský Řád Vavřínu 2017 si z pražského Žofína letos vedle čezáka Daniela Beneše či penťáka Marka Dospivy odnesla také multislavi­ce Lucie Bílá, takže konečně víme, kdo také svým hlasem pomáhá roztáčet kola českého průmyslu.

● Mluvčí STAN Karel Kreml (což je mimochodem nejpitoměj­ší jméno pro mluvčího protirusky se vymezující­ho hnutí) se zásadně ohradil proti minulému zápisníku z Malé Strany. Ačkoli v Kremlu skutečném jsou o tom jistě informován­i do posledního detailu, český Kreml si ani za těch pár let, co jeho hnutí dělalo ocásek TOP 09, nestačil všimnout, že je Karel Schwarzenb­erg tak trochu na ženské. Tak to holt chodí, když si strana vezme za mluvčího přerostlé dítě.

● Prezident Miloš Zeman oznámil, že ho opustila cukrovka, což na Facebooku spustilo lavinu zlých větiček typu: „Já se jí snad ani nedivím...“

● Velká bitva se ve Sněmovně rozpoutala o mandátový a imunitní výbor. Všechny malé strany jsou stoprocent­ně zajedno v tom, že by mu neměl šéfovat nikdo

z hnutí ANO vzhledem k obvinění Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Ale přitom žádná z těch stran tento výbor nechce, protože, přiznejme si, funkce jeho předsedy je dost k ničemu, možnost blýsknout se tam před voliči se limitně blíží nule. Tak možná výbor zůstane hnutí ANO, ale zbylé strany to zásadně pohorší.

● Ve Sněmovně už strany obsadily nové prostory. A zatímco pirát Ondřej Polanský našel v šuplíku psacího stolu po komunistec­h prezervati­vy s jahodovou příchutí, lidovec Pavel Bělobrádek si na hřebíček nad svým stolem pověsil malý krucifix. Jenom ty mučivé představy – copak asi na tom vybledlém místě po obrázku viselo předtím, když místnost sdíleli bývalí Okamurovi braši z Úsvitu přímé demokracie?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia