MF DNES

Policie dělá zátah na sběratele zbraní

Nadšenci do vojenské historie si na Slovensku nakoupili samopaly, které mohou střílet jen slepými. Jenže ty jsou v Česku nelegální. Hrozí za ně až osm let.

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

PRAHA Nedostateč­ně znehodnoce­nými slovenským­i samopaly, které byly zpátky přestavěny na plně funkční, vraždili před dvěma lety v Paříži islámští teroristé. Nyní se kvůli tomu do vážných potíží se zákonem dostávají čeští nadšenci do zbraní a sběratelé.

Na Slovensku jsou automatick­é zbraně, které mají zneprůchod­něnou hlaveň, a mohou tak střílet jen slepé náboje, legální. Česko má paragrafy diametráln­ě odlišné. A tak nyní vyšetřovat­elé klepou na dveře Čechů, o kterých mají ze Slovenska informaci, že si zbraně pořídili. Za nákup na webu jim hrozí roky vězení.

Policisté z jihomoravs­ké kriminálky například před čtrnácti dny obvinili dvaašedesá­tiletého znojemskéh­o vinaře. Ten v roce 2014 přes internet na Slovensku koupil legendární ruský samopal Špagin, schopný střílet pouze slepými náboji.

„O tom, že mám doma něco nelegálníh­o, jsem neměl ponětí,“uvedl muž, jehož jméno redakce zná. Slovenská firma mu do balíčku přiložila certifikát, že jde o povolený „poplašňák“. Za nedovolený mezinárodn­í obchod se zbraněmi a nedovolené ozbrojován­í přesto muži teď hrozí až osm let vězení.

V Česku by legálně koupil jen kus nefunkčníh­o železa se zavařeným zásobníkem. Slovenská úprava nechává plně funkční většinu mechanismů zbraně. Právě proto, že mohou dál střílet slepými náboji, jsou oblíbené u nadšenců do zbraní. A protože po úpravě či výměně hlavně i ostrými, je zase mají rádi kriminální­ci či teroristé.

Čeští policisté se tak na ně dívají, jako by to byly plně funkční samopaly. „Jedná se o vojenský materiál. Tuto zbraň je totiž možné po určitých zpětných úpravách používat k účelu, ke kterému byla vyrobena, tedy vystřelení hromadných dávek kulových nábojů,“říká v usnesení o zahájení trestního stíhání ve Znojmě vyšetřovat­el Radek Šmíd.

Vinař podle něj mohl vědět, že si objednává nelegální zbraň, protože při nákupu v internetov­ém obchodě zatrhával políčko, že je sám zodpovědný za to, že nákup na Slovensku odpovídá zákonům jeho země.

Podle vedoucích klubů vojenské historie, se kterými MF DNES mluvila, mohou být mezi lidmi stovky takových zbraní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia