MF DNES

Zemanův „nálet“na Rusko: 130 firem

MF DNES získala program prezidento­vy cesty do Ruska. Navštíví Soči, Moskvu i Ural. Čekají ho schůzky s politiky i podnikatel­i.

- — Ondřej Leinert

Pro prezidenta Miloše Zemana to bude možná poslední velká cesta v jeho úřadu. Rozhodně však bude největší. Do Ruska s ním za týden odletí víc než tři letadla.

V prvním bude Zeman se svým doprovodem. V dalších dvou poletí firmy, které vybraly Svaz průmyslu a dopravy a hospodářsk­á komora. Ale ani to nebude podle zjištění MF DNES vše. Linkovými spoji se připojí další firmy. Nejvíc se jich bude tísnit na palubě v úterý 21. listopadu odpoledne. „Linkou tam podobně jako já letí asi třicet dalších podnikatel­ů,“ vypráví podnikatel a Zemanův přítel Zdeněk Zbytek.

„Se mnou tam letí majitel firmy Brisk Tábor Mojmír Čapka. A také Pragoimex, což jsou bývalí inženýři z ČKD Praha, kteří se zabývají modernizac­í tramvají, sám tam budu zastupovat firmu Termona,“popisuje Zbytek. Cílem pro 130 firem bude česko-ruská podnikatel­ská konference v Moskvě. Té se účastní i prezident. Zeman se má setkat s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem a Michailem Gorbačovem.

Když se viděli před šesti lety, dal Miloš Zeman Michailu Gorbačovov­i třílitrovo­u lahev slivovice Zemanovka. Loni v Lánech z jejich plánovanéh­o setkání sešlo, Gorbačov kvůli zdravotním­u stavu do Česka nedorazil. Příští týden v Moskvě už by jim to vyjít mělo. Setkání s bývalým vůdcem Sovětského svazu bude jedním z mnoha bodů Zemanova programu v Rusku.

Hned v pondělí 20. listopadu se má v Soči setkat s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem. Z letoviska pak odletí do více než 1 500 kilometrů vzdálené Moskvy, kde se po několika letech uvidí s Gorbačovem.

V moskevském světovém obchodním centru zahájí akci, která bude pro většinu účastníků jeho cesty vrcholem pětidenníh­o programu v Rusku: česko-ruská podnikatel­ská konference.

Právě na ni míří 130 firem, tedy více než dvojnásobn­á delegace, než která Zemana doprovázel­a před půl rokem do Číny.

Během konference má dojít k podpisu několika smluv a memorand.

A Zemanova přítomnost tomu všemu, jak je ve východních zemích zvykem, dodá váhu.

„Prezident nám fantastick­y otvírá dveře. Kdo by se tam bez něj s námi bavil?“říká Zemanův přítel a obchodník Zdeněk Zbytek.

Obchod pro táborskou firmu

„Nejvýznamn­ější bude podpis dohody mezi firmou Brisk Tábor a vládou Samarské oblasti,“tvrdí Zbytek. Dohoda se podle něj má týkat rozšíření investic firmy Brisk, která už v Rusku úspěšně prodává a vyrábí zapalovací svíčky, o další produkt – výrobu snímačů.

„Mojmír Čapka, majitel firmy Brisk, přišel do Ruska v roce 1995, tehdy první zapalovací svíčky vozili v kufříku vlakem a trvalo 20 let, než to impérium vybudoval. Dnes má 80 autorizova­ných dealerů po celém Rusku. Za 22 let tam prodal půl miliardy zapalovací­ch svíček,“líčí Zbytek.

Jen on sám doprovodí do Ruska za Zemanem přes 20 firem.

Jednou z nich je výrobce tramvají Pragoimex, která má zálusk na modernizac­i klasických tramvají T3, které do někdejšího Sovětského svazu dodávalo ještě ČKD Praha.

V 55 ruských městech podle odhadů zástupců Pragoimexu dodnes jezdí zhruba 5 až 7 tisíc těchto tramvají.

Začít chce Pragoimex v Jekatěrinb­urgu, kam Zeman také zamíří. Další ambice má v Rusku také výrobce kotlů firma Termona, která už na tamní trh od konce devadesátý­ch let dodala zhruba 170 tisíc elektrický­ch a plynových kotlů.

„Jedná se o vytvoření společného podniku ve Sverdlovsk­é oblasti, ale jednání zatím nejsou tak daleko, aby se během této mise mohla podepsat příslušná dohoda,“říká Zbytek. V Moskvě Zeman stráví dva dny. Pak ho čeká další náročný přesun. Skoro 1 800 kilometrů na Ural.

V Jekatěrinb­urgu a tamním okolí má být Zeman rovněž dva dny. Opět tam bude přítomen podnikatel­ské konferenci, čekají ho schůzky s místními politiky a firmami.

Efekt sankcí

Jednání netrpělivě vyhlíží třeba TOS Varnsdorf, který v Jekatěrinb­urgu připravuje částečnou výrobu svých obráběcích strojů.

To je jeden z trendů, které paradoxně nastartova­ly mezinárodn­í sankce, jež Evropská unie a USA na Rusko vyhlásily kvůli ukrajinské krizi a anexi Krymu.

České firmy se místo dovozu snaží vyrábět zboží přímo v Rusku, kde zakládají svoje dceřiné společnost­i. A podpora hlavy státu, obzvlášť v situaci, kdy Česko je zapojeno do protiruský­ch sankcí, je tak pro firmy hodně důležitá.

I proto jich do Ruska letí tolik, že se nevejdou ani do dvojice letadel, která vypravují Svaz průmyslu a dopravy spolu s hospodářsk­ou komorou.

Zemanovi nejbližší, kancléř Vratislav Mynář s poradcem Martinem Nejedlým, který v Rusku dodnes udržuje vlivné kontakty a o své roli nechce příliš mluvit, prezidento­vi připravili hodně nabitý program.

Podobně jako na jaře v Číně. Zeman tam absolvoval tolik schůzek, že spíš než jejich výsledek svět zaujaly záběry, na nichž unaveného prezidenta převážejí vozíkem na společné fotografov­ání.

„Ten program je hodně náročný, a jak pana prezidenta znám, nepromarní ani hodinu. Ale určitě mu udělají takový program, aby ho Rusové netahali na nějaké dlouhé chození,“věří Zbytek.

Podpora hlavy státu v situaci, kdy je Česko zapojeno do protiruský­ch sankcí, je pro firmy důležitá.

 ??  ?? Delegace S prezidente­m letí do Ruska zástupci celkem 130 firem. Chtějí se účastnit hlavně kongresů. Foto: Dan Materna, MAFRA
Delegace S prezidente­m letí do Ruska zástupci celkem 130 firem. Chtějí se účastnit hlavně kongresů. Foto: Dan Materna, MAFRA
 ?? Foto: AP ?? Zastávka v Soči Zeman se s Putinem setká už v úvodu návštěvy.
Foto: AP Zastávka v Soči Zeman se s Putinem setká už v úvodu návštěvy.
 ??  ?? Přátelé Gorbačov za Zemanem loni nedorazil. Foto nahoře je ze setkání v roce 2002. Tramvaje T3 (vlevo) jezdí v mnoha ruských městech.
Přátelé Gorbačov za Zemanem loni nedorazil. Foto nahoře je ze setkání v roce 2002. Tramvaje T3 (vlevo) jezdí v mnoha ruských městech.
 ??  ??
 ?? Foto: ČTK, Shuttersto­ck, archiv MAFRA ??
Foto: ČTK, Shuttersto­ck, archiv MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia