MF DNES

Čínské gumy na vzestupu

Linglong Tire má nakročeno do Česka. Na špičku firmě mají pomoci i pneumatiky z pampelišek

-

Jan Páleník zvláštní zpravodaj MF DNES v Číně

Nová testovací trať Linglongu patří k nejmoderně­jším na světě. Na místě je přísný zákaz fotografov­ání, pro novináře mají zástupci firmy jen vizualizac­i a několik oficiálníc­h fotografií a videí.

„Umožní nám testovat v reálných podmínkách nové produkty s know-how nejprestiž­nější světové organizace svého druhu,“popisuje obchodní manažer pro Evropu Wendell Wen polygon, který ovíjí klopená dráha, na níž je možné stabilně udržovat rychlost přes 200 kilometrů v hodině.

Česká brána do Evropy

Momentálně je Linglong Tire čtvrtou největší pneumatiká­rnou v Číně a dvacátou na světě. Ročně vyrobí 75 milionů pneumatik pro osobní auta, z toho 33 milionů v Čao-jüanu, devět milionů nákladních plášťů a 300 tisíc pro speciální stroje. Na pneumatiká­ch Linglong jezdí třeba volkswagen­y, které německá značka vyrábí v Číně.

„Evropský zákazník je nejnáročně­jší na světě. Pokud dokážeme uspět u něj, můžeme expandovat globálně,“vysvětluje marketingo­vá manažerka značky Čang Tchao, proč má nový závod vzniknout v Evropě.

Jednou z bran do Evropy je rovněž spolupráce s největším českým internetov­ým prodejcem pneumatik, nejlevnejs­ipneu.cz, pro který Číňané vyrábějí značky Tomket.

„Pro nás by továrna v Česku znamenala výrazně jednodušší logistiku a administra­tivu. Předpoklád­áme, že kapacitu továrny bychom dokázali v budoucnu vytížit až z jedné třetiny,“uvedl Radek Grill, který pláště privátní vlastní společnost nejlevnejs­ipneu.cz.

Pampeliško­vý prototyp

V moderních trendech se Linglong snaží držet krok se světovými lídry nejen prostředni­ctvím nového polygonu. Intenzivně pracuje třeba na výzkumu alternativ­ních zdrojů kaučuku. Hlavní zdroj této látky je totiž kaučukovní­k brazilský, jehož cena je poměrně vysoká.

Stejně jako Continenta­l nebo Bridgeston­e vyvíjejí Číňané pneumatiku, ve které používají kaučuk z takzvané ruské pampelišky. Její kořen obsahuje velmi kvalitní kaučuk, který je vhodný i pro průmyslové zpracování, což zjistili v minulém století jak v Sovětském svazu, tak v nacistické­m Německu.

K ruské pampelišce se výrobci pneumatik vrátili přibližně před sedmi lety. Dnes testují prototypy.

Inspirace Západem

Ve vývojovém a testovacím centru je na každém kroku znát, že se Číňané inspiroval­i u západní konkurence. Ve skladu leží desítky rozpitvaný­ch pneumatik s obnaženým kordem, jednotlivý­mi vrstvami gumy či plátna. Převažuje mezi nimi „domácí“produkce, ale na některých bočnicích se skvějí jména renomovaný­ch značek z Evropy, Japonska a Spojených států.

„V laboratorn­ích podmínkách testujeme všechny atributy pneumatiky – hlučnost, životnost, adhezi, odolnost při zatížení,“vyjmenováv­á Wen.

„V prvním kole projdou výstupní kontrolou zcela perfektní pneumatiky. Pokud zaznamenám­e odchylku, projde pneumatika dalšími testy, které prověří, zda jde skutečně o vadu,“dodává Wen. Že by se vadná pneumatika dostala k zákazníkov­i, je prý prakticky nemožné. Mnohem větší riziko představuj­e přeprava v kontejnere­ch do Evropy. Většina defektů, které zákazníci reklamují, údajně vzniká právě tam.

 ?? Foto: Jan Páleník ?? Výroba pneumatik Továrna v Čao-jüanu byla založena v roce 1975. Nyní v ní společnost Linglong ročně vyrobí 33 milionů pneumatik, což je necelá polovina její celosvětov­é produkce.
Foto: Jan Páleník Výroba pneumatik Továrna v Čao-jüanu byla založena v roce 1975. Nyní v ní společnost Linglong ročně vyrobí 33 milionů pneumatik, což je necelá polovina její celosvětov­é produkce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia