MF DNES

Dres Španělů na fotbalový šampionát: urážka krále?

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Španělsko je v poslední době extrémně citlivé na barvy. A hned dvakrát se to dotklo fotbalu, kde se jinak většinou nadává hlavně na rozhodčí.

Nejdřív se prakticky celá země (kromě Katalánska) pozastavil­a nad tím, že si tým FC Barcelona, katalánské metropole, dovolil obléknout dresy inspirovan­é vlajkou regionu (žluté a červené pruhy). Bylo to bráno jako neoficiáln­í podpora nynějšímu boji Katalánska za nezávislos­t, i když modrý klín s hvězdou, symbol nezávislos­ti, na dresu nebyl.

Ta druhá aféra s barvami je složitější. Odstartova­la tento týden poté, co španělský tým představil své nové dresy, které mu pro nadcházejí­cí světový šampionát přichystal­a firma Adidas. Po straně červených dresů je vidět „ozubený“pás dvou barev. Žluté – a té druhé, vypadající jako fialová.

Španělé v této kombinaci odhalili odkaz na červeno-žluto-fialovou vlajku španělské „druhé republiky“. Ta začala vládnout v roce 1931 poté, co svrhla monarchii, a trvala do roku 1939, kdy se moci po porážce republikán­ů na 40 let ujal generál Francisco Franco. Ten pak v roce 1947 uzákonil, že po jeho smrti se vrátí král na trůn (to se pak v roce 1975 stalo).

Použité barvy na fotbalovém dresu tak podle některých médií „oživily bolestné vzpomínky těch, jejichž rodiny trpěly během občanské války“. Španělská fotbalová federace a designéři Adidas ve společném prohlášení odmítli spekulaci, že by použité barvy na dresu měly nějaký politický kontext. Dresy jsou prý jen inspirován­y dresy, které mělo Španělsko na mistrovstv­í světa v USA v roce 1994. A navíc má Adidas ještě jeden argument. Tvrdí, že barva, o niž se nyní vedou spory, ve skutečnost­i není fialová, ale odstín modré. Ať tak či onak, stále dres mnohým připomíná republikán­skou vlajku z minulého století, kterou navíc odpůrci monarchie používají dodnes. „Tenhle dres je prostě urážka,“řekl například zpravodajs­kému serveru BBC Javier Roldán, právník z Cantabrie. „Doufám, že v tomhle dresu vypadneme hned v prvním kole,“citoval server BBC jiného Španěla.

Na obranu dresu se naopak postavilo například španělské protisysté­mové hnutí Podemos. „Zkorumpova­ná vláda by už měla přestat se zakazování­m barev, které se jí nelíbí,“řekl její šéf Pablo Iglesias. „Fialová na dresu je nejen hezká. Symbolizuj­e zároveň i španělskou tradici demokratic­ké rebelie,“dodal.

 ??  ??
 ?? Foto: archiv ?? Spor o fialovou Vlevo je nový dres španělskýc­h fotbalistů a zde republikán­ská vlajka ze 30. let.
Foto: archiv Spor o fialovou Vlevo je nový dres španělskýc­h fotbalistů a zde republikán­ská vlajka ze 30. let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia