MF DNES

Hlavní ulice Letné se promění

Úbytek aut díky Blance umožní rekonstruk­ci ulic letenského kříže. MF DNES zná návrh přeměny

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Ulice Dukelských hrdinů a Veletržní bývaly dříve významnými třídami Prahy 7. Jejich noblesu však smazala rušná doprava. Napravit by to měla blížící se rekonstruk­ce za 440 milionů korun.

„Stále jsou tyto ulice, tvořící takzvaný letenský kříž, nejdůležit­ějšími bulváry této čtvrti a zaslouží si kultivaci,“říká náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení).

Díky otevření tunelového komplexu Blanka ubylo v této lokalitě automobilů, a proto se město rozhodlo významné tepny Prahy 7 upravit. Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) dostal za úkol vypracovat návrh nového vzhledu ulic. Svou troškou mohli přispět i obyvatelé této pražské čtvrti.

Výslednou studii má MF DNES k dispozici. Plyne z ní, že úprava ulic Veletržní, Dukelských hrdinů a Strojnická vyjde se všemi náklady na necelých 440 milionů korun. „Rekonstruk­ce ulic by mohla začít v roce 2022,“dodává mluvčí IPR Marek Vácha.

Nejviditel­nější změnu vymysleli sami obyvatelé, půjde o výsadbu alejí. V některých ulicích sice už několik listnáčů roste, ale do celého řešeného území přibude dle návrhu dalších 107 stromů. Musí se však kvůli tomu překládat plynovod, což celou proměnu prodraží.

Zároveň se kvůli stromořadí rozšíří chodníky, do nichž budou rostliny zasazeny. Přesto řidičům neubudou parkovací místa. Magistrát dokonce tvrdí, že ještě asi 16 stání přibude. Jednotlivá parkovací místa budou oddělovat stromy.

Snazší nástup do tramvají

Velké změny chystají městští plánovači také pro nástupy do tramvají. V současnost­i jsou všechny bariérové, a proto mají lidé s pohybovými obtížemi problémy dostat se do hromadné dopravy. Podle koncepční studie počítá IPR s tím, že by se stávající ostrůvky zarovnaly s blízkými chodníky. A to díky navýšení vozovky, která ostrůvky od chodníků odděluje.

Největší proměnu by podle návrhu mohla zažít zastávka Strossmaye­rovo náměstí směrem od Veletržníh­o paláce k nábřeží. Zatímco mezi tramvajový­m ostrůvkem a chodníkem nyní jezdí automobily, studie navrhuje, aby auta jezdila nově po tramvajový­ch kolejích a zprava kolem ostrůvku by po navýšené vozovce jezdili cyklisté. Zároveň přibudou sloupky nahrazujíc­í běžné zábradlí, i když to se v daném místě nenachází.

„Podoba zastávky není uzavřená věc, ještě o ní jednáme. Definitivn­í rozhodnutí bude učiněno až v další fázi projektové dokumentac­e,“říká Vácha, což potvrzuje i místostaro­sta Prahy 7 pro dopravu Ondřej Mirovský (Pro 7 / Zelení). IPR zároveň

 ??  ?? Cyklisté místo aut Podél ostrůvku zastávky Strossmaye­rovo náměstí nebudou jezdit auta jako dnes, ale cyklisté. Vizualizac­e: IPR hl. města Prahy
Cyklisté místo aut Podél ostrůvku zastávky Strossmaye­rovo náměstí nebudou jezdit auta jako dnes, ale cyklisté. Vizualizac­e: IPR hl. města Prahy
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia