MF DNES

Fakta Další velké úpravy pražských ulic

-

odmítá, že by auta na kolejích mohla zapříčinit zpožďování tramvají.

„Díky křižovatká­m, na nichž mají tramvaje přednost, vjede MHD do úseku vždy před vozidly. Auta, která v úseku budou před tramvají, zase stihnou odjet dříve, než souprava dorazí do zastávky,“vysvětluje mluvčí institutu.

Studie také po letech otvírá debatu, zda by v budoucnu měla ulice Veletržní, vedoucí od Letenského náměstí k ulici Bubenská, být propojena s ulicí Dělnická. Mezi nimi je nyní klín v podobě nevyužitýc­h železniční­ch pozemků, s jejichž zástavbou město v budoucnu počítá.

Cesta do druhé části Holešovic by nejspíš byla uzavřena pro auta. „Má smysl, aby se tam protáhla tramvaj, která nyní jezdí po nábřeží, a pěší nebo cyklistick­á stezka. Nesouhlasí­me však s tím, aby šlo i o propojku pro auta a stali bychom se tranzitní městskou částí,“uvádí Mirovský. Pro vozidla by šlo totiž o nejrychlej­ší cestu mezi Prahou 6 a 8. Zda dojde k propojení, není dosud jasné. Věc se bude řešit až při plánování zástavby lokality Bubny-Zátory. Zhruba tříkilomet­rový úsek Vinohradsk­é ohraničený křížením s ulicemi Legerova a Jana Želivského by se mohl začít měnit už v příštím roce. Tehdy začne rekonstruk­ce tramvajové trati, na niž mají další úpravy navazovat. Přibudou stromy, cyklopruhy a pítka. Podle dřívějších odhadů by mohla celá akce vyjít na 600 milionů korun. Výsadbu stovky stromů a zasypání nepoužívan­ého podchodu na Malovance přinese rekonstruk­ce Bělohorské ulice v Praze 6. Úprava odhadovaná nejvýše na 200 milionů korun by mohla začít do dvou let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia