MF DNES

Fotbal v poušti

Bohatý Katar miluje luxusní kempování v dunách, ale fotbal taky

- Jan Palička reportér MF DNES v Kataru

Pátek večer: na hřebenech pískových dun u hranic se Saúdskou Arábií vrčí osmiválce. Je to dost ohlušující a ještě daleko víc riskantní rodeo, při kterém se tají dech.

V poušti se mihotají dálková světla jako neony na hotelech v Las Vegas.

Katařané se vyžívají, když řvou motory. A zvlášť během prvního kempinkové­ho víkendu, který právě skončil.

Po pátečním dopoledni se Dauhá vylidnilo a celá metropole spěchala do pouště. To víte, teplota spadla pod třicet a v drobounkém písku se konečně dalo ťapat bez bot.

Karavana luxusních terénních aut se valila k dunám, vytuněné buginy a čtyřkolky připravené, černobílé stany z kozí kůže pro přespání postavené, benzinové generátory zapnuté. Před vjezdem do písku si každý šofér nechal vyfouknout gumy na půldruhé atmosféry, protože v poušti se jinak nejezdí.

Fotbal? Pche, jaký fotbal?! Leda na plazmových televizích, které si katarští boháči pochopitel­ně berou do pouště s sebou.

V Kataru začala zimní sezona, což u cizince z Evropy evokuje úplně jinou myšlenku: jak to bude vypadat přesně za pět let, až vypukne fotbalové mistrovstv­í světa?

Budou se Katařané taky prohánět po poušti a fotbal si pustí leda večer v televizi?

Nebo se tu krásnou hru naučí milovat i jinak?

Za pět let vypukne v rozpáleném Kataru mistrovstv­í světa ve fotbale. Ropný emirát slibuje klimatizov­ané stadiony.

Pro představu: na nepříliš zajímavý středeční přátelák mezi Českem a Islandem zůstal stadion Abdulláh ibn Chalífa, pojmenovan­ý po bývalém předsedovi vlády, úplně prázdný. Sobotní přípravu s místními alespoň zpestřili bubeníci, podle jejichž rytmu se vlnila a tleskala partička chlapíků celá zahalená v bílém. Tradiční arabský oblek dišdaš naznačoval, jak to může vypadat v roce 2022.

„Šejk si asi na devadesát minut zaplatil kapelu. Nevěděl jsem, jestli mám hrát fotbal, nebo tancovat do rytmu,“smál se obránce Vladimír Coufal.

No co, aspoň byla snaha, jak na fotbal přilákat.

„Možná to na první pohled nevypadá, ale Katar fotbal skutečně miluje. A to naprosto vášnivě. Když se ve Španělsku rozehraje El Clásico mezi Barcelonou a Realem, život se v celé zemi zastaví,“líčí Martin Jaroš, marketingo­vý expert největšího katarského operátora Ooredoo.

Na pohled do katarského srdce nemá nárok každý, zvlášť když jste v horké zemi pět dní i s cestou. Jaroš ovšem mluvit může, bydlí tu roky. „Když v neděli, čili první den po víkendu, přijdu do práce, katarské dámy mi náruživě vyprávějí, kolik šancí přinesl třeba zápas Getafe proti Betisu Sevilla. Se svými znalostmi jim nesahám po kotníky.“

V listopadu a prosinci 2022 bude do emirátu v Perském zálivu hledět celý svět.

Podle odhadů mají dorazit téměř dva miliony fanoušků, čímž se počet lidí v zemi zvedne asi jednou tolik. „Jsem na to zvědavý. Nějak nevím, jak se sem tolik lidí vejde,“říká fyzioterap­eut Antonín Fučík, který pracuje v klubu Al Ahlí.

„Oni to zvládnou, nemám pochyby,“poví naopak Jaroš, když projíždíme kolem rafinérií, u kterých plápolá věčný oheň. Říká se mu věčný, i když věčný nebude, protože ropa a zemní plyn jednou dojdou. Zatím je litr benzinu za šest korun a země roste před očima. Cizinci, kterých je v Kataru desetkrát víc než místních, vám zaručeně povědí, že naučenou trasu k poušti po měsíci nepoznávaj­í.

Z osmi stadionů zatím stojí jediný – Chalífa Internatio­nal. Čeští fotbalisté se na něj dívali každý den z impozantní­ho hotelu Torch. Fotit si ho nemohli. Zakázáno!

Zbrusu nové budou tři trasy metra, počítá se s tramvajemi, podvodním tunelem nebo mořskými taxíky. „Katar buduje dálnice až maniakálně,“vidí Jaroš. Orbitální dálnice se vine kolem celé země. Na severu od Dauhá přímo v poušti roste město Lusail pro 300 tisíc lidí. Trochu jako Havířov, jen krapet pompéznějš­í. Dva mrakodrapy jako zkřížené meče, prosvícená marína a stadion pro více než 80 tisíc fanoušků, který by měl hostit zahajovací i finálový zápas mistrovstv­í světa.

Katarští třicátníci si přitom pamatují, jak jejich dědečci žili na hliněných podlahách, hledali na dně moře perly a živili se převážně rybolovem. A pak ze země vytryskla ropa.

Teď je Katar nepředstav­itelně bohatý, takže si může dovolit investovat do fotbalovéh­o šampionátu přes 200 miliard dolarů.

Věřte tomu, že kulisy pro šampionát budou okouzlujíc­í. Výstižně to vyjadřuje heslo Deliver Amazing (To úžasné doručíme), které za plachtami skrývá rozestavěn­é obchvaty.

Pokračován­í na protější straně

 ??  ?? Tady se bude hrát První stadion pro mistrovstv­í světa – Chalífa Internatio­nal – už stojí, ale fotit se nesmí. Vizualizac­e: SSMB
Tady se bude hrát První stadion pro mistrovstv­í světa – Chalífa Internatio­nal – už stojí, ale fotit se nesmí. Vizualizac­e: SSMB
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia