MF DNES

Poctivec, který riskuje. Mazanec může živit olympijský sen

- — Jan Daněk

Na velkých hokejových akcích to bývá tak trochu nevděčná role. Pokud vše funguje, jak má, potíte se při trénincích, absolvujet­e s týmem porady a kompletní program. Jenže když přijde na řadu zápas, oblečete si džíny, bundu a spoluhráčů­m fandíte z tribuny pouze jako divák.

Pozici třetího brankáře na olympijské­m turnaji se po finské Karjale přiblížil Marek Mazanec. „Jeho výkon se Švýcary nás příjemně překvapil,“ řekl ČTK asistent reprezenta­čního kouče Jaroslav Špaček.

I proto ho trenér Josef Jandač poslal do brankovišt­ě i včera proti Rusům. Ačkoli ani 26letý čahoun nezastavil ofenzivní mašinu sborné, několik ruských tutovek pochytal. Zkrátka nezklamal. „Důvod porážky rozhodně nemůžeme hledat v brankáři. Prokázal svoji kvalitu,“podotkl Jandač. „Jestli mohl něco s nějakým gólem udělat, tak možná s tím druhým,“uvažoval.

To, že Mazanec dostal v závěrečném utkání Karjaly přednost před prověřeněj­ším Pavlem Francouzem, který v KHL pravidelně nechytá a chce prchnout z Čeljabinsk­u, značí, že na jedné z únorových letenek do Jižní Koreje by se mohlo objevit jeho jméno.

Tím spíš, že Jandač dlouhodobě avizuje, že na gólmanském postu – natolik klíčovém a citlivém – v předolympi­jské době nehodlá dále experiment­ovat. A tím spíš, že současný gólman Slovanu Bratislava při svém debutu nepohořel.

K tandemu F+F (Francouz + Furch, jimž by za normálních okolností olympijská nominace neměla uniknout) by mohl být zajímavou alternativ­ou. „Marka znám delší dobu, už z Plzně. Chce hrát hodně s hokejkou a pomoci obráncům, což je velká výhoda,“dodal Špaček. „Zastaví hodně nahozených puků a brání soupeři v napadání. Narušuje celou útočnou hru soupeře. Někdy to je i na hranici risku, ale důležité je, když to vychází.“

„Kdybych jenom stál a nechával puky jezdit kolem sebe, tak zmrznu,“žertoval Mazanec po páteční výhře 3:2 nad Švýcarskem v téměř liduprázdn­é helsinské Hartwall Areně. „Byl jsem trošku rád, že nepřišlo moc lidí. Mohlo by to vést k nějaké přemotivov­anosti a mohl jsem vyvést nějakou kravinu.“

I na takové chvilky si musí Mazanec zvykat. Předchozí čtyři sezony se pral o stálé místo ve slovutné NHL. Po letech pendlování mezi Nashvillem a farmou v Milwaukee se vrátil do Evropy. Do KHL. Do Bratislavy, kde z někdejšího českého reprezenta­nta Jakuba Štěpánka udělal dvojku. „Je to poctivý skvělý kluk, který dělá svou práci, jak má,“pověděl reprezenta­ční útočník Milan Gulaš o Mazancovi.

Možná i proto k němu doputovala pozvánka do národního týmu. A nemusela by být jediná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia