MF DNES

Petra Svoboda

Vyzkoušela už hodně profesí. Věnovala se modelingu, byla manažerkou ve Spojených arabských emirátech, pracovala jako redaktorka, hlásila počasí v televizi a teď moderuje zprávy. A k tomu všemu Petra Svoboda nedávno vydala knížku pohádek. připravila: jana

-

Moderátork­a, novinářka a modelka vydala knížku pohádek, které psala pro svou šestiletou dceru Ráchel.

O psaní

Bavilo mě už ve škole, vymýšlela jsem příběhy a psala dobrodružn­é knížky. S vydáním opravdové knihy jsem si v myšlenkách pohrávala dlouho, ale na román si zatím netroufám.

O knížce pohádek

Zásadně mě ovlivnilo to, že mám šestiletou dcerku Ráchel, proto jsem přemýšlela nad pohádkovým­i motivy. Také jsem chtěla, aby ode mě měla něco na památku. Napadlo mě téma kouzelných bot, které se proměňují podle toho, v jaké situaci se ocitne hlavní hrdinka, kterou je právě Ráchel.

O rituálech

Nejraději píšu ráno, kdy mám klid, a nesmí u toho chybět káva nebo černý čaj s mlékem. Vymýšlení příběhů a psaní je pro mě relaxace. Jednotlivé pohádky si dlouho připravuji v hlavě, samotné psaní už je pak rychlé, pohádka je hotová za pár hodin.

O chvilkách s dcerou

Ráchel má ráda třeba pohádky bratří Grimmů nebo jí čtu ruské pohádky, baví ji hlavně ty, ve kterých vystupuje baba Jaga. Sama jsem je v dětství měla ráda. Kromě čtení si spolu rády děláme „černé hodinky“, kdy zhasneme světlo, vlezeme si do postele a povídáme si o tom, jaký jsme měly den.

Moje nejoblíben­ější fotka z mobilu

Fotka dcery je už přes rok stará, ale stále ji mám nastavenou jako pozadí. Její rozesmátá tvářička mi spolehlivě zvedne náladu.

O životě v cizině

Žila jsem dva roky v Abú Dhabí. Můj známý tam pronajímal lodě na společensk­é události a hledal někoho, kdo by vše organizačn­ě zajistil. Díky této práci jsem cestovala a rozšířila si obzory. Do Emirátů se dodnes ráda vracím.

O mém příjmení

Nepřechylo­vat jsem se rozhodla před lety, když jsem se vdala. Žila jsem předtím v zahraničí a s bývalým manželem jsme život v zahraničí také částečně plánovali. Bylo to praktické rozhodnutí.

O nástupu do televize

Na Novu jsem se dostala přes konkurz. Těm, kteří byli na základě kamerových zkoušek vybráni, televize poskytla mediální kurzy, ve kterých nás učili správnou artikulaci, trénovali jsme čtení na čtecím zařízení, vystupován­í před kamerou, správné dýchání. Při každých dalších kamerových zkouškách některé adepty vyřadili a těm, co zůstali, nabídli práci.

O modelingu

Focení se stále příležitos­tně věnuji, ale už si vybírám zakázky i akce. Hlavně s ohledem na dceru a práci v televizi. Určitě by se mi líbilo nafotit třeba nějakou větší kosmeticko­u kampaň.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia