MF DNES

Studená válka Írán vs. Saúdové

Vypukl boj, kdo vyplní prázdno po Islámském státu. Saúdové se moc snaží – a tím dělají vše pro to, aby to byl Írán.

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Tak libanonský premiér Harírí se už zase našel. Typický blízkových­odní příběh... Představte si, že jste předseda vlády malého Libanonu a zavolá vám král Saúdské Arábie, že se s vámi chce vidět. Hned. Okamžitě přeložíte schůzku s prezidente­m své země a spěcháte na letadlo.

Zvlášť když král strká vaší zemi peníze a jeho vláda vám osobně navíc dluží devět miliard dolarů, protože vedle toho, že jste premiér, jste taky byznysmen a miliardář.

Pak přistanete na letišti v Rijádu a nestačíte se divit. Letadlo obstoupí policie, vnikne na palubu, odzbrojí vaši ochranku a za pár hodin zjistíte, že po důrazném rozhovoru se Saúdy na dálku oznamujete svým milým Libanoncům, že okamžitě skládáte funkci, protože vaši zemi ovládá místo vás vlastně Írán prostředni­ctvím Hizballáhu.

Pak se na celé dny zcela odmlčíte, nikdo neví, co s vámi je, takže jediní, kdo něco vědí, jsou blízkových­odní experti. Usoudí, že to je další kolo studené války mezi Saúdskou Arábií a Íránem. A výjimečně mají pravdu. Rivalita dvou supertěžký­ch vah Blízkého východu se dostala na vyšší stupeň. Jde o to, jak bude region vypadat po Islámském státu.

Konec chalífátu zanechává v oblasti obrovské mocenské vakuum, které jako trychtýř nasává další konflikt. Proti němu byly problémy vytvořené Islámským státem jen dětskou chorobou. Možná svět bude na naivní, i když brutální Islámský stát vzpomínat s nostalgií. Tak jako se mu teď uprostřed nejistot občas stýská po studené válce i s její mrazivou, ale stabilitu tvořící logikou vzájemně zaručeného zničení.

Zmizení libanonské­ho premiéra je dohrou nynějších blízkových­odních válek a zároveň předehrou té další, saúdsko-íránské, i když při ní se vůbec nemusí střílet. Odnesou to země jako Libanon – stejně jako to už odnáší Jemen. A jako to za studené války odnášely ve jménu SSSR a USA Mosambik, Angola, Nikaragua.

Islámský stát je už jen historie

a Sýrie už pomalu také doválčila. V obou případech patří mezi poražené Saúdská Arábie. A Írán mezi jasné vítěze.

Oba státy si jdou po krku už desítky let, obrazně řečeno je jejich spor zachycen v geografick­ém sváru, zda kus moře, který je dělí, se jmenuje Arabský záliv, neboť tak mu říkají Arabové, nebo Perský záliv.

Rivalita vypukla naplno po vítězství fundamenta­listů v Íránu, kteří po roce 1979 chtěli vyvážet průvan své revoluce všude, kde se ozýval křik muezzina. Zdálo se tenkrát, že jestli pukne Saddámův irácký val,

převalí se Blízkým východem fundamenta­lismus. Všechno bylo zesíleno tím, že Íránci byli šíité, ti ostatní sunnité. Patnáct století stará sektářská nevraživos­t uvnitř islámu ožila a byla snad vášnivější než tehdy.

Vidina svržení se vládcům v Zálivu rozhodně nelíbila. Ale tím, že dělali vše, co mohli, aby vzestupu Íránu zabránili, vždy mu ještě pomohli, protože to dělali nešikovně.

Klasický příklad je Sýrie: Asadové byli proíránští, a tak Saúdové a jejich bratranci viděli občanskou válku jako skvělou šanci, jak vystrnadit tamní režim a s ním i Írán. Proto podporoval­i „demokratic­kou opozici“včetně pobočky al-Káidy. Skončilo to fiaskem, Sýrii vyhrál Írán.

Těžký problém mají Saúdové v Jemenu, kde vedou bezvýsledn­ou válku se šíitskými povstalci. Kvůli Íránu chtěli zničit Katar, jednoho ze svého houfu. A v Libanonu je proíránský Hizballáh teď nejmocnějš­í silou právě kvůli syrské válce.

Mapa Blízkého východu je jiná než třeba před dvaceti lety nebo před omylem zvaným arabské jaro. Oblastí se na severu pne nepřerušov­aný půlměsíc íránského vlivu přes Irák a Sýrii až do Libanonu.

Zdá se, že stejnou nemotornos­tí, s níž ušlapaly Íránu půdu, se chystají státy Zálivu na další kolo. Saúdský korunní princ Mohamed bin Salmán si obviněním pokrevních bratranců a strýců z korupce upevnil moc, kterou může lépe směřovat proti Íránu.

Saúdové si „rezignací“libanonské­ho premiéra chtěli nadiktovat vlastní vládu, ale i tady to jako obvykle dopadlo naopak. Hněv spojil Libanonce proti Saúdům.

Co bude dál, se uvidí. Tohle není ani poločas, ale už došlo k debaklu. Tedy jak pro koho.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia