MF DNES

Neviděli jsme nemocného muže

- — Josef Kopecký

Sociální demokraté jednali v Lánech s Milošem Zemanem. Pochválili jeho zdravotní stav

Prezident Miloš Zeman řekl na obědě v Lánech politikům ČSSD, že nedopustí předčasné volby, pokud bude v lednu znovu zvolen. „Bavili jsme se o situaci v sociální demokracii, kdy pan prezident avizoval, že jako člověku, který je se sociální demokracií spojen, mu není osud této strany lhostejný,“uvedl statutární místopředs­eda ČSSD Milan Chovanec, který za prezidente­m zamířil spolu s místopředs­edou sociální demokracie a dosavadním předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem.

Chovanec po setkání zmínil prezidentů­v dobrý zdravotní stav, a to dokonce dvakrát, ač na něj nebyl vůbec tázán. O Zemanově zdraví mluvil i Hamáček.

„Pan prezident byl ve velmi dobré fyzické i psychické kondici. Zajímal se o to, jak bude probíhat ustavující schůze Poslanecké sněmovny,“řekl Hamáček.

Zeman podle Chovance podpořil Hamáčkovu kandidatur­u na místopředs­edu Sněmovny, zato o podpoře Zemana v prezidents­ké volbě řeč podle obou politiků ČSSD nebyla.

Sociální demokracie podle něj neplánuje podporu vládě Andreje Babiše a ani neplánuje do ní vstoupit. Je připravena pouze podpořit státní rozpočet na příští rok. „Nemyslím si, že je správné blokovat týdny Sněmovnu,“odmítl Chovanec znovu plán šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska, aby si poslanci nezvolili vedení, vláda tak nemohla dát demisi a Zeman nemohl jmenovat Babiše premiérem.

Sociální demokraté přijeli do Lán jako šestí v pořadí, zbývající tři schůzky čekají hlavu státu během tohoto týdne. Zeman postupně zve do Lán zástupce všech stran.

 ?? Foto: ČTK ?? Jan Hamáček a Milan Chovanec navštívili Miloše Zemana.
Foto: ČTK Jan Hamáček a Milan Chovanec navštívili Miloše Zemana.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia