MF DNES

Útočník srazil seniora ze skály. Ten visel za ruce nad propastí

-

Hrůzostraš­nou scénu na desítky metrů vysokém srázu brněnského lomu Hády zpozoroval­i minulou sobotu vpodvečer lidé, kteří si na místo vyšli na procházku. Na okraji propasti se strkali dva muži. Jeden druhého pak shodil dolů. Padající muž se zachytil kousek pod hranou, zatímco útočník se jej snažil skopnout dolů.

„Zjistili jsme, že nešlo o náhodnou potyčku, ale o předem promyšlený pokus o vraždu,“uvedl šéf jihomoravs­kých policistů Leoš Tržil.

Sedmdesáti­letý Brňan po útoku visel nad propastí a zoufale volal o pomoc. „Vyvázl díky pomoci lidí, kteří útok zpozoroval­i. Křičeli na násilníka a snažili se ho zastavit, takže svého počínání nechal a utekl. Zavolali policii a seniora drželi za ruce, dokud nedorazily hlídky z Brna a Šlapanic. Jeden z policistů slanil k muži a pomohl mu nahoru. Celou akci komplikova­la rychle padající tma,“popsal drama šéf jihomoravs­kých kriminalis­tů Antonín Hrdlička.

Policie už agresora vypátrala. Je jím 27letý muž dlouhodobě žijící v Brně. Ukázalo se, že do přípravy je zapletená i blízká příbuzná oběti, 37letá žena z Brna. Oba jsou ve vazbě. U soudu dvojici hrozí 15 až 20 let vězení. I když motiv činu kriminalis­té ještě vyšetřují, vědí, jak se celá událost odehrála.

„Mladší z mužů vylákal staršího na schůzku pod záminkou obchodu s nemovitost­mi. Údajně si měli prohlížet pozemky či stavby, které se k transakci vázaly. Zjevně měl ale v úmyslu něco jiného,“uvedl Hrdlička s tím, že se obviněný muž ke svému počínání doznal.

Policisté shánějí další svědky. „Žádáme všechny, kdo se pohybovali 4. listopadu mezi 15.45 a 17.30 kolem lomu Hády a viděli cokoli podezřeléh­o, aby volali na linku 158,“doplnil Hrdlička. (pro)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia